Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DOGOVOR

Srpski vrh u petak o Kosovu

Autor: Beta | 17.10.2012 - 00:28:00h | Komentara: 3

Kompletan državni vrh Srbije okupiće se u petak kod predsednika Republike Tomislava Nikolića da usaglasi ključne detalje platforme za Kosovo

U opciji je nekoliko varijanti - od modela autonomne pokrajine Južni Tirol u Italiji do modela opštine Epen u Belgiji, pišu "Večernje novosti".

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice | Foto: Beta

Pozivajući se na neimenovane izvore list piše da će se razmatrati i druge opcije poznate u međunarodnom pravu, s ciljem da se nađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju, garantovanu Kosovu Rezolucijom Saveta bezbdnosti UN 1244 iz 1999. godine.

Prateći dokumenti buduće platforme biće Ustav Srbije, učinak svih visokih predstavnika na Kosovu od 1999. do sada, i pregled svega što je ispunjeno iz Rezolucije 1244, a šta nije.
Taj tekst će biti predstavljen "političkoj i intelektualnoj eliti" i predstavnicima crkve. Ukoliko platforma dobije podršku većine u javnosti i Skupštini, veoma brzo bi mogao da bude i obnovljen dijalog Beograda s Prištinom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupiće državni vrh | Foto: ALO!

O svim scenarijima u petak bi kod predsednika Nikolića, na Andrićevom vencu - u Predsedništvu Srbije, trebalo da razgovaraju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, lider URS Mlađan Dinkić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Nikolića za spoljnu politiku Marko Djurić i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Kako prenose izvori "Večernjih novosti", ako Evropski savet bude insistirao na "poštovanju teritorijalnog integriteta KiM", uslediće jak diplomatski pritisak Beograda da se UN uključe kao posrednik u političke pregovorea o konačnom statusu Kosova.
Ako dođe do toga, Srbija će insistirati na formatu jedan predstavnik iz nke zemlje EU koja nije priznala Kosovo, a preostala dva sa drugih kontinenata. Uz to, Beograd bi verovatno insistirao da se pregovori
izmeste iz Brisela.
"Večernje novosti" podsećaju šta znače dva modela rešenja za Kosovo: Južni Tirol je posle Prvog svetskog rata odvojen od Austrije i pripojen Italiji. Pariskim sporazumom, posle 1945, nemačkoj manjini dat je široki krug prava - lokalni organi vlasti, autonomija u obrazovanju i kulturi, proporcionalnost u zapošljavanju. U Južnom Tirolu koji je jedna od najrazvijenijih regija, danas živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana.
Osnova "belgijskog modela" je položaj nemačke zajednice u provinciji Valonija. Nemci su uglavnom oko grada Epena na samom istoku Belgije. Iako čine pre svega jezičku zajednicu oko 70.000 ljudi, Nemci imaju i široka politička prava. Njihov parlament ima pravo veta na odluke centralne vlasti.
Poslednji komentari
  • perica Vreme: 17.10.2012 07:12h

    Kosovo je u Evropiokupirana oblast jedne medjunarodno priznate zamlje i to deo ne gde se nalazi cela njena istorija i sve sveto, ne dozvolite da se unisti tako jedna duga i lepa istorija koja je duza od Kosovskog boja inazad jos hujlade godina, mi bre ljudi branimo nase a tudje ne trazimo. Iditeu Rusiju koja kaza danam je bratska drzava i vec jednom razgranicite kolika smo mi to braca.

  • Julija Vreme: 17.10.2012 14:44h

    Za početak ne bi bilo loše da se otvoreno kaže svima nama šta su predhodnici do sada obećali i potpisali. Bar da znamo na čemu smo!

  • Milica B. Vreme: 17.10.2012 20:42h

    Vreme je da se stvari polako postavljaju na svoje mesto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP