Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEMAČKI MINISTAR U BEOGRADU

Štajnmajer i Vučić: Nikad bolji odnosi Srbije i Nemačke

Autor: Tanjug | 28.04.2015 - 08:11:00h | Komentara: 0

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Beogradu da je Nemačka zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva pregovaračka poglavlja i da niko nije menjao uslove na putu Srbije ka EU. Vučić kaže da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Frank Volter Štajnmajer

Frank Valter Štajnmajer

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer doputovao je danas u Beograd, gde s esastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je izjavio danas da Srbija i Nemačka u svojoj savremenoj istoriji trenutno imaju najbolje moguće odnose i da je to velika čast i veoma značajno za Srbiju i njenu budućnost i napredak.


Vučić je na konferenciji za novinare sa Štajnmajerom rekao da mu je preneo šta je Srbija uradila na polju reformi, kakve političke reforme namerava da preduzme i šta je uraduila na evropskom putu.

Kako je rekao, završili smo skrining sa najvišim ocenama, pripremili Akcione planove za poglavlja 23 i 24 i sporemni za otvaranje tih poglavlja kao i za poglavlje 32.


On je naveo da je Štajnmajera obavestio da je nastavljen dijalog sa Prtištinom iznoseći naše poglede po tom pitanju i podvukao da je Srbija posvećena nastavku svog evropskog puta i uverena da će na tom putu imati podršku Nemačke.

Naveo je da je nakon analize ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i saradnje dve zemlje izvesno da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da su one koje već posluju ovde veoma zadovoljne uslovima u kojima rade, što je potvrdio i Štajnmajer u razgovoru.

Kako je naveo premijer, Srbija će, štiteći svoje nacionalne interese, da ubrza svoj evropski put, ali i ocenio da nije sve na Srbiji i da je "makar nešto na evropskim partnerima".

On je dodao da se nada da će rezultati koje je Srbija postigla biti priznati i poštovani u zemljama EU kao što su, veruje, poštovani od strane najznačajnije zemlje EU - Nemačke.

Vučić je zahvalio Štajnmajeru što je uvek na Srbiju gledao kao značajnu i važnu zemlju u Evropi i cenio njen uticaj i uradjeno na očuvanju stabilnosti u regionu.

Inače, na početku posete glavnom gradu Srbije, Štajnamjer se sastao se sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

- Navodi da Nemačka postavlja nove uslove Srbiji apsolutno nisu tačni. Nemačka je, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU - rekao je Štajnmajer posle razgovora sa Dačićem.

Dačić je rekao da je na sastanku sa nemačkim kolegom razgovarano o najboljem načinu da se što pre otvore prva poglavlja "kako bi Srbija mogla da napreduje u pregovaračkom procesu".

Štajnmajer sa Dačićem

Štajnmajer sa Dačićem | Foto: Tanjug/Dragan Stanković


Tokom dana šef nemačke diplomatije će se sastati i sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem.


Uoči posete Beogradu, Štajnmajer je poručio da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP