Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

HOĆE LI BITI?

Stranke vladajuće koalicije o promeni Ustava

Autor: Tanjug | 05.03.2013 - 16:07:00h | Komentara: 4

Procedura promene Ustava je izuzetno složena i zato je neophodno da se prethodno otvori sveobuhvatna debata o svim segmentima koje bi trebalo izmeniti u tom najvišem pravnom aktu Srbije, saglasili su se danas predstavnici stranaka vladajuće koalicije.

Mikrofoni, sednica, skupština

Hoće li biti promene Ustava? | Foto: Oliver Bunić

 U izjavi Tanjugu to potvrđuje i premijer Ivica Dačić najavljujući da će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu.

Ivica Dačić

Ivica Dačić: Neophodan je konsenzus | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 "Pošto je naš Ustav teško promeniti, ako se ide na promene to mora da bude deo ozbiljnog paketa i potreban je ako ne konsenzus, onda što veća saglasnost političkih stranaka", kazao je Dačić.
Predstavnici SNS, SPS i URS rekli su na temu promene ustava da najpre treba sagledati sve što je potrebno promeniti, pa tek tada pristupiti eventualnoj promeni najvišeg pravnog akta zemlje.

Šef poslaničke grupe naprednjaka Veroljub Arsić izjavio je da ne bi da licitira o tako složenom pitanju, jer, kako je naveo, za promenu Ustava nije dovoljna samo politička volja predsednika Republike i najveće stranke u vladajućoj koaliciji, već i drugih političkih faktora u Srbiji. 

Prema rečima šefa poslanika socijalista Branka Ružića, najpre se moraju sagledati sadržaj i suština onoga što bi trebalo da definiše neko buduće rešenje i "razvezivanje tog kosovskog Gordijevog čvora", a tek nakon toga, kako kaže, može se razgovarati o promeni Ustava.

Briga ga  za zakon:  Branko Ružić

Prvo Kosovo, pa Ustav: Branko Ružić | Foto: Rajko Ristić

 Saglasan je da je procedura promene Ustava zahtevna, da iziskuje mnogo vremena i detaljniji i sofisticiraniji pristup nego što to izgleda. 

"Ukoliko do toga dođe, ima još nekih pitanja koja zalaze u ustavnu kategoriju, a trebalo bi da budu razrešena, bilo da govorimo o regionalizaciji, decentralizaciji, o izbornom sistemu ili broju narodnih poslanika", ocenio je Ružić.
Za URS pitanje promene Ustava nije sporno, jer u toj stranci o tome govore, prema rečima portparola Marka Selakovića, još od 2010. godine.
Podsetivši da URS o promeni Ustava govori zbog potrebe da svi regioni dobiju jednake šanse, kako bi koncept regionalizacije i decentralizacije mogao da bude sproveden u praksi i da bi bio omogućen direktan izbor gradonačelnika, Selaković je rekao da se sada čuju i neke druge inicijative bazirane na drugim temama.
"Ustav je krovni dokument države i ako se menja mora da se menja kroz dijalog. Ne treba da ga menjamo svakih mesec dana, nego treba da sednemo za sto, vidimo koje su primedbe i sugestije, šta treba promeniti, na koji način, koji su predlozi i onda da otvorimo sveobuhvatnu raspravu o promeni", rekao je on.
Selaković je ponovio da ne treba svaki čas otvarati raspravu po jednom članu ili stavu, već da se sve što ima stavi na sto i o tome razgovara i zaključio da je URS uvek spreman za dijalog o promeni Ustava.
Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić rekao je u intervjuu egipatskom listu "Al Ahram", da je parlament, na njegov predlog, izglasao rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.
"Mi po Ustavu ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je Nikolić.  
Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 06.03.2013 06:12h

    Kada je Ustav u pitanju ne sme se dozvoliti da nikone licitira, vec da se sve stavi na sto pa tek tada ako se stvore uslovi govoriti o Ustavu, dok se to ne desi ono sto je veoma vazno, a to je da postojeci svi bez pogovora postuju.

  • Radoslav Vreme: 06.03.2013 13:47h

    Kakva crna vladajuća većina pa to je banda uličara bez i jednoga dana radnog staža. Njih na vlast dovode Čuvari revolucije Crnoruki preko cirkusa zvani izbori da nas u zemlju satiru. Vostani Sebie! Vostani...,

  • Nestabilnost Vreme: 06.03.2013 16:28h

    U politicki stabilnim zemljama ustav vazi stotinama godina. Mi nismo od te fele, a i koliko nismo sami krivi, drugi nas nagone na takve poteze.

  • posmatrac Vreme: 07.03.2013 08:45h

    Ako nasi politicari misle da se ugledaju na zapad, onda neka se i po pitanju ustava drze principa.Ustav se ne sme menjati da bi se drzava skratila, osakatila, unazadila.Ako na pitanju Kosova i Metohije bude menjan ustav otvoricete pandorinu kutiju, javice se RASKA Vojvodina i da ne nabrajam.Pa zar su celoj vladi i predsedniku vrane mozak popile?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP