Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSTAVLJENO ISTRAŽIVANJE AGENCIJE FAKTOR PLUS

SNS i Vučić najpopularniji, Tadić ispred Đilasa!

Autor: | 20.12.2013 - 15:09:00h | Komentara: 13

Srpska napredna stranka (SNS) ima najveću podršku od svih partija u Srbiji, a 69 odsto građana pozitivno ocenjuje rad njenog lidera Aleksandra Vučića, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Rupena

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.200 punoletnih građana na teritoriji Srbije bez Kosova, u periodu od 16. do 19. decembra.
Prema rezultatima Vučić ima najveću podršku građana, a iza njega su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa 43 odsto, premijer Ivica Dačić sa 28 odsto i ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić sa 26 odsto.
Na petom mestu je bivši predsednik Srbije i DS Boris Tadić sa 21 odsto, i on se nalazi ispred aktuelnog vođe demokrata Dragana Đilasa čiji je rejting 17 odsto. Isti procenat podrške kao Tadić ima i ministarka energetike Srbije Zorana Mihajović.
Za SNS bi na izborima glasalo 43,9 odsto ispitanika, dok se na drugom mestu nalazi Demokratska stranka (DS), koja beleži blagi pad u odnosu na novembar i ima podršku od 11,6 odsto.
Kako je ocenio direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić, rast SNS i pad popularnosti DS najverovatnije su rezultat lokalnih izbora u Odžacima, Voždovcu i Kostolcu, koji su održani prethodne nedelje.
"Taman kad smo pomislili da se biračko telo DS stabilizovalo, očigledno je da su neuspesi na lokalnim izborima ostavili traga na biračko telo te stranke", rekao je Pejić na konferenciji za novinare u Beogradu.
Podrška Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) stagnira na oko deset odsto što, prema Pejiću, predstavlja "konstantu", iako je SPS imao "dosta oscilacija od opštine do opštine" na minulim lokalnim izborima.
Prema rezultatima istraživanja Demokratska stranka Srbije (D S S) je "stabilna" iznad cenzusa sa 6,3 odsto, dok se Liberalno demokratska partija nalazi na samoj ivici cenzusa sa pet procentnih poena.

Dragan Đilas i Boris Tadić

Dragan Đilas i Boris Tadić

"Stranka koja je zabeležila određeni rast je Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, koja ima značajnih 3,5 odsto i pretenduje da postane parlamentarna stranka bez učešća u koalicijama", kazao je direktor Faktor plusa.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji podržava 66 odsto ispitanika, s tim što 42 odsto kao razlog navodi da trenutno stanje ne odgovara realnom odnosu snaga, a 24 odsto smatra da su potrebne "kompletne promene".
Uz mogućnost da zaokruže više od jednog odgovora, građani su kao razloge za vanredne izbore naveli "nerealan odnos snaga" u Skupštini i Vladi Srbije (61 odsto), rezultate nedavnih lokalnih izbora (53 odsto) i otpor pojedinih stranaka borbi protiv korupcije i kriminala (51 odsto).
Vanredne parlamentarne izbore u Vojvodini podržava 68 odsto učesnika ankete iz te pokrajine, koji čine 30 odsto ukupnog broja ispitanika ili oko 360 ljudi.
Ulazak Srbije u EU podržava 73 odsto ispitanika, uz razliku da evrointegracije bezuslovno podržava 52 odsto, dok 21 odsto želi u Uniju, ali ne "po svaku cenu".
Otpočinjanje pregovora sa EU o članstvu 51 odsto građana smatra velikim uspehom aktuelne Vlade, dok za 19 odsto to predstavlja "logičan sled događaja", a za 18 odsto izdaju zemlje i predaju Kosova i Metohije.
Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 20.12.2013 15:16h

    Verujem da će se mnogima uskoro otvoriti oči.

  • milan Vreme: 20.12.2013 16:59h

    Jedino postovanje zavredjuje DSS .Sve ostalo je prazna prica bez rezultata.

  • MilanCh Vreme: 20.12.2013 17:09h

    Tadic je onomad verovao u ove brojke. Kao i Vucic, bio je bog. A onda se ispostavilo na izborima je ankete nemaju jake osnove. Bojim se da ce se opet desiti obrnuta situacija.

  • dag Vreme: 20.12.2013 17:12h

    tako je Vučiću,samo napred i ne posustaj,ovo sto ti sada radis neki nisu uspeli za 12 godina.BRAVO!!!

  • Vladislav Vreme: 20.12.2013 17:46h

    Vučić ima većinu dok ne dođe ekonomski slom, negde u julu iduće godine kako prognozira EU, ako nastavi ovim tempom da troši, a onda ćemo da vidimo koliko stranaka će ostati od SNS.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP