Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INICIJATIVA

SNS predao zahtev za vanredne izbore u Vojvodini

Autor: Tanjug | 07.03.2013 - 17:46:00h | Komentara: 3

Predsednik poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini AP Vojvodine Igor Mirović predao je danas predsedniku vojvođanskog parlamenta Ištvanu Pastoru zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, a Pastor izjavio da ostaje pri stavu da nema razloga za raspisivanjem izbora.

"Pismo, sa zahtevom SNS, sam samo letimično pogledao jer nije bilo vremena za dublju analizu. A ono što sam video ne ukazuje ni na jedan elemenat koji bi doveo u pitanje ono što sam govorio na temu izbora proteklih dana", kazao je Pastor dodajući da je zahtev SNS-a dobio nekoliko minuta pre početka današnje sednice Skupštine AP Vojvodine.

Igor Mirović

Igor Mirović

 Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je uoči sednice pokrajinske skupštine da je aktuelna većina u Skupštini AP Vojvodine izgubila legitimitet što je, kako je rekao, potvrđeno i na nedeljnim dopunskim izborima. On je naglasio da za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora ima više razloga.

“Svesni smo da nema formalnih uslova za raspisivanje pokrajinskih izbora, ali želimo da otvorimo dijalog o tome da je legitimitet pokrajinske vlade potpuno izgubljen”, rekao je Mirović napominjući da naprednjaci traže da se vanredni izbori u Vojvodini održe pre isteka punog mandata ove pokrajinske vlasti, odnosno da mogu da budu održani u narednih šest meseci ili godinu dana.
Po Mirovićevim rečima, prošlogodišnja odluka Ustavnog suda Srbije osporila je i ustavni okvir za prošle pokrajinske izbore, a, kako je kazao, veliki broj afera koje su skrivane i za koje građani nisu znali, čvrsti su razlozi za inicijativu za prevremene pokrajinske izbore.
Predsednik Poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković povodom pomenute inicijative SNS-a rekao je da je većina u Skupštini stabilna i da nema razloga za raspisivanje izbora.

Ištvan Pastor

Ištvan Pastor | Foto: ALO!

 "Zahtev SNS predstavlja šegačenje sa izbornom voljom građana. Većina u Skupštini je stabilna i ima 76 poslanika. Dopunski izbori održani minule nedelje ništa nisu promenili, osim što je SNS dobio jednog poslanika, a SPS izgubio jedno mesto u parlamentu", rekao je Novaković.

Predsednik Poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški, takođe, smatra da je većina u pokrajinskom parlamentu stabilna i da vanredni izbori nisu potrebni.
"Inicijativa za raspisivanjem vanrednih izbora nije bila tema na kolegijumu Skupštine, već je podneta nekoliko minuta pre početka zasedanja Skupštine, što je neozbiljno, imajući u vidu važnost teme", naveo je Bogaroški.
Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DS S) i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Branislav Ristivojević izjavio je da je pokrajinska vlast izgubila legitimitet još u maju prošle godine, a da su rezultati nedavnih dopunskih izbora u pokrajini samo "posledica činjenice da su izgubili legitimnost".
Poslanica u Skupštini AP Vojvodine iz redova Srpske radikalne stranke Marijana Četojević je istakla da osnovno pitanje ne bi trebalo da bude raspisivanje vanrednih izbora, već promena izbornog sistema u Pokrajini.
"Vojvodina treba da bude jedna izborna jedinica i izbori bi trebalo da budu sprovedeni po proporcijalnom sistemu", rekla je Četojević najavivši da će radikali na narednoj sednici Skupštine AP Vojvodine podneti inicijativu za promenu izbornog sistema u Pokrajini.

Statutom Skupštine AP Vojvodine nije predviđeno koji bi potezi trebalo da uslede nakon zahteva da Kolegijum Skupštine raspravlja o raspisivanju vanrednih izbora, što se navodi u zahtevu SNS-a.
U Statutu piše da do raspisivanja prevremenih izbora može doći samo u slučaju da Skupština izglasa nepoverenje Vladi Vojvodine, a zahtev za glasanje o nepoverenju vladi predsednik Skupštine stavlja na dnevni red ako iza zahteva stoji najmanje 30 poslanika.
Takav zahtev predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru nije dostavljen.  
Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 07.03.2013 20:18h

    Pa naravno da ce vecina se segaciti sa zahtevom SNS, ali neka ne zaborave narodnu ko se zadnji smeje najsladje se smeje. Ovo je tek prvi legitimini potez, bice ih uskoro sve vise i vise.

  • DSV Vreme: 08.03.2013 21:40h

    I po tebi @pistaljka ,RADIKALI CE SE POSLEDNI SMEJATI .Nikad vise ,jedino mozda u CORCI zbod DEVICA i propasti grada .Mislis da ce mu to Novosadjani i Vojvodjani zaboraviti ?E onda ti nisi odavde ,Vojvodjani zbog nedeljnog ruckaretko idu na izbore ali cim prosetaju BEHATONOM odmah se sete . Prigradska naselja sledece DVE GODINE BEZ DINARA ULASGANJA .I ko ce glasati a ko ce se"smejati" ,ajd razmisli jos jedared!

  • lalos Vreme: 13.04.2013 15:52h

    Strasno je mucno slusati tog Mirovica kako lupeta, a on je sa Majom Gojkovic naj odgovorniji za haos koji su ostavili u gradu nakon njihovog gazdovanja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP