Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

CILJ POSETE ANGELE MERKEL SRBIJI

Sputnjik: Kooperativnost u nezavisnosti Kosova

Autor: Srna | 05.07.2015 - 12:56:00h | Komentara: 2

Glavni cilj posete nemačke kancelarke Angele Merkel u sredu, 8. jula, Srbiji biće da obezbedi kooperativnost u zaokruživanju nezavisnosti Kosova, tvrde sagovornici ruske agencije "Sputnjik".

Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: Tanjug/ AP

Predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić očekuje da će doći do nastavka pritisaka na Beograd da još dalje spusti svoju crvenu liniju prema pitanju zajednice srpskih opština.

 - Nedavno se Merkelova susrela i sa kosovskim zvaničnicima, ali bez obzira što se pričalo o nekim uslovima postavljenim Prištini, mislim da Priština i Berlin i te kako dobro sarađuju i koordiniraju svoje poteze -  rekao je Mitić.
On je istakao da su svi ti potezi koordinisani zajedno sa Briselom i Vašingtonom s ciljem da Beograd dalje popusti.
 - Zajednica srpskih opština je sama po sebi dovoljno problematičan kompromis, ako se podsetimo šta je cilj briselskog sporazuma. A, to je zaokruživanje, praktično formalno-pravno, kosovske nezavisnosti - napominje Mitić.
On je naglasio da je u ovom trenutku za Berlin važno da bude završena priča o zajednici srpskih opština, s tim ciljem da se od te strukture napravi nešto što bi zaista bila neka prilično isprazna ljuštura, bez suštinskih nadležnosti.
Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović tvrdi da poseta Merkelove važna, pre svega, za aktuelnu vlast, upravo zbog sećanja i asocijacije na prethodnu posetu Merkelove - koja je prema mnogim mišljenjima, u velikoj meri koštala vlasti Borisa Tadića, s obzirom da nije bio dovoljno kooperativan, nije izašao dovoljno u susret zahtevima nemačke kancelarke.
 -  Glavni pritisak biće da se, ipak, pre jeseni potpiše neki sporazum sa Prištinom. Već vidimo najave u medijima kako je sporazum nadohvat ruke, kako razlike nisu velike i kako bi bila prava šteta da se čeka jesen kad je, eto, skoro već sve dogovoreno - zaključuje Vukadinović.
Poslednji komentari
  • micko Vreme: 06.07.2015 11:51h

    Dolazak bigmame je ultimatum Vucicu, da prihvati sve ili ide niz vodu. On je toliko stekao za kratko vreme vladavine da moze da pakuje kofere i narodu objasni da je dao sve od sebe ali eto ne ide kako je on to hteo i zbog toga daje ostavku iz to boze moralnih i patriotskih razloga. Onda novi krug i novi Vucici i novi poslusnici sotone do poslednjeg Srbina. Bez ikakve odgovornosti kao i uvek u Srbiji, uzmi sve i idi kada osetis da imas dovoljno.

  • ds222 Vreme: 07.07.2015 13:48h

    Dabogda ti zaseli "specijaliteti"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP