Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE U BRISELU

Tadić: Bez SAD nema rešenja na Kosovu!

Autor: Beta | 16.03.2013 - 14:48:00h | Komentara: 4

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prenela uverenje da je nagodba Beograd-Priština oko Kosova moguća i naglasio da je približavanje Srbije članstvu u Evropskoj uniji važno i zato što jača položaj Srbije oko Kosova.

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: FoNet

Tadić je to rekao novinarima na "Briselskom forumu", gde je razgovarao s Ketrin Ešton i drugim istaknutim političkim ličnosti Evrope i Amerike, naglasivši da se nada da će vrh srpske vlasti doći do rešenja za Kosovo i da je ključno pitanje šta će pravno biti i kakva će ovlašćenja imati željena zajednica srpskih opština.

On je naglasio da je u tome "veoma važan stav SAD, jer one imaju najveći uticaj na odluke Albanaca na Kosovu i Metohiji" i da bez blagonaklonog, konstruktivnog stava SAD nije moguće pronaći rešenje na Kosovu i Metohiji.
"Zato Srbija mora da ide prema SAD ubeđujući ih da i oni pronađu svoj interes u tom budućem rešenju, da srpski predlog ugradi i američke interese budući da je to jedini način da nađemo održivo rešenje", istakao je Tadić.
Bivši predsednik Srbije je rekao da mu je "drago da takve stavove naša vlada ugrađuje u svoju politiku".
On je, ipak, upozorio i da "postoji bojazan da se do rešenja ne dođe", jer su primetni različiti stavovi predsednika Nikolića i premijera Dačića oko toga dokle se stiglo u pregovorima.
Tadić, počasni predsednik Demokratske stranke, ukazao na to da je od bitne važnosti da li će se odmah utvrditi nadležnosti zajednice srpskih opština ili će se to ostaviti za naknadne pregovore, upozorivši da se od naknadnih pregovora ne može očekivati povoljno rešenje za Srbiju.
"To su bitna mesta i sad se pregovara o tome", dodao je Tadić, rekavši da je u Briselu i prethodno u Amsterdamu s istaknutim političarima razgovarao o tome, "uvek voljan da podrži srpski nacionalni stav u cilju pronalaženja rešenja, a da se razmišlja i o interesima Albanaca".
"Jer jedino tako možemo pronaći održivo rešenje", naglasio je počasni predsednik DS-a, podvukavši da je "vrlo važno postići minimum nacionalnog jedinstva oko ovog pitanja", budući da će se onda uvećati verovatnoća da pregovarači Srbije uspeju.
Tadić je naglasio punu podršku DS-a nastojanjima pregovarača srpske vlade i države da utanače nagodbu s Prištinom.
Zamoljen da oceni izjavu američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija da će Vašington podržati svako rešenje za Kosovo i zajednicu srpskih opština, ako to prihvate obe strane, iako je ranije bilo tvrdnji da SAD koče to pitanje, bivši predsednik Srbije je rekao da će se to videti u budućnosti.
Tadić je, ipak, predočio i da "tek treba videti šta je to zajednica srpskih opština i to tek treba da bude artikulisano od strane srpskih pregovarača - da li je to Ahtisari plus, Ahtisari minus plan ili je to nešto što više liči na poziciju Srbije u prethodnim pregovorima kada smo mi snažnije tražili nadležnosti za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji ne odvajajući je od Ustava Republike Srbije i našeg ustavno-pravnog rešenja ".
 
Poslednji komentari
  • Bata Vreme: 16.03.2013 16:06h

    Uvreda je reci coveku koji nista ne radi i trosi pare koje nije zaradio, da je dzabalebaros! Demokratija, izgovor za nemoral

  • mirko Vreme: 16.03.2013 16:43h

    ovaj tadic je lud sto posto,covece skloni nam se sa ociju.

  • Pistaljka Vreme: 16.03.2013 18:47h

    Boris Tadic dok je bio predsednik Srbije nije se ovoliko zalagao da Srbija dobije datum.Neka pusti Vladu koja je sada na vlasti da resi ovo pitanje.

  • DR Gane Vreme: 17.03.2013 08:35h

    Koga bre uopšte tamo predstavlja ovaj BIVŠIi sada POČASNI PREDSEDNIK stranke u demoliranju iliti raspadanju ???? O čijem trošku on toliko putuje i u čije ime govori ???? Pa da je toliko dobar i pametan ne bi bio bivši !!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP