Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAPETO NA SEVERU KIM

Srbi na punktove odgovaraju barikadama?!

Autor: | 04.12.2012 - 07:25:00h | Komentara: 1

Dok putari na severu Kosova, između Jarinja i Rudnice, već uveliko rade na izgradnji kontrolnog punkta na koji bi 10. novembra trebalo da uđu srpski, albanski, kao i službenici Euleksa, sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima protive se sa svih strana - od Srpske pravoslavne crkve, preko stranaka opozicije, do samih lidera Srba sa severa.

Jarinje

Jarinje | Foto: Beta

Za manje od nedelju dana planirano je i otvaranje prelaza na Merdaru, dok će punktovi na Končulju i Brnjaku biti otvoreni naknadno. Na njima će biti postavljeni uređaji za kontrolu robe i putnika, a još nije poznato hoće li službenici Srbije i Kosova raditi zajedno ili će odvojeno kontrolisati građane. Prema sporazumu, kosovski službenici trebalo bi da imaju status posmatrača, a da operativni deo bude u rukama Euleksa, ali nije poznato kome će ići prihodi sa ovih punktova, kao ni kako će na terenu izgledati upotreba tablica i dokumenata.


Tim povodom večeras će se u Briselu sastati predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, koji sa visokom predstavnicom EU za Kosovo Ketrin Ešton treba da razgovaraju o primeni postignutih dogovora. Kako se može čuti, srpska strana traži da novac sa prelaza bude preusmeren opštinama na severu, dok će Tači pokušati da provuče priču o otvaranju kancelarija za vezu u Beogradu i Prištini. Inače, u delegaciji bi s Hašimom Tačijem trebalo da bude i Bljerim Šalja, potpredsednik partije Ramuša Haradinaja, koji je i politički koordinator dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Istovremeno, SPC je izrazila neslaganje zbog pregovora Srbije sa Tačijem, za kojim je raspisana poternica zbog zločina, i negodovala zbog primene štetnih sporazuma po Srbiju. Sinod SPC smatra da je nedopustivo uspostavljanje granica na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, posebno što još nije dobijen stav Ustavnog suda po tom pitanju.

Nećemo granicu Srbije sa Srbijom!
Visoka delegacija Demokratske stranke Srbije boravila je juče u Kosovskoj Mitrovici, odakle su poručili da se protive sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima s Kosovom.
- I da se napravi granica, to nikada neće biti granica između Kosova i Srbije, već je to granica između Srbije i Srbije. Dok Ustavni sud ne donese odluku, treba obustaviti svako delovanje na primeni sporazuma. Narednih dana treba da izvršimo pritisak da se odustane od uspostavljanja granice - najavio je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić i dodao da će prelazi biti bojkotovani i da će se mirnim građanskim otporom pokazati da to nije završen posao.

Poslednji komentari
  • novica952 Vreme: 04.12.2012 09:47h

    Spontano okupljanje naroda na prelazu Jarinje je dokaz da nema čvrstog dogovora između Srbije i prištine o prelazima i da se prelazi prave bez čvrstih garancija da će se poštovati potpisani sporazum. Čelnici opština sa narodom pokušavaju da očuvaju status koji omućava vezu sa Srbijom onako kako je to do sada funkcionisalo plašeći se postavljanja policajaca i granične policije prištine na prelazima. Jednom uspostavljno stanje teško je vratiti i opavdana je bojazan da se jedna dobra ideja pretvori u pravu moru naroda i napravi veći problem. Koliko će to uticati na pregovore Dačić Tači u Briselu danas ostaje da se vidi posle današnjih pregovora.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP