Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Slatki rat Srbije
i Hrvatske!

Autor: | 13.10.2012 - 11:44:00h | Komentara: 0

Srbija i Hrvatska ponovo ratuju! No, na svu sreću sada ne oružjem nego - šećerom!

Uredba o privremenoj zabrani izvoza suncokreta, soje i šećerne repe koja je stupila na snagu 6. septembra i traje do kraja godine izazvala je pravi šećerni rat Hrvatske i Srbije, prenosi RTS.

šecer

Oni bi šećer, a mi im ne damo | Foto: Mladen Šurjanac

Neki hrvatski prerađivači su nezadovoljni jer su, kako kažu, sa proizvođačima u Srbiji unapred ugovorili i platili proizvodnju šećerne repe, a zbog uredbe nisu mogli da je uvezu. Srpska strana je spremna da napravi izuzetak, ukoliko hrvatske kompanije dostave dokaze o plaćenim avansima.
Hrvatska strana tvrdi da je reč o 10 ugovora vrednih 28 miliona evra za 616.000 tona šećerne repe, kažu u Ministarstvu trgovine. Srpska strana nije imala uvid u osam, navodno plaćenih ugovora za 406.000 tona šećerne repe.
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić kaže da u nekim od tih ugovora stoji odredba da se ugovor neće primenjivati u slučaju više sile ili mera državnih organa koje se odnose na eventualnu zabranu izvoza.

Sin se snašao bez njega - Rasim Ljajić

Prvo da plate: Ljajić

 "Prema tome, jedino rešenje jeste nastavak ovih dogovora, razgovora. S naše strane postoji spremnost pod uslovima o kojima sam govorio. Dakle, da dobijemo dokaze o plaćenim avansima i plaćenim fakturama", rekao Ljajić.
Hrvatski mediji prenose tvrdnje tamošnjih privrednika da je Srbija prekršila odredbe međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini. U Srbiji, pak, tvrde da su sve uradili u skladu sa propisima, a pre odluke o zabrani izvoza obavestili i Evropsku komisiju, čiji predstavnici pokazuju razumevanje za takav potez.

"Letos je Srbiju pogodila velika suša i srpske vlasti su nam se obratile sa zahtevom da se dozvoli zabrana izvoza nekih proizvoda, ali krajnje oročenih i ograničenih zbog vanrednih okolnosti. Tako da je ova zabrana stupila na snagu. Repa nije izvezena, a vlasti su pereuzele obavezu da će svi stari sporazumi koji su potpisani pre leta biti poštovani", kaže Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji.
Kako RTS saznaje, hrvatski prerađivači, naručioci robe, za sada nisu spremni da daju Beogradu fakture na uvid.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP