Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SAVET BEZBEDNOSTI O KOSOVU

Šta bi sa sudom za zločine OVK?

Autor: Tanjug | 06.02.2015 - 19:03:00h | Komentara: 2

Članice Saveta bezbednosti UN pozdravile su danas najavljeni nastavak dijaloga Beograda i Prištine i izrazile zabrinutost zbog nasilja koje je izbilo tokom nedavnih protesta na Kosovu.

Ujedinjene nacije

Ujedinjene nacije

"Uz dužno poštovanje za proteste, budimo sasvim jasni: svi građani imaju demokratsko pravo da protestuju, ali nasilje je nelegalno i neprihvatljivo. Osuđujemo sve akte vandalizma nad javnom i privatnom imovinom, zastrašivanje novinara i televizijskih ekipa", rekao je predstavnik SAD pri UN.
On je dodao i da je neprihvatljiva i primena sile protiv "verskih hodočasnika" kakva je viđena na pravoslavni Božić kod Đakovice, misleći na kamenovanje autobusa sa Srbima.

Boravak premijera Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu za pravoslavnu Novu godinu, on je ocenio kao korak ka normalizaciji odnosa.

Predstavnik SAD je pohvalio Beograd i Prištinu zbog posvećenosti nastavku dijaloga i izrazio nadu da će sastanak u ponedeljak u Briselu uroditi konkretnim rezultatima.

Velika Britanija je takođe izrazila zabrinutost zbog nasilja tokom nedavnih demonstracija na Kosovu i pozvala kosovske vlasti da učine sve kako bi takve situacije bile izbegnute u budućnosti.

Predstavnik Britanije UN poželeo je uspeh Beogradu i Prištini na sastanku 9. februara u Briselu i ocenio da je "napredak na radnom nivou od ključnog značaja", a normalizacija odnosa nezaobilazna na putu Srbije i Kosova ka EU.
Pozdravivši formiranje nove vlade u Prištini kao "veliki korak napred", on je ocenio da vlada treba da se fokusira na privredni razvoj, jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosudja, kao i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i pozvao članice UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.
Predstavnici Britanije, Francuske i Rusije ukazali su na značaj formiranja Specijalnog suda za procesuiranje zločina OVK na Kosovu.
Ruski ambasador je ocenio da u prethodnom periodu na Kosovu nije bilo napretka u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcija i organizovanog kriminala, kao i da i dalje postoje etničke tenzije, o čemu, kako je primetio, svedoče napadi na pravoslavne manastire, kao i kamenovanje autobusa sa Srbima u Đakovici.

On je naveo da je Moskva zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u džihadističkim pokretima u Iraku i Siriji.
Predstavnik Rusije ponovio je i da pozicija Moskve prema pitanju Kosova ostaje nepromenjena i da Rusija smatra Rezoluciju 1244 SB UN ključnim dokumentom.
Predstavnik Kine pri UN takodje je poručio da Peking podržava terotorijalni integritet Srbije kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, u cilju pronalaženja održivog rešenja.
Venecuela se zalozila za mirno rešenje pitanja Kosova, uz poštovanje medjunarodnog principa teritorijalnog integriteta i izrazila podršku nastavku dijaloga radi postizanja rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Španija je takođe izrazila podršku nastavku dijaloga čiji je cilj ostvarenje konkretnih rezultata za dobrobit svih gradjana u regionu.

"Važno je napraviti brz progres u tri oblasti - pravosudju, imovini i punoj primeni Briselskog sporazuma", rekao je on.
Podsetivši na nedavne proteste kao i napade na manastire, predstavnik Španije je rekao da se još ne može govoriti o potpunom pomirenju izmedju etničkih grupa.
Prema njegovim rečima, Španija je posvećena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana koja će doprineti stabilnosti u regionu i ekonomskom i socijalnom prosperitetu.
Poslednji komentari
  • nedeljko Vreme: 06.02.2015 20:43h

    Da,tako je,okupirana je ova zemlja,to se vidi ako se želi videti,pozdrav

  • Drasko Vreme: 06.02.2015 21:47h

    Zasto lazete?On nije ispljuvao svoju zemlju nego je objasnio kavo je stanje u Srbiji i kakvi veleizdajnici je vide!NAWAJ

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP