Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PLAN B

Tadić pravi novu stranku?!

Autor: Ekipa Alo! | 12.09.2012 - 10:51:00h | Komentara: 0

Sve je izvesnije da Demokratska stranka u sadašnjem sastavu neće preživeti vanrednu izbornu skupštinu, koja je zakazana za 10. novembar! Tako se u političkim krugovima nakon burne subotnje sednice GO sve glasnije pominje da bi Boris Tadić u slučaju poraza u trci za prvog čoveka demokrata mogao da se povuče iz Demokratske stranke.

Kako za „Alo!“ kaže izvor iz DS-a, Tadić neće dozvoliti da u slučaju eventualnog poraza na stranačkim izborima bude potpuno skrajnut.

Boris na raskršću

Boris na raskršću | Foto: Reuters

 
- Tadić jednostavno nije tip koji se predaje... Kao što bez borbe neće predati stranku Đilasu, tako je sigurno da u slučaju eventualnog poraza neće sedeti skrštenih ruku i čekati da bude isključen iz stranke, što je kao mogućnost na osnovu istorije DS-a pomenuo Dragoljub Mićunović, ili potpuno marginalizovan u partiji koju je u teškim trenucima podigao na noge - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je u igri više opcija.
- Nije isključeno da bi čak mogao da se ponovi scenario po kojem su Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović svojevremeno nakon izbornih poraza napustili stranku i formirali nove partije u kojima su mogli da sprovode svoje programe. Jednostavno, on i Đilas se trenutno potpuno razlilaze po pitanju kojim putem DS treba da ide u budućnosti i na koji način - kaže naš sagovornik.

Iako su mnogi koje je Tadić praktično stvorio i doveo u stranku sada stali uz Dragana Đilasa, uz njega je ostao i dovoljan broj jakih ljudi koji bi mogli da krenu sa njim ukoliko bi se DS pocepao. Otvorenu podršku Tadiću na sednici Glavnog odbora prilikom izjašnjavanja za neposredno ili delegatsko glasanje dali su Dragoljub Mićunović, Dušan Petrović, Jelena Trivan, Marko Đurišić, Nebojša Krstić, Srđan Šaper, Nada Kolundžija...

Dvojac sa dva kormilara

Dvojac sa dva kormilara | Foto: Marko Metlaš

Dok se do sada mahom spekulisalo da je zamenik lidera DS-a Dragan Đilas taj koji je spreman da formira novu stranku, jačanjem njegove pozicije među demokratama otvorila se nova mogućnost da Boris Tadić bude taj koji je spreman na samostalno delovanje.

Svi raskoli u DS-u
Za 22 godine političkog delovanja, Demokratska stranka pretrpela je brojne transformacije, ali i cepanja i odvajanja nezadovoljnih funckionera, koji su formirali sopstvene partije. Stranku je među prvima napustio Nikola Milošević. Kasnije, redove demokrata napustio je još jedan osnivač, Vojislav Koštunica, koji je ubrzo postao lider DSS-a. Dragoljub Mićunović je osnovao Demokratski centar. Slobodan Vuksanović je postao lider Narodne demokratske stranke, da bi 2005. Čedomir Jovanović formirao LDP.

Potvrdu za ovakav rasplet krize koja od poraza na majskim izborima drma DS-a indirektno je dao i predsednik Političkog saveta stranke Dragoljub Mićunović. On je vrlo direktno upozorio da bi stranka u slučaju da se ne nađe zajednička platforma za njeno delovanje mogla da se podeli.
- Demokratska stranka nalazi se u jednom od najprelomnijih trenutaka u svojoj istoriji. Ako ne uspemo da dođemo do saglasnosti u vezi s programom i delovanjem stranke u budućnosti, bez obzira na to ko će biti na njenom čelu, ne isključujem da se posle izborne skupštine u novembru stranka podeli - najavio je jedan od osnivača Demokratske stranke. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP