Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆU, REAGUJ!

SNS I URS nas opljačkali preko NVO

Autor: I. Kljajić | 14.09.2013 - 23:00:00h | Komentara: 10

Oprobani recept prebacivanja novca iz Ministarstva omladine i sporta u stranačke džepove nesmetano je funkcionisao od 2007. do nedavne rekonstrukcije Vlade, pa su se u Ujedinjene regione Srbije i Srpsku naprednu stranku, koji su u tom periodu vodili glavnu reč u tom resoru, slivale ozbiljne sume pod maskom finansiranja nevladinog omladinskog sektora.

Alisa Marić i Snežana Samardžić Marković

Alisa Marić i Snežana Samardžić Marković | Foto: FoNet

Kako je pokazalo istraživanje Aleksandra Đorđevića za „Birn“, ovo ministarstvo dodeljivalo je najvrednije projekte nevladinim organizacijama koje vode članovi stranke iz kojih je imenovan ministar sporta.

Dragomir Marjanović i Dragiša Živković

Dragomir Marjanović i Dragiša Živković

Ministarstvo: Nismo imali izbora

Uprkos velikom broju „slučajnosti”, svi u ovom lancu prelivanja državnog novca u partijske kase negiraju da je članstvo u stranci igralo bilo kakvu ulogu u pomenutoj raspodeli. Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, tvrdi da je sve čisto i napominje da je većina članova konkursne komisije iz nevladinog sektora. Upitana za šestogodišnju gotovo neraskidivu saradnju ministarstva sa „Mladom Srbijom”, ona kaže je ta organizacija bila jedini kandidat „tako da nismo imali mnogo izbora”. Međutim, u promenjenoj situaciji, kada je sport pripao SNS-u, „Mlada Srbija” je „džentlmenski” odlučila da se ne prijavi na majski konkurs, te je posao pripao naprednjačkom CMD-u.

Tako je u junu ove godine ministarstvo, kada ga je vodila Alisa Marić, kadrirana iz SNS-a, sklopilo ugovor vredan 40.000 evra sa nevladinom organizacijom Centar za multikulturalni dijalog (CMD), čiji je jedan od osnivača Radoslav Marjanović, inače potpredsednik beogradskog odbora omladine naprednjaka. Do ovog posla, CMD je mogao da se pohvali jedino poslom organizovanja nekoliko seminara i međunarodnih skupova Rotari kluba Beograd.

O tome da je SNS samo preuzeo zgodnu šemu za još jedno namicanje državnih para u partiju govori „Birnovo“ otkriće da je pre CMD-a pomenuti posao dobijala NVO „Mlada Srbija”, iza koje stoji Dragiša Živković, član URS-a. Tada je ministarsku palicu držala Snežana Samardžić Marković iz te stranke.
Ova Živkovićeva organizacija je za šest godina od ministarstva dobila više od pola miliona evra, dakle više od bilo kojeg udruženja građana u Srbiji, ne računajući sportska udruženja, partije i crkvene organizacije. Zanimljivo je da su u oba slučaja pobedničke organizacije na konkursu bile i jedine koje su se prijavljivale.

Ministarstvo od 2007. jednom godišnje raspisuje konkurs za angažovanje nevladine organizacije koja će nadzirati projekte koje finansira (ukupan budžet od 1,6 miliona evra) i koja će kontrolisati trošenje novca.
Jedini učesnik, pa samim tim i pobednik ovogodišnjeg konkursa je CMD, koji je nastao iz organizacije „REM Beograd 2011”, udruženja koje su 2011. osnovali članovi beogradskog rotari kluba. Mesec uoči raspisivanja konkursa, organizacija je promenila ime i nastavila kao CMD.

- Prijavili smo se na nekoliko konkursa koje su raspisivale lokalne vlasti i ministarstva, ali je ovo prvi na kojem smo pobedili. Bio sam iznenađen da se niko drugi nije prijavio - izjavio je Marjanović, jedan od osnivača i funkcioner podmlatka SNS-a.
Njegova stranka našla je opravdanje u tvrdnji da je Marjanović zamrzao svoju potpredsedničku funkciju u partijskoj omladini pre nego što je ministarstvo kontaktiralo s njegovom organizacijom.

Pare za cvećare i mesare!
Ovaj slučaj još jedan je u nizu nenamenskog trošenja državnih para kroz već čuvenu budžetsku liniju 481, koja je namenjena nevladinim organizacijama. „Alo!” se u nekoliko navrata bavio sličnim zloupotrebama i u ostalim ministarstvima i otkrio da su pod ovim izgovorom finanisrane građevinska i putarska preduzeća, trgovinske radnje, cvećare, mesare i ostali profitabilni subjekti koji su sve samo ne nevladine organizacije.
To potvrđuje i Vladimir Goati iz „Transparentnosti Srbija”, koji kaže da postoje sve veće sumnje da se budžetska sredstva koja se dodeljuju sa stavke 481 koriste za finansiranje kadra vladajućih partija.
- Postoji jedno snažno uverenje da je to političko pitanje i da udarate glavom u zid ako samo i pokušate da konkurišete kako biste dobili neka sredstva. U mnogim slučajevima, budžetska linija 481 rezervisana je za partijske ljude. To je neosvojiva tvrđava, pa je suludo uopšte i aplicirati - objasnio je on za „Birn“.

Poslednji komentari
  • Anka34 Vreme: 15.09.2013 00:02h

    E zemljo Srbijo, jadna li si kad imas ovakvu lopovsku omladinu. Sta ce da rade kad zivotno ojacaju????

  • Poštarka Vreme: 15.09.2013 02:05h

    A Dragiša Živković je nedavno kupio još jedan stan i odvojio mamu, a svoj stan mesec dana renovirao italijanskom keramikom... Od plate u nevladinoj organizaciji?! Novi auto, novi stan, nova žena, nova budućnost, a prošlost će da zataška.

  • Miki Vreme: 15.09.2013 08:20h

    Ma ne bi to dozvolio prepošteni Vučić, u SNS-u su radikalno pošteni ljudi...

  • petar Vreme: 15.09.2013 08:36h

    Sto pre ode Sns i sps svanuce Srbiji.DS i URS su vec zajureni.

  • Precanin Vreme: 15.09.2013 10:05h

    A da nije gospoja iz Erdevika clan URS-a? Eno je u Danskoj, sa platom od 10.000 eura [ mesecno, naravno].

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP