Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

JOŠ NIŠTA OD FORMIRANJA SPECIJALNOG SUDA

Skupština Kosova nije usvojila amandman na Ustav

Autor: Beta | 26.06.2015 - 18:11:00h | Komentara: 0

Skupština Kosova na današnjoj sednici nije usvojila predlog amandmana 24 na Ustav Kosova koji je trebalo da predstavlja osnov za formiranje Specijalnog suda za pretpostavljenje zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Skupština Kosova

Skupština Kosova nije usvojila amandman na Ustav o Specijalnom sudu

Srbi glasali za amandmane

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da su svi poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova, kao što su i govorili, glasali za ustavne amandmane kojim bi se omogućilo donošenje zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

On je rekao danas u Prištini da su i drugi poslanici koji nisu iz redova albanskog naroda, takođe glasali za predloženi amandman na Ustav Kosova.

Pre početka skupštinske diskusije, premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je od poslanika kosovskog parlamenta da podrže predlog amandmana na Ustav koji će omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.
Na sednici parlamenta, Mustafa je rekao da je amandman rezultat razmene pisama između predsednice Kosova Atifete Jahjaga i tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je ratifikovana u Skupštini Kosova prošle godine.
U proceduri koja je usledila Ustavni sud Kosova je ocenio da amandman ne predstavlja gaženje ljudskih prava i sloboda.
- U cilju ispunjavanja naših obaveza, i ubeđen da će formiranje specijalnih veća doprineti jačanju pravde, nikako ne dovodeći u pitanje čistotu borbe OVK, pozivam vas da glasate za amandmane, rekao je Mustafa.

Žbogar razočaran

Direktor kancelarije Evropske unije i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da je razočaran neuspehom Skupštine Kosova da obezbedi dovoljan broj glasova za usvajanje amandmana na Ustav Kosova o Specijalnom sudu.

Amandman je trebalo da obezbedi ustavni osnov za formiranje Specijalnog suda, koji bi sudio za pretpostavljene zločine visokih oficira OVK, shodno rezoluciji Saveta Evrope.

- Mnogo sam razočaran ovom odlukom, ali treba da je poštujemo, rekao je Žbogar prištinskim medijima.

Lider DPK i zamenik premijera Kosova, Hašim Tači rekao je da je današnja odluka Skupštine Kosova izuzetno loša vest.

- Ovo je najgora vest za građane Kosova, to je neodgovorna odluka, rekao je Tači.

Poslanik DPK, Nait Hasani koji je javno rekao da neće glasati za Specijalni sud, ocenio je da su poslanici koji su glasali kao on, glasali za zaštitu zemlje i glasa birača.

- Ovo je glas za odbranu Kosova, slobode Kosova, za odbranu borbe OVK, rekao je Hasani.

Prištinski analitičar Haljilj Matoši je ocenio da poslanici koji su glasali protiv amandmana, nemaju "državničku svest" I da su to ljudi koji "proždiru državu".

- Narod koji ih je izglasao vrlo brzo će početi da čupa kosu, jer su to inadžije ili prosto - hajduci, rekao je Matoši.

Prištinski mediji javljaju da je u sedištu pokreta Samoopredeljenje počelo slavlje zbog neuspeha glasanja za amandman o Specijalnom sudu. U prvim komentarima prištinski mediji javljaju da su amandman srušili poslanici Demokratske partije Kosova pošto je njih sedam glasalo protiv, a dvoje bilo uzdržano, što je onemogučilo da amandman dobije potrebnu dvotrećinsku većinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP