Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MOSKVA TVRDI

Svi međunarodni energetski sporazumi o Južnom toku se poništavaju!

Autor: Alo/agencije | 03.12.2014 - 13:22:00h | Komentara: 5

Nakon otkazivanja projekta gasovoda Južni tok sledi poništavanje važenja međudržavnih sporazuma o njegovoj izgradnji , rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Čepurin: Evropa je dobila šta je tražila.

Srbija u  iščekivanju „Južnog toka“

Srbija iščekivala "Južni tok", ali... | Foto: Nenad Mihajlović

S tačke gledišta Rusije, radi se o višoj sili, jer je Bugarska, koja je pokazivala veliko interesovanje za projekat, odjednom promenila stav i nije dozvolila postavljanje gasovoda, navodi "Komersant" koji prenosi reči  portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova.

ČEPURIN: EU dobila što je tražila


Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je obustavljanje projekta "Južni tok" upravo ono što je Brisel uporno tražio i ocenio da će zbog toga najveću štetu imati EU.

Čepurin je rekao da se obustavljanje ovog projekta, koji je od velikog značaja za energetsku bezbednost cele Evrope, ni na koji način neće negativno reflektovati na isporuku gasa Srbiji, ni ove zime, a ni ubuduće.


On je podsetio da je Evropska komisija, po svojoj ili volji nekog drugog, stalno menjala uslove i odluke za početak projekta, te da Moskva više nije želea da pristaje na tu igru.

Čepurin je konstatovao da se tek u pokušaju realizacije projekta "Južni tok" pokazalo da je Bugarska "bogata zemlja", jer je, sledeći naloge Evropske komisije da odustane od projekta, izgubila ne samo tri milijarde investicija, nego 420 miliona evra na godišnjem nivou od tranzita ruskog gasa i brojna radna mesta.

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da će, možda, Evropska komisija ovo nadoknaditi Bugarskoj, ali Evropska komisija je odmah rekla da neće. I Srbija se za gubitke od planirane dobiti može obratiti samo EU", rekao je Čepurin.

On je naglasio da je svestan da je Bugarska donosila odluka zbog tuđih interesa i ocenio da je Sofija "postala taoc ucena i konfrontacija".

"Zapad i Evropa su to tražili, zašto da sad prebacuju odgovornost na Rusiju? Možda će sada, kada je projekat ad akta, energetska bezbednost južne Evrope postati veća ili će gas pojeftiniti", rekao je Čepurin i dodao da je blokada projekta bila "čist udarac Evrope na svoje interese".

Upravo stoga Rusija se, kaže on, okrenula "Severnom toku" i Turskoj, jer je u toj zemlji prepoznala "sigurnog i jakog igrača".
 

"Kapacitet 'Severnog toka' je 63 milijarde kubnih metara gasa. Od tog su potrebe Turske tek 13 milijardi, a 50 milijadi kubnih metara gasa biće uskladišteno u Grčkoj. Gledajte kakve bi mogle da budu rute i sve zemlje južne Evrope bi mogle da razmisle o tome", rekao je Čepurin.

On je dodao da su ruske kompanije spremne za saradnju i da će "interesi Srbije u budućnosti biti uzeti u obzir".

Kada je reč o ovoj sezoni grejanja, Čepurin je naglasio da je isporuka ruskog gasa Srbiji zagarantovana čak i ukoliko bi došlo do problema tranzita gasa kroz Ukrajinu, jer su kapaciteti skladišta u Banatskom dvoru popunjeni.

U okviru projekta izgradnje gasovoda Južni tok Rusija je potpisala međudržavne sporazume s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak tokom posete Turskoj rekao da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda "Južni tok", jer se Evropska unija tome protivi.
Poslednji komentari
  • SHAKAL Vreme: 03.12.2014 14:50h

    Nije Severnom toku već Plavom (Sinjem) toku.

  • ispravka Vreme: 03.12.2014 16:47h

    U Turskoj nije Severni nego Plavi tok...

  • bojann90 Vreme: 04.12.2014 12:20h

    Neko je tu umesao prste...

  • bojann90 Vreme: 04.12.2014 20:52h

    Valjda necemo imati problema sa gasom...

  • nataly Vreme: 06.12.2014 04:12h

    Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP