Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STATUS

Srbija pridružen član EU od 1. septembra?

Autor: Večernje Novosti | 29.07.2013 - 09:11:00h | Komentara: 2

Srbija će od 1. septembra dobiti status pridružene zemlje EU, kada će na snagu konačno stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), na osnovu najnovije odluke Saveta ministara EU na poslednjem zasedanju održanom prošle nedelje, pišu "Novosti" od ponedeljka.

Evropska Unija

Srbija korak bliža EU?

"Posle političkih razmirica na bilateralnom planu s Litvanijom, zelenog svetla koje je u junu dao parlament ove zemlje i potpisa predsednice Dalije Gribauskaite, Litvanija je, kao trenutni predsedavajući EU, poslala i notu, odnosno ratifikacioni instrument Savetu ministara EU, što je bio poslednji u nizu poteza po evropskim prestonicama, posle čega je na julskom zasedanju Savet ministara, po unutrašnjoj proceduri odobravanja, bez glasanja, u ime EU potvrdio zaključenje S SP", naveo je list.

"Procedura je ovim definitivno završena, jer S SP automatski stupa na snagu pošto ga ratifikuju sve članice, zainteresovana zemlja, Evropski parlament i sve to potvrdi Savet ministara EU, prvog dana drugog meseca posle overe, što u ovom slučaju znači 1. septembra. Time se direktno stiče i status države pridružene Evropskoj uniji", navele su "Novosti".

S SP je medjunarodni ugovor kojim se uspostavlja zona slobodne trgovine i uskladjuje zakonodavstvo s tekovinama EU. To je prvi ugovorni odnos izmedju zemlje kandidata i EU i njime se ulazi u prelazni period do punopravnog članstva.

Ovim dokumentom prelazi se na nove etape, koje nije sadržao Prelazni trgovinski sporazum, kao što su fazna liberalizacija javnih nabavki, pristup tržištu nekretnina, zaštita zaposlenih gradjana Srbije na teritoriji EU ili zaštita od diskriminacije u poslovanju preduzeća.
Poslednji komentari
  • Aca Vreme: 29.07.2013 09:21h

    Bože sačuvaj nas pridruženog člastva katoličko jezuitskoj uniji. Samo jedan izlaz imamo da do 01.09.2013 moramo da …...... kaparisane plaćenike i da postavimo kralja.

  • Smithe557 Vreme: 30.05.2014 14:43h

    Hi there, I found your site by way of Google while searching for a comparable matter, your web site got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks. fakgddckfddkkked

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP