Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MILAN DIMITRIJEVIĆ

Srbija raspisala 2.000 poternica preko Interpola!

Autor: Svetlana Vojinović | 20.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Milan Dimitrijević, načelnik Uprave za međunarodnu policijsku saradnju u MUP-u Srbije, kaže da Srbija preko Interpola trenutno traga za nešto više od 1.000 osoba.

Milan Dimitrijević

Milan Dimitrijević | Foto: A. Stanković

Ostale poternice su realizovane i lica su privedena pravdi. Povodom spekulacija da je Darko Šarić u regionu, da se krije u Švajcarskoj, da je indirektno zatražio status svedoka saradnika, Dimitrijević u intervjuu „Alo!“ tvrdi da njegova služba ne raspolaže informacijama gde se trenutno nalazi odbegli narko-bos, ali da je skoro siguran da se pre godinu dana skrivao u Južnoafričkoj Republici.


- Naši sudovi raspisuju međunarodne poternice i mi na osnovu njihovih navoda procesuiramo dalje svojim kanalima. Vrlo je nezahvalno precizirati broj lica za kojima smo preko Interpola raspisali međunarodne poternice jer se ti podaci svakodnevno menjaju. Međutim, kada se uzmu u obzir sva krivična dela koja im se stavljaju na teret, možemo slobodno da kažemo da Srbija potražuje više od 1.000 lica, da je veliki broj osumnjičenih privednih pravdi, te da je ukupan broj poternica koje je Srbija raspisala do sada oko 2.000 - objašnjava Dimitrijević.


Imate li neka nova saznanja o tome gde se krije Darko Šarić, s obzirom na to da se ovih dana spekulisalo da je u Bosni ili Švajcarskoj?
- Služba za međunarodnu operativnu policijsku saradnju ne raspolaže informacijama koje su u poslednje vreme objaviljivali mediji. Dakle, ova služba ne poseduje zvanična saznanja.


A nezvanična?
- Mi ne raspolažemo novim informacijama. Moguće je da neka druga služba ima podatak, operativno saznanje ili indiciju o lokaciji na kojoj se nalazi Šarić. Najvažnije je da svi državni organi kojima je u opisu posla lociranje osumnjičenih, među kojima je svakako i Šarić, rade svoj posao u punom kapacitetu, kao i da je naša međusobna koordinacija, kao i saradnja sa službama iz čitavog sveta, dobra. Nadam se da će rezultat tog rada i u ovom konkretnom slučaju doći.

Kandidat za direktora policije


Iako ste konkurisali za direktora policije, spekuliše da ne ispunjavate uslove za tu funkciju?
- Nisam u toku, ne utičem na rad komisije, ali sam siguran da ispunjavam sve uslove.


Pominjalo se da ste jedan od najozbiljnijih kandidata, a onda se pojavila informacija da diplomatija ne ulazi u evidenciju, da nemate 15 godina rada u policiji. Da li je to tačno?
- O tome kakav sam kandidat ne odlučujem i ne ocenjujem ja. Zakonodavac je propisao sve. Ispunjavam sve propisane uslove, podneo sam obimnu dokumentaciju o svom radu i kretanjima u službi, tako da komisija MUP-a može sve da vidi i proceni. Ne želim da svojim javnim komentarima utičem na rad komisije.

Od kada datiraju poslednja saznanja koja vi imate o Šariću?
- Od februara 2012. godine. To je bila poslednja prepiska sa zvaničnim organima Interpola Južnoafričke Republike i tada je dostavljena sva tražena dokumentacija.


Od koga ste konkretno dobili tu informaciju?
- Preko zvaničnog sistema komunikacije Interpola od Nacionalnog centralnog biroa Južnoafričke Republike, da lice nalik Darku Šariću boravi na njihovoj teritoriji. Usledila je naša korespodencija, sve smo uradili, dostavili im sve relevantne informacicije o tom predmetu, ali ni do danas nismo dobili nikakav zvaničan odgovor.


Ipak, na osnovu iskustva koje imate, sumnjate li da je zaista bio tamo u februaru prošle godine?
- Na osnovu iskustva u radu sa stranim službama, nedvosmisleno je tako.


Zašto onda nisu odgovorili na naš zahtev ili ga izručili Srbiji?
- Samo bih skrenuo pažnju na to da svaka država ima svoje prioritete. Nemoguće je da mi, kao faktor koji je zaitneresovan za bilo šta, imamo veći uticaj na prioritete države na čijoj je teritoriji osoba za koju smo zainteresovani. To je moj odgovor. Ne zaboravimo na načelo suverenosti država u primeni i tumačenju prava u konkretnom slučaju.


Među onima koji su na poternici, a za koje znamo gde su, nalaze se Slobodan Radulović, Bogoljub Karić, Mira Marković, Dobrosav Gavrić, Cane Subotić... Šta je s njima?
- Pozitivno pravo tih zemalja u kojima se nalaze pomenuta lica, osim Gavrića, koji je ovde osuđen za ubistvo Arkana, ukazuje na to da krivično delo koje im se stavlja na teret od strane naših sudova nije tretirano u pozitivnom zakonodavstvu tih zemalja i zato ne mogu da ih procesuiraju. Radi se o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja.


Da li onda postoji mogućnost da oni nikad ne budu izručeni Srbiji?
- Sud i Ministarstvo pravde Republike Srbije ne odustaju, a mi smo samo servis. Da li će druge države postupiti u skladu sa našim zahtevom i zahtevima Ministarstva pravde, to je individualna odluka svake države. Inače, samo da napomenem, mediji spekulišu da se Karić nalazi u Rusiji, služba nema zvaničnu potvrdu da je Karić u Rusiji. Proverene informacije o boravištu i prebivalištu u Moskvi imamo o Mirjani Marković. Stanko Subotić je davao izjave medijima iz Švajcarske, a Radulović se, na osnovnu poslednjih informacija koje nisu novijeg datuma, nalazi u Španiji. Ako bi se neko od njih pojavio u Srbiji ili nekoj od država koje krivična dela za koja se terete tretiraju kao naše zakonodavstvo, siguran sam da bi bio uhapšen.

Milan Dimitrijević (43), načelnik Uprave za međunarodnu policijsku saradnju

Milan Dimitrijević (43), načelnik Uprave za međunarodnu policijsku saradnju | Foto: A. Stanković

Šta je sa Gavrićem?
- Javnost je već obaveštena. Čekamo odluku vlasti Južnoafričke Republike povodom molbe Ministarstva pravde za izručenje ovog lica Srbiji. Gavrić je pravosnažno osuđen u Srbiji i ovde ga čeka višegodišnja zatvorska kazna.


S kim imate najbolju saradnju?
- U prethodnoj godini, srpska policija postigla je fenomenalne rezultate na planu međunarodne saradnje i pohvaljeni smo u svetu. Samo tokom 2012. godine, locirano je i uhapšeno na drugim teritorijama 150 naših državljana, dok je na našoj teritoriji po drugim stranim poternicama uhapšeno 80 lica. Ako uporedimo taj period sa 2011, rezultati su učetvorostručeni. Mi sa svim državama imamo dobru saradnju, a posebno sa zemljama iz regiona, prvenstveno sa zemljama bivše SFRJ, zbog povezanosti tih lica. Takođe, dobra je saradnja sa Kraljevinom Španijom, koja je na osnovu naših poternica uhapsila Luku Bojovića, Vladimira Milisavljevića... Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine Interpola urađena je analiza rada. Postoje države koje prate standarde, a to su države EU, koje maltene imaju podjednake zakonske tretmane, i tu nema problema.


Sa kojim zemljama se teže sarađuje?
- To su zemlje anglosaksonskog modela koje se nalaze na području Južne Amerike, kao i već pomenuta Južnoafrička Republika...

Od policajca do konzula, pa opet do policajca!
Vaša karijera je vrlo zanimljiva. Iz policije ste otišli i diplomatiju, pa ste se vratili u policiju?
- U policiji sam se zaposlio 1992. godine, nakon što sam završio fakultet. Na mesto konzula savetnika u Solunu otišao sam 2005. godine, a 2007. postavljen sam tamo za generalnog konzula. Godine 2011. vratio sam se u MUP na sadašnju funkciju. Pošto sam bio preuzet iz policije, nisam imao prekid staža u MUP-u.


Sigurno je lakše biti konzul?
- Svaki posao nosi određenu odgovornost, a navedene funkcije su veoma odgovorne. Nijednom poslu ne pristupam sa motivom kako meni da bude lakše, već kako što bolje da odradim povereni zadatak i doprinesem državi koja me je angažovala. Diplomatija je nadogradnja policijskog posla. Voleo bih da više ljudi koji se bave poslovima bezbednosti dobije priliku za rad u diplomatiji jer bi tako osetili svu širinu i sve aspekte oblasti bezbednosti.

Poslednji komentari
  • BOLE Vreme: 20.01.2013 12:47h

    Milan Dimitrijevic, sta reci, pravi gospodin. Imao sam cast i privilegiju da upoznam ovog divnog i postenog coveka. Sve govori o Milanu to sto je covek pre isteka mandata generalnog konzula u Solunu isti vratio. Ako Milan i njegove kvalifikacije, kretanje kroz sluzbe a pre svega postenje, ne ispunjava uslove za funkciju direktora u tom slucaju znaci da ovaj sistem ne prepoznaje vrednosti postenja i profesionalizma. Gospodin Dacic i Vucic ce izborom gospodina Dimitrijevica poslati poruku da je Srbija ozbiljna drzava i da ima kvalitetne kadrove koji ce je predstavljati ne samo u Srbiji vec i u svetu. Sve najbojle i srecno gospodine Milane.

  • Father Vreme: 20.01.2013 14:11h

    Covek sa ovakvom radnom biografijom i ovakvim rezultatima u Interpolu je apsolutno pravi izbor za Direktora policije !

  • Gogi Vreme: 20.01.2013 14:19h

    Imao sam prilike da saradjujem s ovim covekom i imam samo reci hvale za njega . Pravi profesionalac i gospodin covek !

  • Zlaja Vreme: 20.01.2013 14:27h

    Bogata karijera , ovaj covek se pored policijskog posla bavio i poslovima bezbednosti na diplomatskom nivou . Dobar izbor za direktora !

  • miki Vreme: 20.01.2013 18:53h

    Suvisno je posle ovih komentara da nesto konkretnije dodam. Samo napred Milane. Slazem se sa jednim predhodnikom, da bi izbor Dimitrijevica za direktora policije bio kultoroloski sok za srpsku policiju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP