Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLAZEĆI AMBASADOR PORUČUJE

Stokvis: Holandija će podržati prijem Kosova u UNESKO

Autor: Alo.rs | 26.07.2015 - 23:35:00h | Komentara: 3

Odlazeći ambasador Holandije u Srbiji, Loran Luis Stokvis je izjavio da je njegova zemlja priznala Kosovo, te "u principu" neće biti protiv prijema Kosova u UNESKO ako budu ispunjeni uslovi za članstvo.

Unesco

Holandija će podržati prijem Kosova u UNESKO | Foto: Wikipedia

Stokvis je to rekao u intervjuu za izdanje lista Danas od ponedeljka, na pitanje da li Holandija podržava kandidaturu Kosova za prijem u UNESKO, i dodao da "ipak, ne zna da li su ti kriterijumi za članstvo ostvareni".
Upitan da li je balansiranje Srbije između EU i Rusije održivo, Stokvis je rekao da "postoji nerazumevanje da se mora napraviti izbor" i objasnio: "Možete da uvidite da i države EU imaju prilično široku saradnju sa Rusijom, to se mora priznati. Sankcije se primenjuju zbog krize u Ukrajini i nezakonite aneksije Krima, ali postoje velike veze država EU i Rusije. Dakle, ne treba to stavljati u kategoriju 'ili-ili' ".
Na pitanje o tome da li očekuje da ove godine budu otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, Stokvis je naznačio da, s tehničkog aspekta, "nije usvojen akcioni plan za Poglavlje 23" u vezi s vladavinom prava, dok je s političkog aspekta, kako je ukazao, potrebno da Beograd i Priština postignu dogovor o pitanjima "koja su sada na pregovaračkom stolu, odnosno o mostu u Mitrovici, telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i energetici".
"Mislim da postoje dobre šanse da se to i ostvari, a kada se to dogodi, moći će da budu otvorena prva poglavlja", rekao je Stokvis.
Veoma je pohvalno to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima, a napad na njega mora biti snažno osuđen, rekao je ambasador i dodao da je napad na Vučića osudio holandski ministar spoljnih poslova Bert Kunders, ali "mediji nisu izvestili o tome".
Holandski ambasador je ocenio da prošlonedeljni sastanak Vučića s članovima Predsedništva BiH u Beogradu "ima pozitivne efekte" i dodao da su "pomirenje i saradnja u regionu veoma važni, ne samo za ekonomiju, već i za integraciju" u EU.
Stokvis je ocenio da se odnosi Srbije i Holandije "u velikoj meri unapređuju, o čemu govori i nedavna poseta ministra Kundersa Beogradu nakon prisustvovanja komemoraciji genocida u Srebrenici".
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 27.07.2015 08:48h

    Pa od holanđana se i ne očekuje poštena odluka . Već samo prate engleze . Ako englezi kažu da se recimo Kosovo ukine oni će tako i glasati . Pa zar je to narod i nacija !

  • kobac Vreme: 27.07.2015 12:43h

    koja moralna i fizicka karikatura! lol

  • Zena Vreme: 27.07.2015 13:05h

    Ju ju na sta ovaj lici

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP