Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OPOZICIONE STRANKE SE MNOŽE KAO AMEBE

SNS i 30 liliputanaca!

Autor: I. K. | 07.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Za glasanje na sledećim izborima biće neophodne naočare ili lupa, pošto će se na izbornom listiću, sudeći po novom trendu usitnjavanja partijske scene, sabiti tridesetak opcija, umesto 19, koliko ih je bilo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Izbori

Izbori | Foto: Ognjen Radošević

Da se sutra izađe na birališta, u ponudi bi umesto jednog DSS-a bilo još najmanje tri partije. I SDS se raštrkao na dve, a možda i tri nove opcije, dok će DS verovatno trčati izbornu trku u dve kolone, baš kao i LDP. Svojevrsni paradoks je da je doprinos ovom sitnjenju dao čak i SNS, kojem ovaj proces prirodno odgovara.
Politički analitičar Milan Nikolić sve ovo naziva naivnim pokušajima da se po svaku cenu ostane u politici, a pozadina svega su lična taština i pojedinačni interes.
- Imamo galimatijas liderčića koji misle da mogu da povuku kamion, a ispostaviće se da ne mogu da pomaknu ni autić, pa će se uvući na tuđu listu, kao što je na prethodnim izborima uradio, na primer, Marjan Rističević sa svojim propalim projektom pravljenja seljačke stranke. Ovi mali lideri hoće da ostanu u politici, prija im da imaju medijsku pažnju, svoje sekretarice, jeftine ručkove u skupštinskom restoranu... A građani ostaju uskraćeni jer nijedan od njih ne nudi ono što oni žele - smatra Nikolić.
Naš sagovornik napominje da istraživanja pokazuju da ubedljivo najviše birača, čak između 60 i 70 odsto, može da privuče prava socijaldemokratska opcija, dakle levo od centra. SPS je jedini nominalno na toj poziciji, ali, kako kaže Nikolić, politika socijalista je daleko od socijaldemokratije.
- Uprkos brojnim novim strankama, nijedna to ne nudi. Svi su se nagužvali oko centra ili desno od centra, gde je najmanje birača. Sve su, i stare i nove, izrazito liderske, a programi su im gotovo identični - naglašava Nikolić.

Demokrate u fronclama


DS Najveći potresi trenutno drmaju demokrate, koji će zbog najizvesnijeg izleta Borislava Stefanovića u solo vode pretrpeti drugo prestrojavanje u vrlo kratkom periodu.
DSS Odlazak Vojislava Koštunice iz DSS-a otvorio je sezonu parčanja ove stranke. Za sada su liderske ambicije ostvarili Nenad Popović (Srpska narodna partija), Slobodan Samardžić (Državotvorni pokret) i Siniša Kovačević (Srpski otadžbinski front).
SDS Iako najmlađi, tadićevci su već “izrodili” jednu novu snagu - Janko Veselinović osniva Pokret za preokret.
LDP Izborni cunami mnoge je oterao od Čedomira Jovanovića, a Ivan Andrić i Bojan Đurić pokušali su da ponude Reformistički savet, ali bezuspešno.
SNS Posle presvlačenja iz demokratskog u naprednjački dres, Vladimir Cvijan rešio je da se osamostali i postane lider sopstvenog čeda - Reformističke stranke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP