Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŽESTOKE KRITIKE

Spasojević: Mrkić egzekutor!

Autor: FoNet | 04.11.2013 - 10:49:00h | Komentara: 8

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević optužio je, u otvorenom pismu, ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića da je "pristajao da bude egzekutor" i da je smenjivao diplomate čiji profesionalni rad niko nije osporavao, sveteći im se zbog toga što su, "svaki ponaosob, bolji od njega".

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević | Foto: Twitter

Spasojević, internacionalni sekretar Demokratske stranke, u pismu objavljenom u listu Danas, ističe da je Mrkić sve to radio u vreme dok su njegovi nadređeni ponavljali da neće biti osvetništva.
"Kada ste na zahtev Bakira Izetbegovića sramno iz Sarajeva smenjivali akademika Stojadinovića, iz Beča vraćali jednog od naših najboljih profesionalaca Božinovića, iz Pariza jednog Dušana Batakovića, iz Ženeve Uglješu Zvekića, a iz Sofije Aleksandra Crkvenjakova, očito ste pomišljali da ste
ostvarili veliku pobedu koja će vas dodatno preporučiti novim vlastima, s kojima vas spaja koaliciona prošlost", navodi Spasojević.
Prema njegovoj oceni, Mrkić se nije mešao u posao ministra, "sem kada je pristajao da bude egzekutor".
"Za spoljnu politiku zemlje vi se ne pitate, važno je samo da vam je ostavljeno rotaciono svetlo na autu", konstatuje Spasojević.
On ukazuje i da je Mrkić u izveštaju koji je podneo Srpskoj naprednoj stranci pred rekonstrukciju Vlade, a koji još nije objavljen u javnosti, dodelio "toliko komplimenata sebi, da je to bilo komično i za one koji su slušali".

Rekorder:  Ivan Mrkić

Ivan Mrkić | Foto: Đorđe Kojadinović

"Evo samo dva-tri citata: 'Dostignuta atmosfera saradnje i dobrosusedstva (sa susedima) nezabeležena je u prošlosti'. 'Nezapamćena je frekvencija susreta najviših zvaničnika (državnog vrha)'. 'Uspostavljeni su diplomatski odnosi sa
Saudi Arabijom, što nije polazilo za rukom ni Titovoj Jugoslaviji", napominje Spasojević.
On Mrkiću zamera i što je, bez konkursa, u Ministarstvu spoljnih poslova u stalni radni odnos primljeno 50 ljudi.
"Kažete zato što nije bilo para za oglas! Kako bi ih i bilo kada je samo za 10 meseci na praznu rezidenciju u Skoplju otišlo 20.000 evra. Kada su gotovo godinu dana prazne rezidencije u Kini i pri NATO", konstatuje Spasojević.
On dodaje i da ne misli tu samo na novac i pita zašto Srbija skoro osam meseci nije imala ambasadora u Parizu, zašto već tri meseca nema ni novog kandidata za ambasadora u Nemačkoj, pošto ministrov miljenik nije dobio agreman.
"Vašom zaslugom kruže glasine da nisu dobijeni agremani za ljude koje ste hteli da pošaljete za Brisel i u Kanadu", piše Spasojević u otvorenom pismu Mrkiću
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 04.11.2013 12:11h

    Gde ima dima ima i vatre.

  • Sloba Vreme: 04.11.2013 12:13h

    Slazem se u potpunosti sa gospodinom Spasojevicem,i mislim da je Mrkic najgore moguce resenje za ministra vanjskih poslova.Toliko se covek nalupetao nekakvim njegovim izjavama da sam slatko smejao,a mislim i pola Balkana,bar oni koji su procitali.

  • hola Vreme: 04.11.2013 12:37h

    pa , nemojte tako, covek bas izgleda produhovljeno i intelektualno, valjda zna svoj posao!!!

  • mima Vreme: 04.11.2013 13:40h

    Gospodina Mrkica, pod HITNO penzionisati. Ocigledno je da mu smetaju mladi, obrzovani kadrovi-oseca se ugrozenim.

  • slavkojan Vreme: 04.11.2013 13:43h

    Bilo bi bolje da ćutiš gospodine bivši ambasadore ili da nam objasniš kako si ti zalutao u diplomatiju i to odmah za ambasadora.A mogao bi i da nam objasniš kako je postavljen za ambasadora pijanica Basara,Vesna Pešić koja se čak i udala za Meksikanca,kako je došla za ambasadora gospodjica Hrustanović i kako ste žuti imali u nekim zemljama i po dva ambasadoram,kako i koliko su plaćane vile po Parizu kulturnim atašeima itd...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP