Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KAKO RUSIJA GLEDA NA VUČIĆEVU POSETU SAD

Srbija se sve više okreće Zapadu

Autor: Beta | 01.06.2015 - 10:24:00h | Komentara: 3

Srpski premijer Aleksandar Vučić danas putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Marko Đoković

Nastavljajući da se deklariše kao neutralna i verna odnosima sa Rusijom, Srbija se sasvim očigledno kreće prema Zapadu, piše list.

List citira Vučićevu izjavu da Srbija želi maksimalno dobre odnose sa SAD kao i da dobije podršku Amerike na putu u EU i navodi da, iako je ekonomski deo posete važan, ključan značaj ima politički deo.
Iz programa posete sledi da su mnoge teme Vučićevih razgovora u SAD na ovaj ili onaj način povezane sa Rusijom i spoljnopolitičkom orijentacijom Beograda.
Mada Srbija zvanično nastavlja da se drži politike neutralnosti, u odnosima sa NATO dogodio se značajan progres, piše Komersant.
Dnevnik navodi da je uoči posete SAD Vučić dao "maltene senzacionalnu" izjavu da će Beograd prihvatiti preporuke SAD i smanjiti zavisnost od ruskog gasa i dodaje da su mnogi političari i eksperti to ocenili kao znak preokreta u srpskoj politici.
Vučić se potom potrudio da omekša svoju izjavu rekavši da Srbija ne prekida prijateljstvo ni sa Rusijom ni sa Amerikom, i da ne pravi zaokret.
Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić smatra da poseta srpskog premijera SAD ne udaljava Beograd od Moskve, navodi list.
List napominje da je kada je saopšteno da će Vučić posetiti Vašington, on dobio poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da poseti Moskvu.
 - Namera Srbije da se značajno približi EU i SAD verovatno će izazvati nezadovoljstvo Moskve, koja smatra Beograd ključnim partnerom na Balkanu. Moskva je svojevremeno osetljivo odreagovala na priključivanje Crne Gore sankcijama protiv Rusije i na njene planove da uđe u NATO. I nedavna izjava makedonskog premijera Nikole Gruevskog kojom je uslovio priključivanje Turskom toku pozicijom EU, u Rusiji je izazvalo očigledno razočarenje - piše Komersant.
Dnevnik piše da u datoj situaciji "Moskva nema veliki izbor".

Ili će balkanske zemlje nazvati proameričkim sa svim posledicama koje iz toga slede, ili će se složiti da mogu imati dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom. Druga mogućnost je sasvim realna", ocenjuje list i podseća na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova pre godinu dana da "ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto".

Poslednji komentari
  • Mirko Vreme: 01.06.2015 10:56h

    Mislim da gresis Vucicu, sto se dodvoravas Americi i EU. Zaboravio si bombardovanje!

  • MILAN Vreme: 01.06.2015 11:56h

    SRPSKI NAROD JE UVEK NA ISTOJ STRANI SAMO VLAST SVAKA KOJA DODJE LUTA PA I VLADAVINU UPROPASTI U PRAZNO

  • Sekula Vreme: 02.06.2015 20:15h

    Cela SFRJ je htela maksimalno dobre odnose sa SAD, ali oni hteli sa nama. Trebali su im delovi nase teritorije za prodor na istok. A Srbija je najvise stradala jer nije htela odmah da im da to sto traze. Ne treba nam nista od tih zlotvora i fasista.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP