Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NDS I LSV SPREMNI DA ZA RAČUN SNS-A RUŠE PAJTIĆEVU VLAST

Tadić i Čanak nude Vučiću Vojvodinu za mesto u Vladi!

Autor: Ivana Kljajić | 26.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Sudbina pokrajinske vlasti, kao jedinog preostalog uporišta demokrata, direktno zavisi od ishoda pregovora, koje budući premijer Aleksandar Vučić upravo vodi sa potencijalnim partnerima. Mašući snagom koju imaju u vojvođanskom parlamentu, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nova demokratska stranka, traže ulaznicu za Vladu Srbije.

Od najbližih  saradnika do najljućih  protivnika: Tadić i Pajtić

Od najbližih saradnika do najljućih protivnika: Tadić i Pajtić | Foto: Nenad Mihajlović

Jer, najbrži put da Srpska napredna stranka, prilično slaba u vojvođanskom parlamentu, izazove prevremene izbore u Vojvodini i potvrdi snagu i na ovoj teritoriji, jeste ulazak u Vladu ove koalicije, koju je na parlamentarnim izborima predvodio Boris Tadić, inače dojučerašnji stranački šef Bojana Pajtića.


Parlament Vojvodine


DS 53
SNS 25
SPS-PUPS-JS-SDPS 12
LSV 10
SVM 7
NDS 5
SRS 5
DSS 3
UKUPNO 120

- Sasvim je očekivano ovo zatezanje, čime NDS preko LSV-a diže sebi cenu u pregovorima za Vladu Srbije. Rušenje Pajtića ne može da krene bez obezbeđivanja većine za to. Tu većinu SNS mora da traži u LSV-u, NDS-u i Savezu vojvođanskih Mađara, pošto mu Dačićevi i Ljajićevi poslanici nisu dovoljni. Sa Tadićevom koalicijom u Vladi Srbije, Vučić ne bi imao nikakve smetnje za izbore u Vojvodini.
Do pokrajinskih izbora teže bi se došlo u slučaju da naprednjačku vlast u republici pojača samo SPS, jer bi DS, NDS i LSV, barem na neko vreme, uspeli da se održe zajedno u Skupštini Vojvodine i produže Pajtićevu agoniju - objašnjava naš sagovornik iz vladajuće koalicije.

Čankovi nude  pomoć, Vučićevi  se nećkaju

Čankovi nude pomoć, Vučićevi se nećkaju | Foto: Mitar Mitrović


Trenutak kada se sastavlja nova vlada Srbije zgodno je izabran da u vojvođanskom parlamentu NDS iz DS-a izdvoji svoj poslanički klub sa pet poslanika, a LSV lansira sasvim novu opciju - rekonstrukciju Vlade Vojvodine.

Ipak, potpredsednik SNS-a Goran Knežević za „Alo!“ poručuje da ta mogućnost ne dolazi u obzir.
- Rekonstrukcije je verzija koju priča LSV i što se tiče SNS-a, ona nije realna. SNS je na svim izborima koji su održani u prethodnih godinu i po, pa i na ovim poslednjim parlamentarnim, ubedljivo pobedio, a u međuvremenu su statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima proglašeni neustavnim i sve to treba ponovo napisati.

„Od rekonstrukcije  nema ništa, moramo ići  na pokrajinske izbore”,  poručuje Goran Knežević

„Od rekonstrukcije nema ništa, moramo ići na pokrajinske izbore”, poručuje Goran Knežević | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Ako samo to uzmete u obzir, jasno je da su DS i Bojan Pajtić izgubili svaki legitimitet u pokrajini. Sve što je kuso, ne može se popravljati. Od rekonstrukcije nema ništa. Izbori su jedini način da se ovakva naopaka vojvođanska vlast popravi - izjavio je Knežević.

Pregovori u toku

„Ljubav“ između DS-a, s jedne, i LSV-a i SVM-a, s druge strane, na severu nije više tako jaka kao 2012, kad je Pajtić, kao apsolutni vladar Vojvodine, sa njima delio plen. Prema saznanjima „Alo!“, unutar stranaka koje i dalje drže Pajtića na površini vlada od početka nezadovoljstvo zbog delića vlasti koje im je dao.
- U međuvremenu, politička scena je promenila apsolutnog vladara i LSV i SVM su spremni da sa njim pokušaju da isposluju povoljniji aranžman. O tome se upravo vode pregovori - kaže naš izvor.

Poslednji komentari
  • 888 Vreme: 26.03.2014 07:53h

    Kojim ucenama se sluze DS i canak pazite ovo da bi sacuvali Vojvodinu dajte nam mesto u parlamentu i bice sve u redu. Pa to su katastrofalne izjave,samo zbog tih izjava i ucena se ide na sud ?!

  • DS22 Vreme: 26.03.2014 08:13h

    Deda im to ostavio .Slusaj CANAK taj nam je i u USTAVU i u nedonetim zakonima zaprzio corbu .E posto si se sa njim udruzio nepise vam se dobro .Ti ces u Corku zbog TUCE a ovaj ce zbog SArica! Jer Vojvodina nije nicija prcija a se sa njom trguje i mrs obojica sonu stranu!

  • tihivuk Vreme: 26.03.2014 08:17h

    Ponudili bi i rodjenu decu nebil se dokopali vlasti,za takve antihriste svetinje nema.Obraz i moral za njih ni misaona imenica nije.

  • stiv Vreme: 26.03.2014 09:04h

    tadic bi izdao i rodjenu majku zarad vlasti.on je dokazano zlo u srpskoj politici.

  • Politicki politicar Vreme: 26.03.2014 12:13h

    Nekad sam verovao Canku a danas nibih mu dao ni klozet da cisti, totalno neodgovoran i nestabilna licnost bez politickih cvrstih stavova i ideja. Koji se sa narodom koji mu veruje i glasa za njega naprosto ismejava i zaj...va.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP