Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OBELODANJENO

Šta piše u srpskoj platformi za KiM:
Sever Kosova poseban region

Autor: Tanjug | 20.12.2012 - 14:56:00h | Komentara: 6

Radnu verziju sadržaja srpske platforme za Kosovo i Metohiju objavio je Danijel Server na sajtu www.peacefare.net. Ona ima oznaku "non paper" što znači da to još uvek nije zvaničan dokument, a poseban akcenat se stavlja na situaciju na severu Kosova.

Prenosimo vam prevod dokumenta objavljenog na Serverovom sajtu:

Srbija je za iskrene razgovore sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS) i insistira da se u okviru Autonomne pokrajine KiM uspostavi Autonomna zajednica srpskih opština (po ugledu na Kataloniju), koju čine teritorijalne autonomije četiri opštine sa severa Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.
Deo dokumenta (kliknuti za uvećanje)

Pokrajinu treba demilitarizovati a garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU (EUROCORPS), Vojska Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Osnovni princip daljih pregovora biće paket-razgovor – “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, pri čemu bi razgovori na visokom političkom nivou trebalo da omoguće prevazilaženje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa PIS.

Prema navodima u Platformi, novoosnovana srpska Autonomna zajednica ZSO imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama i drugo.

Radna verzija platforme za KiM

Deo dokumenta

ZSO bi u oblasti sudstva imala javne tužioce prvog stepena i sudove prvog i drugog stepena; sudovi bi se osnivali pokrajinskim zakonom, ali uz pravo građana ZSO da mogu da utiču na izbore i sastav sudova.

U oblasti unutrašnjih poslova ZSO treba da ima policiju (po ugledu na regulativu Katalonije), koja bi – mada formalno ostaje deo Kosovskih policijskih snaga – bila podređena Izvršnom veću Autonomne zajednice ZSO.

Vlasti ZSO KIM moći će, u skladu sa temeljnim zakonom Pokrajine da uspostavljaju direktnu saradnju s Republičkim vlastima Srbije, kao i pravo da se dodatno finansiraju iz budžeta Srbije.

Autonomna zajednica ZSO KIM će odlučivati o izgledu i upotrebi simbola (grb, zastava, himna), a drugi elementi unutrašnje organizacije treba da budu usklađeni kroz politički dijalog; ZSO će, u svakom slučaju, imati Skupštinu i Izvršno veće.

Platforma traži uspostavljanje specijalnog statusa za seoske enklave u kojima su Srbi i drugi ne-albanci većina, i - po mogućnosti - za opštinu Gora, koje bi se osnivale na principu etničkog sastava stanovništva koji je postojao pre etničkog čišćenja.

Što se tiče položaja Srpske pravoslavne crkve na KiM, Platforma ukazuje da treba imati u vidu iskustva iz statusa Rimske katoličke crkve u Italiji, a u odnosu na objekte, imovinu koji pripadaju SPC i crkvenu aktivnost, nužne su čvrste međunarodne bezbednosne garancije.

Najviši pravni akt Pokrajine morao bi da proklamuje trajne garancije za povratak raseljenih, a takođe, Pokrajina KIM treba da bude demilitarizovana zonu u kojoj su jedina legalna oružana formacija Kosovska policija i Autonomna policija ZSO KIM.

Garanti bezbednosti I demilitarizovanog statusa AP KIM bile bi vojne snage EU (EUROCORPS), Vojska Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara od podneva u zgradi Predsedništva s predstavnicima opozicionih političkih stranaka o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova i Metohije.

Razgovori o platformi još uvek u toku

Nikolić će se u odvojenim susretima sastati sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom, zatim sa predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, predsednikom Liberalno-demokratske partije

Pitanje integriteta vrlo pipavo - Toma Nikolić

Danas dogovori o platformi za KiM: Toma Nikolić | Foto: AP

Čedomirom Jovanovićem i sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Sastanci će početi od 12 sati, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Srbije prekjuče je o nacrtu platforme razgovarao s ambasadorima zemalja EU, a u ponedeljak s ambasadorima Rusije, Kine i Velike Britanije.
 
Poslednji komentari
  • anabela Vreme: 20.12.2012 11:14h

    E tako se to radi...

  • dule56 Vreme: 20.12.2012 11:15h

    Jos jedna pohvala i dobar potez predsednika Nikolica. Izuzetno je bitno da se svi pregovori izmedju Beograda, Pristine i EU vode transparentno ali je jos bitnije da se postigne jedinstvo politickih stranaka i da svi zajedno stanu iza platforme za pregovore.

  • Martina Vreme: 20.12.2012 14:51h

    Necemo u EU dosta je bilo njihovih zahteva.

  • borchaSRS Vreme: 20.12.2012 15:13h

    Koliko sam shvatio garanti bezbjednosti ce biti vec dokazane neprijateljske vojske(Eurocorps i vojska albanije) i malo jace vatrogasno drustvo(vojska srbije)

  • Helena Vreme: 20.12.2012 21:23h

    Platforma mozda nije resenje zauvek, ali i privremeno ce pomoci. Barem se radi na tome, ne trpa se pod tepih.Ova vlast je doterana pred svrsen cin. Nista drugo nije ni moguce da se izvede, oni su uradili sta su mogli. Ne postoji carobni stapic kojim cemo vratiti stanje koje je postojalo pre puno godina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP