Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OD NAS NIKO NEMA MIRA

Svađa Srba i Hrvata u UN zbog Šešelja

Autor: Fonet | 10.12.2014 - 22:07:00h | Komentara: 1

U raspravi o radu Haškog tribunala pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija došlo je do polemike između predstavnika Hrvatske i Srbije povodom retorike Vojislava Šešelja.

Ujedinjene nacije

Ujedinjene nacije

Ambasador Srbije pri UN Milan Milanović rekao je da Srbija ne podržava retoriku Šešelja i da ne može da prihvati krivicu, prenela je Al Džazira.
- Izjave koje Šešelj daje u Srbiji ne mogu se pripisati Vladi Srbije. Regionalna destabilizacija nije u interesu Srbije. Mi poštujemo civilizacijske vrednosti i vladavinu prava i posvećeni smo miru, stabilnosti i pomirenju - rekao je Milanović.
Dodao je da je Šešeljeva retorika ona ista koju je upražnjavao na suđenju, a Sudsko veće je moralo da zna kako će se Šešelj ponašati.
- Govor mržnje nije ekskluzivan za Srbiju, nego je prisutan u regionu, nažalost - rekao je Milanović.
On je rekao da je Srbija sistemski optuživala osumnjičene za ratne zločine. Dodao je da regionalna saradnja, poput one ostvarene sa BiH u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine u Štrpcima, mora biti prioritet.
S druge strane, stalni predstavnik Hrvatske pri UN Vladimir Drobnjak uputio je kritike Hrvatske Haškom tribunalu i rekao da Šešeljevo puštanje vređa žrtve i Tribunal.
Spomenuvši Rezoluciju Evropskog parlamenta o Šešelju i osudu njegovog ponašanja kao podrivanja stanja u regionu, Drobnjak je rekao da Srbija ima obaveze kao članica UN i država koja želi da postane članica Evropske unije, da
osudi govor mržnje i istraži da li je Šešelj prekršio zakon u Srbiji.
Milanović je odgovorio da Drobnjak koristi slučaj Šešelj za izbornu kampanju i dodao da je bolje da se priča o položaju srpske manjine u Hrvatskoj.
Na to je Drobnjak odgovorio da bilo kakva veza između položaja srpske manjine u Hrvatskoj i slučaja Šešelj pokazuje kako Srbija ne uviđa ozbiljnost problema sa Šešeljem.
Rekao je da ako Srbija misli da ne bi trebalo vratiti Šešelja u Hag i smatra da se na tu diskusiju treba nadovezati status Srba u Hrvatskoj, Srbija ne razume put kojim bi trebalo ići u Evropsku uniju.
Poslednji komentari
  • mile Vreme: 11.12.2014 08:46h

    Taj zna samo da zamuti vodu i da trabunja. Seselj je to,ko ga nezna skupo bi ga platio!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP