Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PRED ZADNJU RUNDU PREGOVORA U BRISELU

Srbija ostaje posvećena
postizanju kompromisa!

Autor: Tanjug | 03.03.2013 - 20:00:00h | Komentara: 2

Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa u dijalogu sa Prištinom, a od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator i podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je pokazala daleko manje rešenosti da izadje u susret rešenju koje bi zadovoljilo interes obe strane, poručeno je večeras sa sastanka državnog vrha.

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: FoNet

"Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga", rekao je posle sastanka novinarima savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.


Svi od Tome!

Predstavnici državnog vrha okupili su se danas, drugi put za tri dana na sastanku održanom u rezidenciji predsednika Srbije u Užičkoj ulici, koji je trajao dva sata. Prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

On je izrazio uverenje da je u dijalogu Beograda i Prištine kroz posredovanje kjučnih činilaca medjunarodne zajednice moguće doći do približavanja stavova dve strane.

Djurić je dodao da očekuje da će već sutra biti jasnije u kojoj meri je Priština spremnija nego ranije da ide u pravcu kompromisa.

Kada je reč o vezi dijaloga Beograda i Prištine i procesa evrointegracija Srbije, Djurić je istakao da je Srbija ispunila 95 odsto uslova koji su joj postavljeni za dobijanje datuma početka pregovora o pridruženju EU i da će do aprila ispuniti sve političke i formalne uslove za dobijanje datuma.

"Naš stav je da je Srbija već u ovom trenutku ispunila praktično sve uslove za dobijanje datuma i očekujemo da Evropska komisija to prepozna, vrednuje i da pošalje jasan signal da je želi u svojim redovima", poručio je Đurić.

Objašnjavajući činjenicu da se državni vrh večeras sastao drugi put u tri dana, Đurić je rekao da je period izmedju dva sastanka bio iskorišćen za dopunsko analaziranje informacija iz svih evropskih prestonica i razradu konkretnih elemenata nastupa delegacije Srbije u Briselu.

"Ovo je takva vrsta procesa da je neohodno da se ljudi što češće sastaju i razmenjuju informacije i da odluke koje se donose budu donete uz saglasnost svih", naglasio je Đurić i zaključio da je Srbija nepokolebljiva u nastojanju da se dodje do kompromisa.

U Briselu će sutra pre podne početi dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou u kabinetu visoke predstavnice spoljne politike Evropske unije Ketrin Ešton u Briselu, a glavna tema šeste runde biće zajednica srpskih opština na Kosovu.


Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.


Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, Eštonova će se najpre odvojeno susresti s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a zatim će se razgovori, za koje se očekuje da će trajati ceo dan, nastaviti u troje.


Iz Brisela je rečeno da se ne očekuje da se ova runda protegne na sledeći dan, a Dačić će se tokom boravka u Briselu sresti i sa evropskim komesarom za regione Johanesom Hanom i američkim diplomatom za Zapadni Balkan Filipom Rikerom.


Na sutrašnje pregovore sa prištinskom delegacijom u Briselu, pored Dačića ići će i Marko Đurić i Aleksandar Vulin.

Poslednji komentari
  • Saša Vreme: 04.03.2013 11:17h

    Sramota je da Dačić kum mafije don Vito đenoveze se bori za srpske opštine na Kosmetu! Samo jedno rešenje imamo da sklonimo ove kaparisane plaćenike i postavimo namesnika!

  • Kosta Vreme: 04.03.2013 11:20h

    Našta čekamo?! Da li mi mislimo da će neko drugi osim nas da brani Srbiju? Usrane motke u ruke i skloniti ove uličare i kaparisane plaćenike!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP