Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

UPOZORENJE BRISELA SRBIJI

Sloboda izražavanja uslov za EU

Autor: Beta | 13.01.2015 - 12:14:00h | Komentara: 0

Političko uplitanje u medije i različiti vidovi zlostavljanja, poput nasilja nad novinarima i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu, a unapredjenje situacije zahteva kulturnu i promenu ponašanja u politici, pravosuđu i medijima, saopštila je danas Delegacija Evropske unije u Srbiji.

EU

EU | Foto: Profimedia

Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske
koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje
nad novinarima, ostaju aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.
Unapređenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahteva kulturnu i promenu ponašanja u sferi politike, pravosudja i medija", navela je Delegacija na svom sajtu.
Kako su podsetili iz Delegacije, nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo.
"EU od vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija. Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada; vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način", saopštila je Delegacija.
Kako je navedeno, EU proces obezbeđivanja slobode izražavanja i medija podržava pružanjem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, kao i pružanjem pomoći kroz novčane grantove koji se dodeljuju "nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa".
Kako su objasnili, EU ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku korisnika grantova, a među kojima je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), čiji projekat nastoji da "ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije".
Delegacija je napomenula i da stavovi izraženi u bilo kojoj medijskoj produkciji koju finansira EU ne odražavaju stavove EU ili njene delegacije, a svaki članak bi trebalo da nosi izjavu odricanja od odgovornosti.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP