Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠVAJCARSKA UPOZORAVA

Sve više azilanata sa Kosova!

Autor: Tanjug | 12.04.2015 - 17:31:00h | Komentara: 4

Švajcarska beleži već par meseci snažan porast ilegalnih imigranata sa Kosova i taj trend ne jenjava, piše "Noje Ciriher cajtung".

Švajcarska

Švajcarska | Foto: Profimedia

Broj ilegalnih ulazaka stanovnika Kosova na tlo Švajcarske je proteklih meseci značajno porastao i u međuvremenu prevazišao je broj onih koji zvanično zahtevaju azil u toj zemlji.
Mnogi od njih putuju sa falsifikovanim dokumentima i rade ilegalno u Švajcarskoj, objasnio je direktor policije za strance grada Berna Aleksander Ot.
Slabije obrazovani državljani takozvanih trećih zemalja, to jest one koje nisu članice EU ili EFTA, legalnim putem gotovo da ne mogu da se nasele u Švajcarsku.
"Međutim, takva radna snaga je veoma tražena kao jeftina radna snaga u građevinarstvu, gastronomiji i poljoprivredi", kritikovao je Ot.
Švajcarske pogranične vlasti su od početka ove godine uhapsile 369 građana sa Kosova pod sumnjom da su ilegalno ušli u zemlji. Građani Kosova se time nalaze na samom vrhu rang liste zemalja porekla čiji su državljani kršili zakon o strancima.
Pre pola godine stanje je bilo nešto drugačije, i tada su građani iz Eritreje, Sirije i Gambije bili na vrhu liste.

Portparol pogranične službe Atila Lardori ističe da su ekonomski razlozi i nedostatak perspektive na Kosovu doveli do ilegalne imigracije sa Kosova.
Od početka godine su švajcarske vlasti uz to uhapsile i 27 državljana Kosova zbog sumnje da su se bavili prebacivanjem ilegalaca. Policija za strance Berna polazi od toga da iza ilegalne imigracije, u mnogim slučajevima, stoje kosovske organizovane bande koje deluju iz inostranstva i koje prebacuju ilegalce.
Od početka ove godine je u Švajcarskoj, prema "Noje Ciriher cajtungu", samo 300 građana sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje azila.

Razlog za tako mali broj je pre svega što po pravilu vlasti u roku od 48 sati odbijaju molbe, a taj restriktivni princip doveo je do značajnog porasta ilegalne imigracije.
Poređenja radi, Austrija je do kraja februara bila suočena sa više od 2.000 podnetih molbi za dobijanje azila od strane građana Kosova.
 
Međutim u međuvremenu se broj podnosilaca azila sa Kosova značajno smanjio, pre svega zbog kampanje koju sprovodi Austrija preko kosovske štampe, upozoravajući da građani Kosova ne mogu dobiti azil u toj zemlji, kao i ubrzanjem postupka rešavanja zahteva.
Poslednji komentari
  • Rade Vreme: 12.04.2015 19:00h

    Pa red je da Švajcarci podrže svoje pulene. Čim neko dođe sa Kosova trebaju da mu odmah daju, ne azil, već državljanstvo! Evo mogu da pitaju i gospođu Pak i da se uvere da neće pogrešiti!

  • gradjaninX Vreme: 12.04.2015 19:08h

    Ma koga briga....samo ste kuvalu sada jedite.

  • petar Vreme: 12.04.2015 19:44h

    Ispade niko nije kriv?Porodice zdravstvenih radnika imaju pravo da podnesu tuzbu ako nista drugo onda zbog toga sto je receno da su piloti bili pijani.

  • LjuboSrb Vreme: 12.04.2015 21:48h

    Lepo receno:"masu Srbima pristupom u EU".Vise od toga i ne treba ocekivati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP