Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KONSTATOVAO

Tadić: Srbija zaslužuje
fer odnos!

Autor: Tanjug | 27.02.2013 - 10:57:00h | Komentara: 7

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas u Evropskom parlamentu da je Srbija rešena da istraje na putu evropskih integracija, ali da traži fer odnos bez novih uslovljavanja.Tadić se u govoru na skupu posvećenom napretku Srbije podsetio na napredak koji je Srbija ostvarila poslednjih godina, posebno na polju regionalnog pomirenja, suočavanja sa prošlošću i unutrašnjim reformama.

Boris Tadić

Boris Tadić | Foto: FoNet

- Srbija traži da se prema njoj odnose kao prema ostalim zemljama koje teže članstvu u EU, bez privilegija i prečica, ali bez novih uslova i prepreka - rekao je Tadic u govoru pred brojnim poslanicima i diplomatama u EP.
On je podsetio da je za vreme njegovog mandata Srbija najpre dobila aplauze zbog okončanja saradnje sa Haškim tribunalom, da bi potom stigao zahtev grupe zemalja da se kosovsko pitanje reši pre započinjanja pregovora o pridruživanju, što je ugrozilo evropsku perspektivu.
- Sve probleme, uključujući i Kosovo, ćemo rešiti do učlanjenja u EU, ali zahtevamo da nas tretirate fer - rekao je Tadić na konferenciji koju je organizovala nemačka fondacija Fridrih Ebert i grupa "Prijatelji Srbije" u EP.
Počasni predsednik Demokratske stranke je izjavio da podržava napore sadašnje Vlade na polju evropskih integracija i regionalne saradnje, premda se ranije sa njenim liderima sukobljavao upravo oko ovih pitanja.


Drago mi je što sam ih postepeno ubedio da prihvate moje stavove", rekao je Tadić, dodajući da "ne može da zamisli šta bi bilo da se desilo obrnuto".
Tadić se posebno osvrnuo na negativan efekat koji je oslobadjajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima optuženim za zločine u "Oluji" imala na proces pomirenja u regionu i upozorio na agresivnu retoriku koja odnedavno stiže iz Albanije.
- Veoma su zabrinjavajuće izjave predsednika Salji Beriše o potrebi stvaranja Velike Albanije" rekao je Tadić i dodao da takva retorika raspiruje sukobe u regionu.
- Tražim od vas da sprečite eskalaciju - poručio je Tadić učesnicima skupa, ukazujući da bi sveobuhvatno rešenje kosovskog pitanja doprinelo stabilizaciji. Poslanik Knut Flekenštajn iz grupe "Prijatelja Srbije" izjavio je da Srbija zaslužuje da bude nagrađjena zbog napretka u reformama i dijalogu sa Kosovom, ali je upozorio da je javno mnenje unutar EU uglavnom negativno odnosi prema nastavku proširenja.

- Na nama političarima je da objasnimo glasačima da ne treba da se plaše proširenja, ali ni Srbija ne bi trebalo da očekuje previše - rekao je Flekenštajn.
Sa druge strane, Jost Korte, zamenik generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji rekao je da "u EK vlada optimizam" u vezi sa šansama Srbije da u junu dobije datum početka pregovora o pridruživanju.
- Još ništa nije odlučeno, ali zasad ide dobro - izjavio je Korte, podsećajući da će Savet odlučivati na osnovu razvoja situacije na terenu, kako u Srbiji tako i na Kosovu.
Tadić se tokom dvodnevne posete Briselu sastao sa komesom za proširenje Štefanom Fileom i sa liderom liberalne grupe u EP Gijem Ferhofštatom.
- Imali smo veoma koristan razgovor - rekao je Tadić novinarima o susretu sa Fileom, dodajući da su teme bile dijalog o Kosovu i evropski standardi u Srbiji. On je istakao da je glavna poruka sa današnjeg skupa da je Srbija zaslužila da dobije datum početka pregovora i da je u vezi s tim "umereni optimista".

Poslednji komentari
  • crvenkapa Vreme: 27.02.2013 13:52h

    Mi sigurno zasluzujemo da budemo u Eu al to nisu tvoje zasluge

  • patak daca Vreme: 27.02.2013 13:53h

    Ma koji si ti vise faktor

  • baba Jagoda Vreme: 27.02.2013 13:54h

    Ovaj covek definitivno mora da poseti psihijatra on misli da je jos uvek predsednik Srbije

  • oskar Vreme: 27.02.2013 13:55h

    A vi ste kao resili problem sa Kosovom

  • Her Zika Vreme: 27.02.2013 13:56h

    Sto je tuzno kad mator covek poludi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP