Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KRSTIĆ NIJE JEDINI IZBOR

Šest kandidata za novog ministra finansija!

Autor: tanjug.rs | 14.08.2013 - 20:23:00h | Komentara: 0

Posle odluke premijera Srbije Ivice Dačića da u postupku rekonstrukcije vlade smeni ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, mediji su špekulisali o šest potencijalnih kandidata za to ministarsko mesto, a kako saznaje Tanjug, konačna odluka biće doneta večeras.

Nemam sreće, nigde  ništa, ostao sam sam:  Dinkić juče na vladi

Bira se naslednik Mlađana Dinkića


Među potencijalnim kandidatima za novog ministra finansija mediji su pominjali koordinatora Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS) Milenka Dželetovića, savetnika potpredsedenika vlade Aleksandra Vučića za ekonomiju Sinišu Malog, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Bojana Dimitrijevića, predsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeca Žarka Milisavljevića, bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros Kana i diplomca sa Univerziteta Jejl Aleksandra Krstića, koji je rodom iz Niša.


Posle najavljene rekonstrukcije vlade i odlaska Dinkića, mesto ministra finansija i privrede preuzeo je SNS a u javnosti su se nezvanično pomiljanili razni kandidati dok Vučić nije rekao da će u to ministarstvo dovesti stranca.


Mnogi, čak i strani, mediji komenarisali su potom da je najozbiljniji kandidat bivši čelnik MMF-a i bivsi francuski ministar finansija, Stros Kan, što je čak potvrdio i Siniša Mali, koji je otputovao u Pariz da bi razgovarao sa njim, ali o tome u domaćoj javnosti nije iznošeno vise detalja.

Stros-Kan

Neće biri srpski ministar: Štros Kan | Foto: Reuters


Mgućnost da stranac bude angažovan za ministra u Vladi Srbije različito su komentarisali brojni domaći ekonomski i politički analitičari, pogotovu kada premijer Dačić u jednom javnom obraćanju nije isključio takvu mogućnost, praveći poređenje sa angažovanjem stranih fudalera i košarkaša u domaće klubove.


Pojedini domaći analitičari skrenuli su pažnju da prema Zakonu o državnim službenicima, samo punoletni državljani Srbije mogu da stupe u državnu službu, tako da je ostalo otvoreno pitanje i ako bi Stros Kan bio angažovan, kako bi bilo moguće da mu se brzo dodeli državljanstvo.


Javnost je posebno zaintrigirao eventualni sadržaj finansijskog aranžmana za angažovanje takvog međunaodnog eksperta, kakav je Štros Kan, kome, kako se špekulisalo, ministarska plata od nešto preko 100.000 dinara ili oko 1.000 evra mesečno, sigurno ne bi bila dovoljna, imajući u vidu da je u MMF-u imao godišnju platu od preko 500.000 dolara.

Lazar Krstić

O njenu Srbija govori danima: Lazar Krstić


Trenutno se u domaćoj štampi kao najozbiljniji kandidat za upražnjeno mesto finansija pominje diplomac sa Jejla Lazar Krstić (29).


Krstić, koji je rodom iz Niša, živi i radi u Njujorku u konsultantskoj kući "Mekinzi", gde je i započeo karijeru.


Nakon smena i ostavki pojedinih ministara, u Nemanjinoj 11 je ostalo upražnjeno devet resora, u medijima se do sada spekulisalo o skoro 30 potencijalnih kandidata za ministarska mesta, što je u odnosu na broj "kandidata" u proseku po tri imena za jednu ministarsku poziciju.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP