Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NE KAJE SE

Šljivančanin: Ponovo
bih otišao u Vukovar

Autor: N. G. | 23.11.2012 - 15:25:00h | Komentara: 4

Veselin Šljivančanin koga je Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora kaže da se ne kaje za ono što je činio, kao i da svoju presudu ne smatra pravednom. ''Ponovo bih otišao u Vukovar'', rekao je Šljivančanin koji kaže da je dobro sarađivao sa hrvatskim generalima, tokom vremena provedenog u zatvoru.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin rekao je da bi otišao u Vukovar iako se i dalje nalazi na Interpolovoj poternici izdatoj na zahtev Hrvatske.
- Oni navodno imaju neku novu optužnicu protiv mene, u kojoj kažu da su vojnici pod mojom komandom ubili 10.000 hrvatskih vojnika - rekao je Šljivančanin u emisiji "Da možda ne".

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin

Šljivančanin svoju presudu ne oseća kao pravednu

- Zato što sam ja osuđen zbog jednog zaštićenog svedoka, Srbina, koji je ispričanu priču potkrepio time da me je negde sreo, video da sam ja nervozan i tako je zaključio da sam ja znao da neki teritorijalci muče hrvatske zarobljenike. Sud je njemu poverovao iako sam ja u to vreme bio sa Sajrusom Vensom o čemu postoji i snimak. Američki ambasador mi je govorio da sam ja imao nameru da ubijem Vensa. Pa zamislite da su i to usvojili - kaže Šljivančanin.
On je istakao da su i drugi vojnici svoj posao radili časno
- Moji vojnici i ja smo, to odgovorno tvrdim, radili čestito i časno svoj posao, uradili smo ga do kraja i zašto bih se ja sada kajao - rekao je Šljivančanin.
Šljivančanin je ovom prilikom i objasnio motiv koji ga je podstakao da čestita oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.
- Mi smo tamo korektno sarađivali, ponašali se. Ja sam u zatvoru prvi put upoznao dvojicu generala. Kada sam ja dočekao slobodu, obojica tih generala su me ispratila i čestitala mi na slobodi i rekli veruju u to da sam ja čestit i dobar čovek - naveo je Šljivančanin.
Ipak, bivši oficir JNA ne veruje da će, ukoliko i Ramuš Haradinaj bude bio oslobođen optužbi, i njemu čestitati na slobodi.
- Kad sam bio u zatvoru nisam bio na spratu na kojem je bio Haradinaj. Ne znam ništa o njegovoj presudi i ne mogu da govorim o tome - dodao je Šljivančanin.

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin | Foto: AP

On je otkrio da je sa hrvatskim generalima Markačem, Prlićem i Čermakom često razgovarao o ratnim dešavanjima, dok je Gotovina izbegavao tu temu.

Prema njegovim rečima, Markač mu je rekao kako su Srbi sami napustili Krajinu i da je njihovo rukovodstvo donelo takvu odluku.
- Onda sam ga ja pitao, zašto je vaša vojska palila kuće kad su ostale same, zašto su ubijali starce, žene i decu kada su ostali na svojim ognjištima, jer nisu mogli da beže...On je imao izričiti stav da se borio za Hrvatsku državu i da jednostavno, Srbi nisu zaslužili da ostanu u njoj - rekao je Šljivančanin.
Ipak, Šljivančanin je priznao i da nije bio iznenađen krajnom presudom Haga hrvatskim generalima.

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin

- U mom slučaju pretresno veće me je osudilo na pet godina za krivično delo kršenja običaja i zakona rata, pomaganja u mučenju, da bi mi bez ijednog dokaza, Žalbeno veće kojim je predsedavao, takođe, sudija Meron, povećali kaznu na 17 godina, a u mojoj zemlji su svi ćutali i to podržavali, zato što se na kaznu od pet godina čitava Hrvatska javnost digla, njihov predsednik je govorio u Ujedinjenim nacijama, svi su me osuđivali - rekao je Šljivančanin i dodao da mu nije pružena novčana pomoć za reviziju postupka, već je svojim sredstvima morao sve da plati.

Poslednji komentari
  • mico Vreme: 23.11.2012 16:54h

    svaka cast sljivancaninu stvarno je bruka kako Srbija okrece ledja od svojih rodoljuba kao nsto si Ti...

  • Srbin Vreme: 23.11.2012 17:44h

    Srbijo sram te bilo!

  • Mikeli Vreme: 23.11.2012 22:20h

    Sta sve moze zatvor da ucini od coveka. Veselin Sljivancanin vise nije isti covek. Koliko god da mu je neki Srbin smetao on to ne sme javno da kaze. Bio je zatvorenik i zna kako je to a opet prica ruzno o Srbima koji su i dalje u Hagu. Stvarno sramota.

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 24.11.2012 09:09h

    Једном комуњара - увек комуњара !!! Од 1945 . године Србију и уназађују николетине бурсаћи !!! Прочитао га Шешељ !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP