Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ I DODIK O SARADNJI I ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

Srbija i RS su odgovorne, zato nikog ne provociraju

Autor: Alo/Agencije | 13.01.2015 - 17:00:00h | Komentara: 2

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik konstatovali su danas saglasnost o svim ključnim pitanjima, a potom su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o svim aktuelnim temama.

Vučić i Dodik

Vučić i Dodik | Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik konstatovali su danas saglasnost o svim ključnim pitanjima, dogovorili još bliže odnose Srbije i Republike Srpske i naglasili da je stabilnost u regionu od ključne važnosti.
U tom smilu, kako je Vučić rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora s Dodikom, Srbija i Srpska nikoga neće provocirati i neće odgovarati na provokacije, ali ne zato što je Srbija slaba već zato što je odgovorna i zato što želi najbolje moguće odnose u regionu.
- Srbija smatra da smo svi dovoljno mali da jedino zajedno možemo da dođemo do većeg i ozbiljnijeg tržišta i boljih rezultata u našim ekonomijama - naveo je premijer Srbije i dodao da je Dodik izneo određena pitanja i planove, te da Srbija smatra da je važno sve probleme u BiH rešavati mirnim putem i dogovorom sva tri naroda.
- I Republika Srpska i BiH će imati našu podršku - dodao je.

Vučić je rekao da su se Dodik i on saglasili da politička i ekonomska stabilnost u regionu imaju suštinski značaj i za Srbiju i za Srpsku, koje će, dodao je, zajedničkim snagama pokušati da tu stabilnost očuvaju tako što će se medjusobno pomagati.
Tema današnjih razgovora bili su zajednički projekti, ali i kretanja u regionu nakon izbora u nekim zemljama, naveo je Vučić i podsetio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i entiteta RS u okviru BiH, te da je obaveza Srbije da takvu poziciju štiti.

ČESTITKA HRVATIMA, I PORED "LAPSUSA"

Vučić je čestitao građanima Hrvatske na izbornim rezultatima i novoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i poručio da Srbija želi odlično da sarađuje sa Hrvatskom, uprkos nekim "lapsusima".
 
- To što se ponekad pravimo da ne čujemo i ne regujemo na svaku provokaciju odraz je snage Srbije i odgovornosti, a ne njene slabnosti. Odraz je i želje da imamo što bolje odnose u regionu. A ako nas pitate da li smo uvek svi fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima sa Beogradom i sa Srbijom neki u regionu pokušavaju da primenjuju - nismo baš - dodao je.

Vučić je rekao i da je danas o stabilnosti u regionu razgovarao odvojeno sa Dodikom i šefom Misije EU u Srbiji Majklom Davenportom, gde je takođe naglasio da Srbija neće reagovati na "neke lapsuse".

"OŠTRINA" PREMA MEDIJIMA

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova reakcija na pisanje BIRN-a bila oštra, ali pravična i da nije oštetila Srbiju, a da je njegov posao da štiti Srbiju i da će to raditi i u budućnosti.

- Kao što sam možda oštro reagovao pre godinu dana, kada su u jeku najveće tragedija koja nas je zadesila, neki pokušali to da iskoriste za politički napad optužujući nas da neko nešto skida sa nekog sajta, pa se pokazalo da to nije istina, tako i ovo - rekao je Vučić novinarima.

Upitan na čiju inicijativu je danas održan sastanak sa Davenportom, Vučić je odgovorio da to nije naročito važno, da su imali uobičajen sastanak, ovog puta na inicijativu Davenporta, ali, dodao je, mogao je biti isto tako i na njegovu inicijativu.

- Sastanak je bio korektan, razgovarali smo o bitnim pitanjima za Srbiju i usaglasili smo da je 2015. godina ključna godina za njen napredak, ne samo u evropskim okvirima, nego ukupno. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, političkoj i ekonomskoj - naveo je Vučić.

ODLUKA O ŠEŠELJU OČEKIVANA

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je izjavio da nije ni očekivao drugačiju odluku Haškog tribunala, od one koju je doneo, a to je da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ostane u Srbiji.
 
- Ako su doneli odluku da ga puste, zašto bi ga sada vraćali posle mesec dana. Nisam video tu odluku, ne znam tačno o čemu se radi, ali nisam ni očekivao da Haški tribunal odluči drugačije - rekao je Vučić.
Vučić je rekao da ne misli da je pitanje da li će Šešelj biti vraćen u Hag od posebnog značaja za život u Srbiji.
- Mi mu želimo dobro zdravlje, ali imamo i druge probleme s kojima moramo da se suočavamo i o kojima moramo da mislimo - rekao je Vučić.
 

BIH PRVAK SVETA U BROJU MUDŽAHEDINA


Prmeijer RS izjavio je da je BiH "prvak sveta" po tome koliko je poslala mudžahedina u Siriju.

Dodik je rekao da iako "i pored toga što deluje da su u poslednje vreme svi teroristi koji su izvršili terorističke napade u regionu ili svetu dolaze u od strane muslimana, svi muslimani nisu teroristi".

- Ja poručujem da nisu svi muslimani teroristi i ne treba praviti antimuslimansku atmosferu. Ali pozivamo sve Muslimane, Bošnajke koji rade u službama da se zajedno sa nama, i mi zajedno sa njima obračunamo sa svakim ko nosi opasnost za globalnu stabilnost - rekao je Dodik i pozvao na mir.

Poslednji komentari
  • bojann90 Vreme: 17.01.2015 09:24h

    Tacno,zato i imamo dobre odnose,slicni smo i imamo iste probleme,pa nas valjda to spaja!!

  • bojann90 Vreme: 17.01.2015 10:09h

    Mi smo dve drzave vrlo slicne sa slicnim problemima,nikog ne provociramo,odgovorni i radni...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP