Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAKON DVA MESECA

Srpska se vraća u Skupštinu i Vladu Kosova

Autor: Beta | 23.04.2015 - 19:17:00h | Komentara: 0

Zvaničnici Srpske liste odlučili su danas da se vrate u Skupštinu i Vladu Kosova, nakon više od dva meseca neučestvovanja u njihovom radu.

Skupština Kosova

Skupština Kosova

Odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta posle razgovora s koalicionim partnerima pošto su dobijene garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma.
- Jedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno u procesu privatizacije u većinski srpskim mestima. Poseban akcenat u daljem radu biće usmeren na jačanje ekonomske situacije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom, piše u saopštenju.
Predstavnici Srpske koja ima devet mesta u Skupštini Kosova, potpredsednika Vlade i dva ministarska mesta, napustili su institucije
posle smenjivanja Aleksandra Jablanovića, ministra za povratak u Vladi Kosova.
Kako razloge za odluku da se ne vrate u Skupštinu i Vladu navodili su i nepoštovanje koalicionog sporazuma, čija je prva tačka bila formiranje Zajednice srpskih opština, za šta je rok bio mart, a najkasnije maj ove godine.
Zvaničnici Srpske liste saglasili su se s koalicionim partnerima da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti procesu povratka i povećanju prisustva Srba u institucijama u skladu sa važećom zakonskom regulativom.
- U cilju efikasnijeg bavljenja ovim pitaljima, biće formirane i međuministarske grupe. Dogovoreno je i da je odabir srpskih kadrova u
kosovskim institucijama na svim nivoima bude isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika, navodi se u saopštenju Srpske liste čiji su predstavnici napustili institucije 3. februara.
Prioriteti rada Srpske liste u narednom periodu, pored prethodno pomenutih, biće i zaštita prava Srba, naročito u delu poštovanja imovinskih prava privatnih i pravnih lica i Srpske pravoslavne crkve, unapređenje stanja u prosveti i zdravstvu, kao i zaštita srpskog jezika, kulture, kulturnog nasledja i prava na informisanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP