Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SERŽ BRAMERC POŽURUJE TRIBUNAL

Šešelju doneti presudu što pre!

Autor: Tanjug | 10.12.2014 - 20:14:00h | Komentara: 1

Serž Bramerc je u izveštaju SB UN istakao da je bilo neophodno da od Pretresnog veća zatraži opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu "zbog nepoštovanja naloga Tribunala i vređanja žrtava".

Optužuju ga da ignoriše porodice srpskih žrtava - Serž Bramerc

Serž Bramerc | Foto: Reuters

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da Vojislav Šešelj nije poštovao naloge suda i da je vređao žrtve i da je potrebno da prvostepena presuda u slučaju Šešelja bude izrečena u najkraćem mogućnom roku, imajući u vidu reagovanja u regionu na njegovu "negativnu" retoriku.

- Tužilaštvo razume i deli frustraciju mnogih zbog neizricanja presude iako je poslednji svedok saslušan u julu 2010. godine, a suđenje okončano 2012. godine - naveo je Bramerc u izveštaju o radu Tribunala koji je danas podneo Savetu bezbednosti UN.
Bramerc je u izveštaju istakao da je bilo neophodno da od Pretresnog veća zatraži opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu "zbog nepoštovanja naloga Tribunala i vređanja žrtava".

Konstatujući snažnu reakciju javnosti na oslobađanje Šešelja, tužilac je rekao da "to treba da nas ohrabri da udvostručimo napore da obezbedimo odgovornost za ozbiljna kršenja humanitarnog prava i čvrsto se suprotstavimo svim oblicima revizionizma".

Bramerc je istakao da za kašnjenja u procesima koji se vode protiv Šešelja i Gorana Hadžića nije odgovorno Tužilaštvo.
On je takođe ukazao na završetak suđenja Radovanu Karadžiću tokom kojeg je ispitano 550 svedoka, uloženo više od 10.000 podnesaka i čiji transkript sadrži oko 165.000 stranica.
Bramerc je takođe naveo da u dva preostala slučaja, Mladiću i Hadžiću, odbrana trenutno iznosi dokaze, a da je žalbena procedura u toku u pet slučajeva.
Bramerc je ocenio da je na planu domaćih suđenja u državama bivše Jugoslavije potrebno dalje poboljšanje i pohvalio saradnju BiH i Srbije u hapšenju osumnjičenih za zločin u Štrpcima iz 1993. godine.
"To je veoma pozitivan događaj koji pokazuje koliko se može postići efikasnom saradnjom", rekao je tužilac, a saopšteno je iz Tribunala.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 11.12.2014 08:36h

    Neka mu donesu presudu sto pre,on na slobodi samo nesto prica nepovezano,vredja ljude,kritikuje a nista korisno ne radi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP