Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NASTAVLJA SE BURAZERSKO KADRIRANJE U DIPLOMATIJI

Sjaši Kurta da uzjaši Murta!

Autor: S. Vojinović - I. Kljajić | 30.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 20

Da srpska diplomatija nastavlja putem koji su prokrčile političke, rođačke i kumovske veze, pokazuju i postavljenja koja se spremaju za iznenada upražnjena mesta.

Ne može da  pobroji svačije  zetove, svastike,  šurnjaje...: Ministar  Ivan Mrkić

Ne može da pobroji svačije zetove, svastike, šurnjaje...: Ministar Ivan Mrkić | Foto: O. Bunić

Tako će umesto Damjana Jovića i Ljubice Vasić, koji su pre nekoliko dana smenjeni zbog afere „Nobel”, na funkcije pomoćnika ministra za bilateralu i EU u Ministarstvu spoljnih poslova, kako saznajemo, doći Dragomir Radenković, kojem i ćerka i zet rade u ovom resoru, i Jela Baćović, kuma kontroverznog biznismena Vojina Lazarevića.


Radenković je ranije bio generalni konzul u Temišvaru, a Baćovićeva ambasador u Španiji.

- Na mesta pomoćnika ministra za bilateralu dolazi Dragomir Radenković, kadar MSP-a, pre svega ministra Ivana Mrkića. Radenković do sada nije bio na šefovskim mestima, već uglavnom na sporednim, kao što je mesto generalnog konzula u Temišvaru. On je u MSP-u nedavno zaposlio ćerku bez konkursa, a i njegov zet radi u ovom ministarstvu - priča za „Alo!” izvor iz MSP-a.

Desna ruka ministra Mrkića za EU biće Jela Baćović, poreklom Nikšićanka, koja je u vreme prve Vlade Vojislava Koštunice šefovala Kancelarijom SCG za pridruživanje EU, i to posle ostavke Milice Delević.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Emil Čonkić

- Jela Baćović je kuma Vojina Lazarevića. Radila je dugo u saveznoj upravi i to uvek kao kadar Crne Gore. Po razdvajanju Srbije i Crne Gore, preko kumovskih veza poslata je za ambasadora Srbije u Španiji, gde je provela šest godina. Po povratku iz Madrida, Ivan Mrkić je vraća u MSP i daje joj visoku funkciju zamenika pomoćnika ministra za EU - otkriva naš sagovornik.


„Alo!” je poslao zvaničan zahtev MSP-u da nam odgovore da li su Radenković i Baćovićeva najozbiljniji kandidati za upražnjene resore, ali do zaključenja ovog izdanja odgovor nismo dobili.

Podsetimo, „Alo!” je pre nedelju dana pisao o njihovim prethodnicima na ovim funkcijama, koji su odleteli iz MSP-a zbog grubog kršenja ovlašćenja. Damjan Jović i Ljubica Vasić su samoinicijativno odbili predlog da MSP iznese mišljenje o eventualnoj kandidaturi premijera Ivice Dačića za Nobelovu nagradu. Pored toga, Vasićeva je nanizala i brojne diplomatske skandale, među kojima je i zahtev da lično razgovara sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Naš list je takođe pisao da je Jović u MSP uleteo pravo iz kabineta predsednika Srbije gde je proveo 14 meseci, što je sve od njegovog radnog iskustva uopšte. Među iskusnim diplomatama njegovo imenovanje za pomoćnika za bilateralu ocenjeno je kao skandalozno.

Drašković izvukao Mrkića iz naftalina!


Ivan Mrkić je na čelo MSP-a došao zahvaljujući Vuku Draškoviću, koji je za njega lobirao kod Vuka Jeremića, saznaje „Alo!”.
- Mrkića je iz naftalina izvukao Vuk Drašković, i to tako što je lobirao kod tadašnjeg ministra Vuka Jeremića da ga postavi kao pomoćnika. A kako bi mu se odužio, Mrkić sada ne samo da ne dira ranije kadrove SPO u diplomatiji, već ih postavlja za ambsadore i konzule širom sveta. Neke od njih i zapošljava i odmah šalje u diplomatiju. Primer je Snežana Miljanić, koja je sa čela Beogradskog sajma odmah uletela u MSP i ekspresno je predložena sa generalnog konzula u Minhenu - priča naš izvor.

Jovićeva mama avanzovala u Pariz!


Zanimljivo je da je i Slavica Petrović, majka smenjenog Damjana Jovića koja inače radi u MSP, nedavno postavljena za direktora Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu.
- To joj je prva služba u inostranstvu, a zaposlila se u MSP-u pre desetak godina bez konkursa. Njeni otac i deda takođe su bili u diplomatiji - otkriva izvor „Alo!”.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 30.12.2013 07:53h

    Protestvujem!!! Konstatacija nije tačna jašu nas i kurta i murta i niko da sjaše.

  • osudjen_na_emigraciju Vreme: 30.12.2013 08:34h

    "Oterali" su me iz Srbije jer nisam mogao da nadjem posao, pa sam ga nasao u inostranstvu. Ali sad kad ovo citam, hvala im na usluzi!!! S druge strane zao mi je drugih ljudi koji su ostali ali nemaju alternativu, mozda smo krivi mi koji smo otisli?Ne znam, kakve su ovo "njuske i likovi"?! Vraticu se, ali mozda...U sledecem zivotu!

  • Mila Vreme: 30.12.2013 08:46h

    A narod cuti..

  • srbija Vreme: 30.12.2013 10:11h

    Kako je moguce da u Srbiji Crnogorci koji imaju svoju ne zavisnu drzavu,budu na tako vaznim sluzbama.Da li to Srbija jos uvek izdrazje drugo oko u glavi Crnu Goru?

  • Savest Vreme: 30.12.2013 10:48h

    ko finansira ambasadu u mianmaru, drzava ili neko iznad drzave?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP