Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INTERVJU: ZORANA MIHAJLOVIĆ, MINISTARKA ENERGETIKE, RAZVOJA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Smešno je da Bajatović bude garant za „Južni tok“!

Autor: I. Kljajić | 10.06.2013 - 12:50:00h | Komentara: 8

Ministarka objašnjava da ne može jedan čovek da bude garant za projekat vredan 1,7 milijardi €

Zorana Mihajlović

Odlučna je da se bori protiv korupcije: Zorana Mihajlović

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović uverena je da će i predmeti koje je njen antikorupcijski tim predao tužilaštvu uskoro pokazati da nema selektivnosti u borbi protiv kriminala i korupcije, a u tim materijalima najinteresantniji su EPS i “Srbijagas”. Potpredsednica Srpske napredne stranke u intervjuu za “Alo!” kaže da se nijedan prethodni ministar nije bavio energetikom zbog straha da ne poremeti spregu biznisa i politike.
- Najčešće nezakonitosti su uočene u javnim nabavkama, ali nećemo mnogo uraditi dok prvo ne rešimo i dokumentujemo početke svega, dok građani ne saznaju šta se to zapravo desilo s EFT-om, Vojinom Lazarevićem, Vukom Hamovićem i svim tim ljudima koji se pominju u obnovljenoj prijavi tužilaštvu. Ista dokumentacija je postojala i onda i pitanje je zašto tadašnji državni organi nisu do kraja hteli da izađu s tim.

Imate li problem s činjenicom da je SPS, vaš sadašnji partner u Vladi, praktično držao celu energetiku u prethodnoj vladi, koja tome nije stala na put?

Premijer mora da počne da donosi određene odluke

Dušan  Bajatović

Dušan Bajatović | Foto: Đorđe Kojadinović

Čudili ste se da je Bajatović prošao samo s prekršajnom prijavom zbog silnih propusta koje je državni revizor dokumentovao. Protiv Zorana Drobnjaka je podignuta čak optužnica. Obojica vode dva velika javna preduzeća - “Srbijagas” i “Puteve Srbije”. Kako to?

- I dalje se čudim kako nalaz državnog revizora o nepravilnostima u javnim nabavkama, teškim 27 milijardi, prolaze tek s prekršajnom prijavom. Često me pitaju za Bajatovića i stvarno moram da kažem da je to sad pitanje za SPS i premijera koji mora da počne da donosi određene odluke. Mogu da odgovaram za one ljude koji su ispred SNS-a delegirani. I za Drobnjaka kažem isto - ako je kršio zakon, uvek sam za to da ne može da bude na javnoj funkciji.
 

- Pre mislim da se SPS nije bavio energetikom i to je najveći problem svih ministara pre ove vlade. I DSS je držao energetiku u dva mandata, SPS u jednom i po mandatu i niko nije hteo da se bavi energetikom. Mislim da je jedan od razloga to što je mnogo novca u tom sektoru i što je svako hteo da se skloni od toga da ne bi možda bio sklonjen. Kako god bilo, mi se bavimo. Sada se stalno pokušava predstaviti u medijima da se, kad god se pronađe neka korupcija, upire prstom u SPS i govori da se SPS zbog toga svađa s SNS-om. Tako se govorilo i za “Galeniku”, pa evo istražujemo i to preduzeće. Činjenica jeste da je veoma teško doći do prave dokumentacije.
Sukobili ste se sa SPS-om i direktorom “Srbijagasa” Dušanom Bajatovićem i oko reorganizacije tog preduzeća. Po čijem će se planu reformisati - vašem ili njegovom?
- Nema dva, tri ili pet planova. Građani moraju da imaju dovoljne količine gasa, održivu cenu gasa, zaposleni u “Srbijagasu” moraju da ostanu na svojim radnim mestima i oni treba da znaju da njihovo preduzeće ide dole.
Zašto to ne bi razumeo i SPS, koji na vaš plan reaguje optužbom da opstruirate „Južni tok“, da bez Bajatovića nema tog projekta s Rusima?
- To je baš smešno, jer ne može jedan čovek da bude garant za projekat vredan 1,7 milijardi evra. Garant nismo ni on ni ja, već država. Biće ozbiljnih razgovora o našem predlogu reorganizacije i kroz ove ekonomske mere, koje priprema Vlada.
Obelodanili ste i razne posredničke firme koje su potpuno nerezonski ubačene u lanac trgovine gasom. Dakle, tvrdite da je poslovodstvo “Srbijagasa” zarad lične koristi arčilo državnu imovinu?
- Za sada imamo osnovanu sumnju i zato je sve to prosleđeno tužilaštvu. Vlada je donela odluku da sve ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji “Srbijagas” mora da radi direktno, a odnosi se konkretno na RST, jednu od posredničkih kompanija koja je maltene imala kancelariju unutar “Srbijagasa”, koristila transportni sistem „Srbijagasa“, uzela 30 odsto tržišta „Srbijagasu“… Neki RST sa tri zaposlena je rastao, a “Srbijagas”, koji treba da bude jaka državna kompanija, imao je gubitke od 50 miliona evra.,

Nije SNS izazvao ekonomsku krizu!
Kada se pominju afere, obično se upire prst u SPS, a kad dođe na red preteći bankrot države, traže se krivci u URS-u, kom ste dali sve ekonomske resore. Kako vi funkcionišete sada kao vladajuća koalicija?
- To je pitanje koalicionog sporazuma koji je napravljen u jednom trenutku, a sad treba da vidimo kakvi su rezultati i kakve ćemo mere da preduzmemo. Nismo mi za ovih prethodnih osam meseci napravili ovu tešku ekonomsku krizu. SNS stoji iza toga da svako ko nije radio po zakonu treba da odgovara. Danas, za mesec ili šest, čim se skupe dokazi.
 


 
Poslednji komentari
  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 10.06.2013 13:18h

    Smešno ili grešno nazovite ovu glupost kako hoćete kada je Bajatović u pitanjukoji je rtoliko silan da ga čuvaju na poziciji bivši KG beovci. Kadrovaski se invlidna stranka tako da drugi sa treningom od neko liko godina na vlasti kao novi miliondri režu kako hoće.

  • Sanja Vreme: 10.06.2013 13:57h

    Imam poverenje u ministarku,deluje mi iskreno i odlucno.

  • Blažo Vreme: 10.06.2013 14:06h

    Deca komunista garnirana sa nastranim homoseksualcima po nalogu Čuvari revolucije Crnoruki su pokrali JP SRBIJAGAS NOVI SAD do koske. Sad Gazprom mora da finansira izgradnju „Južnog toka „krouz Srbiju. Vojno pandurska hunta Vučić Dačić razmatra restruktuiranje i fotmiranje Firme „Južni tok“ i moraju da je poklone američkoj Of šor privatnoj firmi u znak zahvalnosti za odkidanje Kosmeta!. Čuvari revolucije Crnoruki moraju da …. na Terzijama i oko Miletićevog spomenika ili ovde ni jedno srpsko uvo neće ostati!!!

  • dragi Vreme: 10.06.2013 14:39h

    Mozda je smesno da Bajatovic bude garant za Juzni toka ali je smesno i zalosno i tragikomicno da ljepotica Zorana bude ministar energetike.

  • Rester Vreme: 10.06.2013 15:27h

    Ma ti si smesna a i lazes jer malo pre gledam ministarkuna obecanja da ce energenti biti 20%jeftiniji kad oni dodju na vlast TACKA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP