Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA

Šešelj izvređao "ženu u crnom"

Autor: Beta | 28.04.2015 - 12:35:00h | Komentara: 2

U sudu u Beogradu, gde je završen dokazni postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića, Vojislav Šešelj izvređao koordinatorku NVO "Žene u crnom" Stašu Žujović.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: Marko Metlaš

U Višem sudu u Beogradu danas je, posle devet godina, završen dokazni postupak za rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, Dragoljuba Draže Mihailovića, a konačna odluka bi trebalo da bude saopštena u maju.
Na današnjem ročištu predstavljeni su pisani dokazi medju kojima su stenogramske beleške sa sudjenja, dopisi vlada Velike Britanije i SAD, kao i izveštaji Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica.
Neposredno pre početka sudjenja, u sudnici se dogodio incident kada je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, bez povoda, izrekao više uvreda na račun jedne od osnivača i koordinatorke nevadine organizacije Žene u crnom Staše Zajović.
Nakon nekoliko uvreda na račun njenog fizičkog izgleda, sudski stražar je opomenuo Šešelja, ali mu je lider radikala odgovorio:
"Ko si ti da mene ućutkaš".
Staša Zajović je upućene pretnje ocenila kao kontinuitet u praksi ultradesničarskih organizacija i blaćenje onih koji se bore protiv fašizma i zalažu za mir u regionu.
Prema njenim rečima, sudnica je danas trebalo da posluži za estradu.
"Poziv na odstrel nije ništa u poredjenju sa onim što je taj zločinac radio sa civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Hrvatskoj", rekla je ona i dodala da to pokazuje i koliko je opasna i sama pomisao "na rehabilitaciju ratnog zločinca Dragoljuba Mihailovića".
Završne reči u postupku za rehabilitaciju zakazane su za 12. maj, dok se saopštenje odluke očekuje 14. maja.
Zastupnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, advokat Zoran Živanović rekao je da očekuje da će biti donet akt o rehabilitaciji.
"Očekujem da će biti usvojen zahtev za rehabilitaciju na osnovu izvedenih svih pisanih dokaza, svedoka i veštaka koji su govorili u prilog tome", istakao je on.
Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića su 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osudjen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva gradjanska prava.
Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.
Prvi put se čekalo utvrdjivanje dana streljanja Mihailovića, a drugi put jer je Savez antifašista Srbije podneo krivične prijave protiv dva svedoka zbog lažnog svedočenja.
Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu je kao datum Mihailovićeve smrti utvrdjen 17. jul 1946. godine.
Poslednji komentari
  • Bujan Vreme: 28.04.2015 19:38h

    Ja ne volim Šekija al ovo što je G Staša rekla o Čiča draži stvarno zaslužuje to što je dobila pa šta se je moglo drugo u ta vremena za vreme fašizma t ustaštva.

  • ljubica Vreme: 29.04.2015 10:29h

    Pa valjda je prvo zena u crnom , a ime organizacije joj dobro pristaje jer joj je i dusa crna vredjala Drazu Mihajlovica. Svako normalan zna da profesori Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Cavoski su mnogo bolje upuceni u materiju od aktivistkinje zena u crnom. A ni gospodin Seselj cije obrazovanje je takodje nesporno joj je odgovorio na nacin na koji ona jedino i moze da razume.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP