Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! ANALIZA

Srbija sve bliža vanrednim izborima!

Autor: Milica Dakić | 16.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Lokalni izbori koji su juče održani na Voždovcu, kao i u Kostolcu i Odžacima, uz očekivano dobar rezultat Srpske napredne stranke, dodatno približavaju Srbiju vanrednim parlamentarnim izborima.

Krenula sezona glasanja: Voždovac, Beograd, republika...

Krenula sezona glasanja: Voždovac, Beograd, republika... | Foto: RAS

Prevremenom izlasku na birališta u martu doprinosi i jučerašnji dobar rezultat naprednjaka na Voždovcu, u Kostolcu i Odžacima

Kako je reč o opštinama koje mogu biti reprezentativne za celu državu - jedna pokriva teritoriju Vojvodine, druga prestonicu, a treća centralnu Srbiju, naprednjaci bi na talasu najnovijih rezultata, uz dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, mogli da prelome i vanredne republičke izbore pripoje beogradskim koji se očekuju 16. marta.


Tuče na biračkim mestima!

Na biračkim mestima u mesnim zajednicama Bački Gračac i Bogojevo u opštini Odžaci juče je izbila tuča, zbog čega je intervenisala policija, a glasanje je prekinuto na sat vremena. Novosadski odbor SNS-a saopštio je da je u incidentu povređena njihova aktivistkinja koja je prebačena u bolnicu, dok su demokrate za incident optužile „batinaše iz SNS-a“. U ovoj opštini napadnute su i novinarske ekipe TV B92 i TV „Prva“, koje su došle da snime incident.

Istovremeno, pozivi na vanredne izbore sve glasnije i učestalije stižu i od pozicije i opozicije. S jedne strane, predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Radomir Nikolić otvoreno se zalaže za izbore i kaže da bi oni bili dobri jer bi između ostalog pokazali da je stranka kompaktna i da ne postoje suštinska razmimoilaženja, dok im na ruku ide i činjenica da je „opozicija u rasulu“.

I lider SNS-a Aleksandar Vučić za vikend je poručio da je „bolje ići na vanredne izbore ako se nastavi loša atmosfera koju kreiraju različite kriminalno-tajkunske grupe i nezadovoljne političke stranke“. On je ponovio nadu da do toga neće doći, ali izbore nije isključio.

Za izbore je agitovao i potpredsednik opozicione Liberalno demokratske partije Bojan Đurić, jer, kako kaže, bez njih nema reformi.

Lokalni izbori su dobar pokazatelj raspoloženja birača

Lokalni izbori su dobar pokazatelj raspoloženja birača | Foto: Aleksandar Levajković


- Srbiji su potrebni vanredni parlamentarni izbori, jer bez njih nema reformi. Pritom, u vladajućoj koaliciji postoje razmimoilaženja, a u vladajućoj stranci ozbiljne razlike oko toga kakva treba da bude reforma u ekonomskoj oblasti - naveo je Đurić.

Analitirač Dejan Vuk Stanković objašnjava za „Alo!“ da bi lokalni izbori mogli biti iskorišćeni kao povod za vanredne izbore, ali napominje da je veći stepen njihove upotrebljivosti, nego realne snage.

- Činjenica je da su lokalne kampanje vođene kao da su republički izbori u malom. Rezultati ne moraju nužno da utiču na raspisivanje republičkih izbora, ali bi svaka odluka o parlamentarnim izborima uzela njih u obzir, ali uz brojne druge parametre. Svaka od tih opština je određeni orijentir koji, iako ne precizan, dobija na značaju kada se uzme u razmatranje raspisivanje vanrednih izbora - navodi Stanković i dodaje da „nije nemoguće da se oni povežu s beogradskim“.

- To povećava šansu za pobedu SNS-a, koji o svemu tome suštinski odlučuje, a bilo bi i jeftinije. Bitno je i to da se vreme i energije ne bi dvaput trošili za kapmanju - zaključuje naš sagovornik.

Ledena kiša smanjila izlaznost!
U beogradskoj opštini Voždovac juče je tokom prepodneva beležena izuzetno mala izlaznost. Tako je do 12 sati glasalo svega osam odsto građana, a prema rečima predsednika opštinske komisije Zorana Lukića, pretpostavlja se da je mala izlaznost posledica ledene kiše, jer pojedinim biračkim mestima, kao što je osnovna škola u Jajincima, nije moglo da se priđe. Prema podacima do 15 sati izlaznost je znatno porasla i iznosila je 18 odsto, dok je u Kostolcu do 13 sati glasalo 26 odsto upisanih građana, a u Odžacima do 11 sati 20 odsto.

Poslednji komentari
  • Bojan Stojilkovic Vreme: 16.12.2013 18:53h

    Situacija je vise nego jasna - gradjani zele da naprednjaci nastave borbu protiv korupcije i kriminala i spremni su da daju legitimitet za tu borbu. Za sve nas najbolje bi bilo da ti izbori budu sto pre kako bi se odlucno nastavio kurs kojim je krenuo pre svega Vucic. Izbori u martu, zajedno sa beogradskim, predstavljali bi prekretnicu za reforme i omogucili bi da se iz vlade odstrane pojedinci koji koce proces.

  • strumpfic Vreme: 16.12.2013 19:37h

    Ukoliko ne postoji zajednicki dogovor stranaka u vlasti oko opsteg interesa zemlje i naroda, izbori treba da se odrze, pa da narod kaze kakvu buducnost zeli i kome zeli da ukaze poverenje. Izbori koji su odrzani na Vozdovcu jos jednom pokazuju stav vecine biraca, pa samim tim spremni su na promene, koje vise ne treba cekati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP