Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IZJAVILA

Tabaković: Nije NBS blokirala račun DS, nego RBV!

Autor: Tanjug | 10.03.2013 - 21:27:00h | Komentara: 2

Račun Demokratske stranke nije blokirala Narodna banka Srbije (NBS), već Razvojna banka Vojvodine (RBV) menicom po datom kreditu, a u DS problem mogu da reše u nekoj od svojih poslovnih banaka, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

"Račun Demokratske stranke nije blokirala Narodna banka Srbije, već Razvojna banka Vojvodine menicom po datom kreditu. Razvojna banka Vojvodine, takođe, odlučuje o instrumentima obezbeđenja kredita, a ne NBS", rekla je Tabaković na pitanje u vezi menica i blokade računa DS.

Jorgovanka Tabaković 2010.

Jorgovanka Tabaković 2010. | Foto: FoNet - Božidar Petrović

Ona je objasnila da je 5. marta, na zahtev Razvojne banke Vojvodine, a po osnovu menice u korist RBV, naplaćeno 30.000 dinara, a da je menica inače izdata na iznos od oko 360 miliona dinara.
Prema njenim rečima, DS je istog dana uputila zahtev Odeljenju Prinudne naplate NBS u Kragujevcu, koji je potpisao Generalni sekretar stranke.
"Suština zahteva je da su navodno sredstva na računima, sa kojih je izvršena prinudna naplata, izuzeta od prinudne naplate odlukom Vlade Republike Srbije, i zahtevano je da se računi odmah deblokiraju", rekla je Tabaković.
"Postupak izuzimanja sredstava od prinudne naplate je regulisan tako što pravno lice kod poslovne banke, na osnovu akta Vlade Republike Srbije ili na drugi propisan nacin, otvara tekući račun na kojem se evidentiraju sredstva izuzeta od prinudne naplate, i poslovna banka označava taj tekući račun kao izuzet od prinudne naplate u Registru računa NBS", objasnila je Tabaković.
"Na zahtev je odgovoreno istog dana. Objašnjeno im je da nisu postupili na zakonom propisan način, ukazano da je NBS u svemu postupila po zakonu i da problem mogu da reše u nekoj od svojih poslovnih banaka. Posle tog odgovora dodatnih zahteva nije bilo", navela je guverner NBS.
"To je jedina istina i ne može se politizovati", zaključila je Tabaković.
Predsednik DS Dragan Đilas upitao je u petak guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković da li je odluku kojom je odbila da DS za deblokiranje računa kao garanciju založi lične menice članova donela kao guverner NBS ili kao zamenik predsednika SNS.
Đilas je na konferenciji za novinare rekao da je, prema informacijama koje je DS dobila iz Narodne banke, upravo NBS kumovala odluci da se demokratama uskrati da koriste menice članova kao garanciju za vraćanje kredita Razvojnoj banci Vojvodine.
Poslednji komentari
  • ludi ja Vreme: 10.03.2013 23:52h

    E jeste mi drago, dali je iko od vas u skorije vreme video klijente na salterima RBV, ja definitivno nisam,a dobro znam kako je radila ta banka,zahvaljujuci DS-u su dotakli dno,lose se ipak losim vrati

  • Pistaljka Vreme: 11.03.2013 07:06h

    Guverner NBS je jasno odgovorila Draganu Djilas predsedniku DS ko je kriv za blokadu racuna DS. Ali cini se da to on nece shvatiti jer on ne vidi da su oni odgovorni, vec svu krivicu zeli da prebaci na drugog.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP