Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! SAZNAJE: BIVŠI PREDSEDNIK HOĆE BENEFICIJE

Tadić od Dačića
tražio kancelariju!

Autor: S. Vojinović | 08.07.2013 - 16:56:00h | Komentara: 10

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je pre nekoliko dana od premijera Ivice Dačića da mu obezbedi sve beneficije koje mu kao ranijem šefu države po zakonu pripadaju, saznaje „Alo!“. Ovu informaciju za naš list je potvrdio i premijer Dačić.

Boris Tadić i Ivica Dačić

 

Prilikom susreta u ambasadi SAD, bivši šef države od premijera tražio prostorije za svoj rad

- Jeste, sreo sam ga u novoj američkoj rezidenciju u utorak 2. jula na obeležavanju Dana nezavisnosti SAD. Malo smo popričali i onda me je on u jednom trenutku pitao, kada će da dobije kancelariju koja mu po zakonu, kao bivšem predsedniku, pripada. Rekao sam mu da ćemo mu to obezbediti što pre, samo da nadležni odrade proceduru i da nema razloga da se brine.

Ćosić i Koštunica

odbili privilegije!
Dobrica Ćosić i Vojislav Koštunica, nekadašnji predsednici savezne države, odavno su poručili da neće koristiti nijednu od ponuđenih privilegija. Ni poslednji predsednik državne zajednice Svetozar Marović, jedini koji i ne živi u Srbiji, nije želeo beneficije.

Uostalom, njemu to pripada, kao i ostalim bivšim predsednicima - kaže premijer Dačić.

On dodaje i da se, pre ovog susreta, dugo nije video i čuo sa Borisom Tadićem sa kojim je zajedno vladao od 2008. do 2012.

- Ne čujemo se telefonom, a pre ovog susreta sreli smo se u februaru, u Skupštini za Sretenje, na proslavi Dana državnosti Srbije. Pričali smo tada, kao i pre neki dan, više privatno, šta radi, kako je, kako porodica, malo smo “pročešljali” aktuelnu situaciju - priča Dačić.

"Rekao sam mu da ne brine
i da ćemo mu to obezbediti što
pre, čim nadležni završe proceduru", rekao je Dačić
za „Alo!“

Inače, za kancelarije u kojoj radi bivši predsednik ne plaća se kirija, jer se nalazi u objektu koji je u vlasništvu države. Struja, grejanje i telefon plaćaju se za ceo bivši SIV-3, odnosno Palatu Srbija, u kojoj su smešteni bivši predsednici, i to preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Sve privilegije bivši predsednici mogu da koriste onoliko dugo koliko su vremena proveli na državnoj funkciji, osim novčane nadoknade koju mogu koristiti i do penzije.

Pravo na počasni naziv bivši predsednik Republike imaju svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. godine, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Boris ima pravo i na platu!
Zakon o predsedniku Republike propisuje da bivši predsednik, dok se ne zaposli ima pravo i na naknadu od 80 odsto plate aktuelnog šefa države. A kako je plata predsednika Srbije Tomislava Nikolića 150.000, to znači da će Tadić primati 120.000 dinara. On ima pravo i na kancelariju, savetnika, službeni automobil sa vozačem i obezbeđenje godinu dana po prestanku mandata ili duže ukoliko se oceni da je to opravdano. Međutim, on može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg predsednika Republike.
Bivši predsednik ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata. Obezbeđenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši predsednik saglasan s tim. Nekadašnji šef države ima pravo na diplomatski pasoš, kao i pravo na pristup arhivama.

Poslednji komentari
  • TADIC KAO SARKOZI HOCE Vreme: 08.07.2013 17:21h

    Neka proba u Libiji da dobije neku kancelariju!

  • Velko Vreme: 08.07.2013 17:28h

    Sramotno. Ali takva je danas Srbija. Za ovog čoveka nikada nisam glasao ali on je bio PREDSEDNIK SRBIJE! Nema on šta da MOLI Dačića. Institucije moraju da rade svoj posao. Generalni sekretar Vlade je već trebao da bude kod njegai da kaže: GOSPODINE PREDSEDNIČE PO ZAKONU MOŽETE .... Molim da se dogovorimo, ostalo je naša briga! TAKO JE U SVETU. Ovako smo banana od države. Ioš intonacije i inerpretacije. Sramno, sramno kakva nam je država!

  • duda Vreme: 08.07.2013 18:17h

    Gospodin koji ovde pominje Libiju treba da zna da po Zakonu (e sad je vec druga stvar da li je to dobar zakon) Tadicu pripada plata, kancelarija, pasos...Uostalom sve to ima i bivsi predsednik Zoran Lilic...

  • darko Vreme: 08.07.2013 18:29h

    daj mu neku u cz....

  • protiv 100% Vreme: 08.07.2013 20:07h

    Obezbedite mu i zenu odmah, pa neka covek uziva, zaduzio je narod srbije tako da bi mu kancelarija mogla biti pod nekim mostom.Ovaj narod nagradjuje samo ovakve tipove sumnjivog kvaliteta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP