Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MUP SE "MALO" ZBUNIO

Skrining ipak nije službena tajna!

Autor: danas | 07.10.2013 - 21:43:00h | Komentara: 2

Proces skrininga sa Evropskom komisijom nije službena tajna, kaže za Danas Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Iz MUP-a je novinarima upućen imejl u kojem se navodi da su sve informacije iz procesa eksplanatornog skrininga u okviru pregovora sa EU proglašene tajnim, i to na zahtev EK.

Branko Ružić

Branko Ružić | Foto: Marko Rupena

 „Naravno da se ne radi o službenoj tajni. Došlo je do male zabune i smatram da tom pitanju ne treba pridavati toliku pažnju. Da to nije tačno, govori i činjenica da proces skrininga može biti praćen preko interneta u organizaciji Narodne skupštine“, navodi Ružić.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz Vlade Srbije, „službenica MUP nije na pravi način razumela niti prenela novinarima da je reč o radnom sastanku koji nije za citiranje govornika niti za izveštavanje, već se informacije s njega mogu koristiti kao bekgraund informacije“. 

O ovom slučaju oglasio se, posle novinarskih udruženja UNS i NUNS, i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je upozorio da „suština“ dopisa iz MUP, korišćenje pravne nepostojeće terminologije i rang potpisnika ukazuju na nerazumevanje suštine procesa skrininga i, još važnije, na nepoznavanje i nerazumevanje domaćih relevantnih zakona.
„Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uređena su sva relevantna pitanja u vezi sa klasifikovanjem poverljivih podataka kao i pristupu istim. Nikakvim, pogotovo ne neformalnim zahtevima bilo koga, ne mogu se i ne smeju dezavuisati odredbe važećih zakona“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi medijima.
Šabić veruje da EK nije postavljala nikakve posebne uslove u vezi s tajnošću informacija u toku procesa skrininga, a i da ih je postavila, takvi zahtevi bi morali biti u ozbiljnoj, dokumentovanoj formi. Poverenik je najavio da će ovim povodom razgovarati sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom. 
Poslednji komentari
  • drLaki Vreme: 07.10.2013 23:22h

    Hteo RUzic da slaze, al ne ume. A i pobunili se svi pa sad kriva sluzbenica.

  • SRPSKI JEZIK Vreme: 08.10.2013 07:34h

    Sramno je da naši političari beže o upotrebe srpskog jezika,pa tako neznam dali Ružić može javno da objasni značenje reči skrining. Prevazišao je svaku meru dobrog ukusa i kulture.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP