Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

JOŠ JEDNA BRUKA U SRPSKOJ DIPLOMATIJI

Šofera spremali za ambasadora?!

Autor: S. Vojinović | 06.10.2014 - 17:00:00h | Komentara: 8

Da je Ivan Mrkić ostao na čelu Ministarstva spoljnih poslova, danas bi bivši vozač Uprave carina i stručnjak za mala i srednja preduzeća (?) Marko Blagojević (38) bio ambasador u nekom od naših diplomatskih predstavništva u svetu, saznaje „Alo!“.

Marko Blagojević

Brzo napredovao: Marko Blagojević

Nije jasno kakav je naučnoistraživački rad
imao Marko Blagojević da ga bivši ministar Ivan Mrkić zaposli u diplomatiji bez konkursa

Blagojević je, prema informacijama koje su nam dostavljene, primljen u stalni radni odnos u Ministarstvu spoljnih poslova 28. novembra 2013. na osnovu člana 42 Zakona o spoljnim poslovima: „Ovim članom zakona predviđeno je da u izuzetnim slučajevima, kada potrebe diplomatske službe to uslove, ministar može bez sprovođenja konkursa doneti rešenje o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme lica sa odgovarajućim iskustvom u naučnoistraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim znanjima i veštinama ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama.“

Sve to ne bi bilo neobično da Blagojević od vozača u Upravi carina do mesta generalnog sekretara u MSP-u nije napredovao ekspresno.

- On je prvi radni odnos zasnovao u Upravi carina i radio je kao vozač tadašnjeg direktora Dragana Jerinića, kasnije odlazi u privatni sektor, da bi početkom 2013. godine došao u MSP za Mrkićevog savetnika. Interesantno je da je tada ovu funkciju obavljao na osnovu ugovora o delu, što je protivzakonito, da bi ga Mrkić bez konkursa preko noći u novembru iste godine primio u radni odnos i odmah je postavljen za generalnog sekretara MSP-a! Ovakva karijera je presedan u našoj službi. Vrhunac je da je u MSP došao sa diplomom inženjera menadžmenta, koju je stekao 2006. godine na privatnom fakultetu za menadžment malih i srednjih preduzeća u Beogradu, koji je akreditaciju dobio kasnije. Dakle, iako je njegova diploma navodno diskutabilna, Mrkić ga je pripremao za odlazak u neko od diplomatskih predstavništva za amdasadora, čak je i ušao u program pripreme... Inače, Blagojević se ranije hvalio da je bio u JSO, a sada to uporno pokušava da demantuje - objašnjava naš sagovornik.

Smenjuje samo nepodobne: Ivan Mrkić

Bivši ministar: Ivan Mrkić| Foto: Oliver Bunić

 

Mrkić i Odalović ćute
Ivan Mrkić nije odgovarao na naše pozive i poruke da objasni na osnovu kojeg je naučnoistraživačkog rada, iskustva u diplomatiji i međunarodnim institucija i na osnovu kojih veština, kako zakon precizira, primio Blagojevića u stalni radni odnos. Na pozive i poruke nije odgovarao ni Odalović.

Odlaskom Mrkića, Blagojevića je na mestu generalnog sekretara nasledio Veljko Odalović.

- Blagojević je i dalje u Generalnom sekretarijatu. Njegov odlazak u inostranstvo je stopiran, bar za sada. Čovek ne radi ništa, a prima punu platu. Priča se da ga sada štiti Odalović, koji u dogovoru sa Mrkićem i dalje drži njegove kadrove. Mrkić se nada da ukoliko ode u diplomatiju povede i Blagojevića - objašnjava naš sagovornik iz MSP-a.
Poslednji komentari
  • sojic Vreme: 06.10.2014 19:06h

    po izgledu vidi se daje napredovao u lepoj garderobi i dobrom jelu,imase mozese,ato sto se ne odvaja od mrkica mozda su u zaista u lepom i toplom odnosu.pa nece jedan bez drugog.neka ih kad nemogu odvojeno nek idu spojeno u diplomatiju.nekad je bilo da funkcionera nemozes odvojiti od sekretarice,a sad obrnuto.

  • Darlinka Vreme: 06.10.2014 19:11h

    Zemljo, otvori se :-(

  • Plazma Vreme: 06.10.2014 20:15h

    Pa talentovan dečko, šta Vam je svima ??? Nek čovek (koliko može) predstavlja ovu našu "državu" kako joj dolikuje. Samo nikako onu plantažu banana da otvorimo, da zaista budemo banana država.

  • grada Vreme: 06.10.2014 21:47h

    SnS kadrovi, ponos i dika Srbije!

  • milan948 Vreme: 07.10.2014 06:31h

    Samo još fali informacija odakle je poreklom ovaj "kadar". Nekada su bili u "modi" "kadrovi" iz Crne Gore, a danas iz Bosne, iz Krajine a naročito sa Kosova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP