Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SPREMA SE KONAČNI OBRAČUN U DS

Tadić traži da Đilas odmah ode!

Autor: Blic.rs | 11.01.2014 - 20:53:00h | Komentara: 10

Tokom vikenda počeće brojnije izjašnjavanje opštinskih odbora Demokratske stranke po Srbiji o poverenju sadašnjem predsedniku stranke, saznaje “Blic”.

Dve struje u DS okupljene oko Borisa Tadića i Dragana Šutanovca traže da Đilas ode sa mesta lidera DS, ali se ne slažu oko tajminga za unutarstranačku trku.
Prema nezvaničnim najavama, najmanje dvadesetak odbora već je spremno za sednice i izjašnjavanje o Đilasu. Predsednik odbora DS, ali i Skupštine opštine Svilajnac Predrag Milanović potvrdio je za “Blic” da će se tamošnje demokrate izjašnjavati danas.

Dvojac sa dva kormilara

Dragan Đilas i Boris Tadić | Foto: Marko Metlaš

 - Ne želim da prejudiciram odluku, ali ne možemo i nećemo da se pravimo da se ništa ne događa i da je sve u redu. Očito je da je pokrenuta inicijativa za vanredne izbore i preporuka je da se predsednik stranke povuče - kaže Milanović.

Preksinoć su dva beogradska odbora, Vračar i Zemun, usvojila odluku kojom se zahtevaju vanredni izbori u DS.

Kako za „Blic“ kaže predsednik odbora zemunskih demokrata doktor Mladen Erceg, usvojena je odluka kojom se zahteva ostavka predsednika stranke. I Opštinski odbor DS u Aleksincu juče je jednoglasno odlučio da zatraži smenu Dragana Đilasa i uputi zahtev za održavanje vanredne izborne skupštine DS, saznaje „Blic“. Ovaj odbor važi za jedan od onih koji podržavaju počasnog predsednika DS Borisa Tadića. Tadićeve demokrate smatraju da bi unutarstranački izbori trebalo da se održe pre najavljenih martovskih izbora u Beogradu.
Ukoliko Đilas ne podnese ostavku, predlaže se članovima Glavnog odbora da na sednici koja će se održati 18. januara ne usvoje izveštaj o radu predsednika DS. U ovom dokumentu se preporučuje GO da donese odluku o raspisivanju izbora za novo rukovodstvo, koji bi trebalo da se održe u roku od 30 dana od dana održavanja sednice.
Druga struja, koju predvodi Šutanovac, takođe traži od Đilasa da napusti mesto predsednika stranke, ali je protiv unutarstranačkih izbora pre beogradskih. Oni će predložiti da „nakon smene rukovođenje strankom preuzme zamenik Bojan Pajtić“, kaže jedan od sagovornika iz ove struje.
Ipak, kako nezvanično saznajemo, Pajtić smatra da bi svako unutarstranačko prebrojavanje i pregrupisavanje, dva meseca pred eventualne republičke izbore, bilo pogubno za stranku i da bi trebalo zbiti redove. Da bi Đilas bio smenjen, za to mora da glasa više od polovine članova Glavnog odbora kojih je 470. Ukoliko se više od polovine Odbora izjasni za smenu Đilasa, to ne znači i automatski da će biti smenjen, ali jeste unutarstranačka poruka. U DS ima 180 odbora zajedno sa KiM, ali je najviše 130 sa pravom glasa. 
Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 11.01.2014 21:05h

    Pa da, Tadić baš im prava da traži bilo čiju ostavku, zaslužio je. Kako li ga nije sramota, pa nismo mi svi akvarijumske ribice, valjda nas pamćenje malo služi?!

  • Vladica Vreme: 11.01.2014 21:22h

    Gospodin bivši predsednik kao da je malko zaboravio da je bivši... I zašto je baš tako ispalo.

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 12.01.2014 00:14h

    Vi ste fabrikanti a ne politička stranka.Kada se sagleda šta se je sve izdešavalo pod zastavom DS da se zaključiti da ste hteli biti politički tajkun.DS jednako DSS DHSS, DC i LDP produkcija DS sa u startu časnim članovima na čelu sa profesorom Mićunovićem. Vaša era je prošla ovim stranačkim igrarijama i programom bez pokrića opterećenim linim ambicijama i klečanjem pred tkzv.medjunarodnom zajednicom.. Ovo što vam se sada dešava obaveštava birače da ste istrošeni bez programa i ideja a to što krivite Djilasa,mali je guber da pokrije sve druge političke promašaje koji su činjeni 2o godina pre njega . Prizovite se pameti jer nas ima još,ne mali broj koji smo zaiteresovani za demokratiju koje u ovoj zemlji pored crnih,srvenih,bledolikih i bezbojnih nemože biti a ako vi nastavite sa samouništenjem nikad je neće ni biti.

  • relja Vreme: 12.01.2014 06:34h

    Tadić je SRBIJU I SRPSKI NAROD ZAVIO U CRNO UNAZAD ZA 50god. i nije ga sramota da se oglašava.

  • Драгомир Vreme: 12.01.2014 08:39h

    ТО СЕ ВИКА СИПАЊЕ ИЗ ПРАЗНОГ У ШУПЉЕ!Судбина ДС је судбина СРС и СПО!Седиште им је у отетој кући чувеног светског инжињера Божића.Конструисао је кочнице за возове!Па сада,бато ,види ти када тежак воз у пуној брзини треба зауставити!На пример,воз тежак 1500 тона а брзина 80 км на сат.БОМБА НА ШИНАМА!И Божићеве кочнице све то заустави а да се пуна шоља кафе у локомотиви не проспе!Ако нисте знали сада знате.Ово вам је интересантније него шта ће се дешавати у ДС!Целокупно руководство аут па млади на чело и за 20 година ето нам ДС на власти?Као што се опоравио СПО! ПС.СТОТКА? ... Неће ваљад да ти келнер каже 65 динара!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP