Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISPOVEST

Tadić: “hteo sam da kažem ‘zbogom’ politici”

Autor: E. A. | 21.10.2012 - 12:02:00h | Komentara: 22

U utorak uveče u Evropskom parlamentu u Briselu Boris Tadić i Ivo Josipović su nagrađeni Medaljama za toleranciju. Posle ceremonije, bivši predsednik Srbije dao je zanimljiv intervju za zagrebački "Večernji list" u kome se osvnuo na stanje u Srbiji, svoje političke protivnike, ali i na svoj kratki odmor u Hrvatskoj.

Boris: Tadić: Ne povlači se

Boris Tadić: Treba dati šansu svakome | Foto: Ognjen Radošević

Hrvatske novinare je naročito zanimao Tadićev stav o izjavama Tomislava Nikolića da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da je Vukovar srpski grad.


- Treba dati šansu svakome, možda se radi o početnom nesnalaženju. Ali te rečenice jesu upozoravajuće. Posebno su opasne rečenice premijera Dačića od kojih neke dovode u pitanje evropsku budućnost Srbije. Srbija bi mogla da pronađe novu političku destinaciju, to je ono što me najviše plaši. Radeći svih ovih godina na tome da postignem politički konsenzus u Srbiji oko evropskih integracija, što je načelno dobro ne samo za Srbe nego za čitav region, ja sam uvek imao i određenu sumnju jesam li bio uspešan u tome da promenim politiku svojih oponenata. Sada ima naznaka da možda i nisam bio uspešan u tome. Na neki sam način u neobičnoj situaciji. Ako oni nastave evropski put Srbije, onda će i moja politika biti uspešna. Ako ne, onda će nasleđe onog što sam radio biti negativno. Tako da praktično ja sada zavisim i od njih. Moje delo zavisi od mojih protivnika. Vrlo čudna je ta priroda politike.

Tadić i Josipović

Tadić i Josipović | Foto: FoNet

 
Tadić se osvrnuo i na činjenicu da je po prvi put, posle osam godina, van vlasti.
- Sad sam razgovarao s mojim prijateljem Aleksandrom Kvašnjevskim, bivšim predsednikom Poljske, koji mi je rekao da je Bil Klinton dao najbolju formulaciju. Rekao je: oslobađajuće i osujećujuće. Zašto oslobađajuće? Jer nemate više teret odgovornosti za svaku ljudsku muku na svojim leđima. A zašto je frustrirajuće? Zbog toga što vidite kako vaši naslednici srljaju u greške. Jer znate taj posao, a oni još nemaju iskustva s tim poslom. Jednostavno, nisu vozili taj šatl. Iza mene je jako teško razdoblje. Ja sam bio sve vreme na rubu ponora. Iskreno, ne znam ni kako sam pobedio na prvim izborima. Još manje znam kako sam pobedio na drugim. A na trećim? Pa jednom morate izgubiti. Kada stvari promatramo sa distance, razumećemo da je tako. A opet, objektivno sam imao pobedu u rukama i ovaj put. Ali, to je ustvari nemoguće. Nemoguće je da triput pobedite po Marfijevom zakonu na predsedničkim izborima u Srbiji.

Boris na raskršću

Boris na raskršću | Foto: Reuters

 
Aktuelni predsednik Demokratske stranke kaže da u Hrvatskoj nije letovao, na čemu mu je veliki deo srpake javnosti zamerio, optužujući ga da je ": izgubio izbore, okrivio sve oko sebe i otišao čovek na plažu…"
- Nisam letovao, daj Bože da jesam. Ja sam proveo otprilike 72 sata u Hrvatskoj, a to nije letovanje. Otišao sam da posetim svog prijatelja Senka Karuzu, da ga malo iznenadim. Nikoga nisam okrivio, naprotiv. Preuzeo sam odgovornost na sebe, ali osim analize izbora ušao sam i u pregovore o vladi jer je tako odlučilo predsedništvo, iako sam ja bio za odlazak u opoziciju. Tek kasnije, posle nekoliko meseci, rekao sam šta mislim ko je pored mene kriv za gubitak izbora. A što se tiče komentarisanja gde letujem, to je stvarno prljava dimenzija politike, ali šta da radim? Posle izgubljenih predsedničkih izbora moja je namera bila da kažem doviđenja, vidimo se u nekom sledećem filmu. Namera mi je bila da više ne budem predsednik Demokratske stranke. I ne bih se ni kandidovao u DS-u da se stranka nije našla u opasnosti da se potpuno izmeni njena ideologija i ode u jednom pravcu poslovne zajednice.

On je uveren u svoju pobedu na stranačkim izborima
- Već posle prošlih predsedničkih izbora bio sam sa obe noge u međunarodnoj politici. Tako da... Ma, ima hiljadu poslova koje mogu da radim u životu. Ali neću izgubiti.
 
Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 21.10.2012 12:52h

    Zbogom politici bi bilo najbolje resenje, bingo. Ovako je samo unisteno sve u Srbiji, narocito pravosudje sa selektivnom pravdom gde za Borisove clanove koji su okrivljeni optuznicom ona ne vazi i mogu da podnose nedozvoljene privatne protivtuzbe sa kvazisvedocima uz rusenje ZKP i KZRS gde je glavni sudija Tadic Boris sa uprtim prstom sudiji. Sramota da vece nema Zato je Tadicevo Zbogom politici pravo resenje za koje jos nije kasno.

  • duda Vreme: 21.10.2012 13:44h

    Ti si Borise gospodin za ove na vlasti, to se radja, to je u genetici, to Toma ne moze nikad da poseduje, Vucic je mnogo nervozan, stalno svadjalacki raspolozen, Ivica mnogo voli sebe i Titovu ideologiju, ali jedno je sigurno: izbori su morali da pokazu da si bio okruzen ljudima koji Ti ni po cemu ne prilice. Zelim Ti svako dobro u buducem zivotu.

  • Petar Vreme: 21.10.2012 14:42h

    Tadicu molim Te kazi vec jednom to "zbogom" i oslobodi nas jalovih prica, poziranja kao da si neki lipicaner. A vi gospodo novinari MOLIM VAS nemojte ga vise u novine, izgubice te tiraz a i nama necete stvarati mucninu. Srecno.

  • nn Vreme: 21.10.2012 14:50h

    Najbolji , najumereniji,najpametniji predsednik kojeg je Srbija imala. postojeci rezim ga satanizuje samo da bi prikrili svoju nesposobnost. Ovi vode drzavu u ponor iz kojeg cemo se tesko iscupati.Glad , beda nezaposlenost,svakodnevni rast plata,politicki progoni ......to je nasa svakodnevnica.

  • gago Vreme: 21.10.2012 17:56h

    Nisi ti sposoban da budes vodja.Mislis da se razumes u sve,hteo bi da se pitas za sve a u stvari videli smo sunovrat za vreme tvoje vladavine.Zvali su te mali Broz ali mislim da je i malecki Broz preterano.Putuj u zaborav osim ako neki istrazitelj,tuzilac ili slicno ne budu mislili drugacije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP