Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STRANE DIPLOMATE TRAŽE DA SE PRIDRUŽIMO STAVU EU

Stranci pritiskaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji!

Autor: Blic | 10.05.2014 - 11:33:00h | Komentara: 6

Predsednik vlade Velike Britanije Dejvid Kameron kazao je da se nada da će se Srbija uskoro pridružiti Evropskoj uniji i osuditi postupke Rusije.

Dejvid Kameron

Dejvid Kameron

On je poručio da pristupni pregovori zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod vođstvom Aleksandra Vučića.

- Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije - naveo je Kameron.

Odgovarajući na pitanje koliko situacija u Ukrajini može da se odrazi na odnos EU prema Srbiji i drugim zemljama koje su kandidati za ulazak u EU, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kazao je da se nada da će sve zemlje partneri podržati njene napore za mirno rešenje ukrajinske krize.

- Želimo da zemlja kao što je Srbija podrži naš jedinstven stav kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine - rekao je on.

Međutim, i u samoj EU kada je u pitanju stav u vezi s Ukrajinom postoje nesuglasice. To je potvrdio i odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji kaže da se zemlje EU bore da usaglase stavove o pristupu krizi u Ukrajini uprkos opšteprihvaćenoj osudi poteza Rusije.

Muke moje niko ne zna: Ivica Dačić

Muke moje niko ne zna: Ivica Dačić | Foto: Đ. Kojadinović

Da nešto ne štima ni u EU, potvrda je i to što su izjave Kameruna i Davenporta došle desetak dana nakon posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona je tada izjavila da EU neće pritiskati Srbiju da se opredeljuje između nje i Rusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za “Blic” da će obaveza da se Srbija u potpunosti pridružuje svim rezolucijama EU nastati tek kada Srbija postane punopravna članica EU.

- Dotle će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku koja će biti u skladu sa našim ciljem da budemo članica EU i u skladu sa sagledavanjem naših nacionalnih i državnih interesa u svakom pojedinačnim slučaju. Međutim, bilo bi nam mnogo lakše da su neke zemlje osudile nezakonite postupke Kosova u odnosu na Srbiju. Dvostruki standardi nikada nisu bili dobri - kazao je Dačić.

Lajčak

Miroslav Lajčak | Foto: FoNet

Hoće li Lajčak zameniti Eštonovu


Šefovi diplomatija Srbije i Slovačke Ivica Dačić i Miroslav Lajčak razgovarali su juče o odnosima dve zemlje, ali i o pristupanju Srbije EU. Bilo je reči i o tome da će Lajčak naslediti Ketrin Ešton na mestu visokog predstavnika EU. Lajčak je kazao da je zadovoljan funkcijom koju sada obavlja i da ne voli da spekuliše. Na insistiranje da kaže da li bi ipak prihvatio tu dužnost, umesto njega odgovorio je Dačić: „A ko ne bi prihvatio tu funkciju“.
Poslednji komentari
  • NobodNobody´s Fool Vreme: 10.05.2014 12:47h

    Sankcije ni za živu glavu,naročito od kako je lažljivac Bajden izjavio da je Rusija kriva za prvu promenu granica nasilnim putem na teritoriji Evrope od II Svetskog rata.Sankcije svakako tek kada EU/USA povuku sopstvena priznavanja nezavisnosti tzv. države Kosovo !

  • Detlic Vreme: 10.05.2014 13:51h

    Ma samo reci,zbog vas cemo uciniti sve .Bas te nas zaduzili i nas i nasa pokoljenja.FASISTO.

  • Elliott Ness Chikago Vreme: 11.05.2014 09:25h

    Ja vama sve po spisku za 44 bombardovanje zesce od fasista samo se niste onda tako zvali, za 99 3x po 700 miliona opet sve po spisku za fasisticku organizaciju zvanu NATO koja nam je uzela Kosovo i sad pije krv na slamku.Kako vas volim zive bi vas solio mada vazim za pacifistu.Toliko o mojoj ljubavi za zapad Zivela Rusija i Car Putin.

  • goran Vreme: 11.05.2014 09:36h

    To bi bilo ravno ekonomskom samoubistvu srpske ekonomije.

  • Biksi Biljce Vreme: 11.05.2014 11:02h

    Nema tu mnogo mudrovanja. Kada se budu prema nama ponasali kako treba i postovali medjunarodne zakone o celovitosti i neotudjivosti Kosova od Srbije onda mozemo pricati o nekim sankcijama. Ovako dok ne postujete integritet nase zemlje nem sta da trazite od nas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP