Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

REAKCIJE

Srbi zadovoljni, Albanci ljuti!

Autor: | 22.12.2012 - 07:30:00h | Komentara: 5

Predstavnici Srba sa Kosova načelno su zadovoljni platformom koju im je juče predstavio Tomislav Nikolić, predsednik Srbije. Ipak, pravi sud daće sredinom nedelje, za kada je planirana zajednička sednica skupština opština. Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, za „Alo!“ je izjavio da je dva sata s predsednikom bilo dovoljno tek za prvi utisak da je reč o tekstu koji je dobra osnova za dalju razradu.

„Tomo, nisam poneo naočare“: Jedan od Srba sa Kosova

„Tomo, nisam poneo naočare“: Jedan od Srba sa Kosova | Foto: Beta

- Možda je najiskreniji bio jedan kolega, koji je predsedniku odmah rekao da nije poneo naočare i da ne može da da sud o tekstu. Sada ćemo umnožiti tekst koji smo dobili, proučićemo ga i na zajedničkoj sednici opština ćemo sastaviti primedbe, ukoliko ih bude, i uputiti ih kabinetu predsednika. Dogovor je da se do kraja godine usaglašen tekst usvoji u Skupštini Srbije. Predsednik se odmah složio sa sugestijom da u deo platforme o nužnosti povratka Srba bude dopisano da to važi za više od 200.000 Srba i Albanaca - objasnio je Milović.


I Stevica Lazić, predsednik opštine Kosovo Polje, kaže da su Srbi u većoj meri zadovoljni jer je platformom obuhvaćeno ono što su očekivali i što garantuje njihov opstanak i ostanak na KiM. Političke predstavnike kosovskih Srba očekuje još jedan sastanak sa Nikolićem pre nego što dokument bude upućen republičkim poslanicima.

Iz Prištine su pak žestoko reagovali na odredbe koje nudi predsednik Srbije. Bljerim Šalja, koordinator političkih ekipa za razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, upozorio je da se Priština može povući iz dijaloga ako Beograd insistira na tek prezentovanom dokumentu. Za njega je Nikolićeva platforma „od početka do kraja naopaka“ i u suprotnosti sa onim „što se dogodilo na Kosovu“.

- Nećemo trošiti vreme razgovarajući o tom dokumentu. On predstavlja šamar u lice gospođe Ešton, šamar za Vašington, Brisel i Berlin - kazao je on.

I srpski desničari nezadovoljni
Desničarske organizacije priredile su juče ispred zgrade Vlade Srbije performans kojim su iskazale protest protiv postavljanja granice između Srbije i Kosova. Aktivisti su nosili maske Ivice Dačića, Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton i branili su da pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji stigne preko granice koja je napravljena od razvučene žice. Igrokaz je završen rušenjem granice. Ukoliko ne dođe do suspenzije sporazuma sa Prištinom koji je vlada potpisala, organizatori su najavili da će uskoro početi s pravim blokadama po celoj Srbiji.

Poslednji komentari
  • Maca Vreme: 22.12.2012 11:49h

    Ne cudi me nista sto Albancima smeta sve sto je vezano za Kosovo od strane Srbije! Ne damo se i na tome treba svi zajedno da radimo i da se drzimo zajedno!

  • Ivanaa Vreme: 23.12.2012 01:18h

    Smeta im i ljute se jer Srbija brani svoju teritoriju i vide da im sa novom vladom nece ici bas lako.

  • Radojka Vreme: 23.12.2012 01:20h

    Propali im dogovori sa demokratama, a bas su dobar dil bili sklopili .

  • Nada Vreme: 23.12.2012 08:36h

    Tako je predsednice Nikolicu, ne damo im nase, vratili ste nam veru.

  • Severina Vreme: 28.12.2012 17:17h

    Ako su Srbi sa Kosova podrzali platformu, sto i jeste najvaznije, onda cemu dalja rasprava?Zasto se Srbi ovde bune?Pa to pitanje se najvise i tice kosovskih Srba. A Albanci bi bili zadovoljni jedino u slucaju da im kazemo "Izvol'te, Kosovo je vase"!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP