Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STARI DRUGARI

Tadiću i Josipoviću
uručena Medalja za toleranciju!

Autor: | 16.10.2012 - 19:41:00h | Komentara: 22

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić primio je večeras zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Briselu ovogodišnju nagradu za toleranciju. Nagradu im je uručio predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Evropski savet za toleranciju i pomirenje na čijem je čelu bivši predsednik Poljske Aleksander Kvašnjevski, dodelio je Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću medalje kao priznanje za "doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju" u Evropi.

- Predsednik Josipović i ja smo iskazali razumevanje koje nije tipično za odnose u regionu - rekao je Tadić novinarima nakon uručenja Evropske medalje za toleranciju.

Tadić i Josipović

Tadić i Josipović dobili nagradu za toleranciju | Foto: Beta

Tadić je rekao da su on i hrvatski predsednik prekunuli tradiciju po kojoj je konflikt dominantan i da smatra da su upravo iz tog razloga dobili nagradu.


Tadić koji je nagradu dobio za angažovanje tokom njegovog predsedničkog mandata, smatra da mu ona nije dodeljena samo zbog vrednosti za koje se on i Josipović zalažu, već i zbog budućnosti celog regiona.


- Bez pomirenja nema razvoja - rekao je Tadić i dodado da pomirenje u regionu nije moguće bez pomirenja unutar društva.

On je još dodao da se tokom svog mandata kao predsednika Srbije zalagao za pomirenje u Srbiji i na taj način "podigao šanse svojih protivnika da pobede na izborima".

Kako je rekao, izborna kampanja i dug period formiranja vlade glavni su krivci što je došlo do zakašnjenja kada je reč o reformama i donošenju mera za izlazak iz ekonomske krize.

Tadić i Josipović

Stari drugari: Tadić i Josipović | Foto: Beta

Novinarima se obratio i Josipović, koji je rekao da smatra da je nagrada rezultat zajedničkih napora njega i Tadića u cilju pomirenja i širenja tolerancije.On je izrazio nadu da će se odnosi Srbije i Hrvatske i dalje razvijati u tom pravcu.


Nagradu, koja je večeras uručena Tadiću i Josipoviću, dodeljuje Evropski savet za toleranciju i pomirenje kojim predsedava bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

Evropski savet za toleranciju i pomirenje je nevladina organizacija koja se fokusira na monitoring tolerancije u Evropi i priprema praktične preporuke za poboljšanje medjuetničkih odnosa i interkulturalne komunikacije.

Prvu Evropsku medalju za toleranciju je dobio kralj Španije Huan Karlos.

Tadić kritikovao sadašnju vlast u Srbiji!
Tadić je u izjavi uoči početka svečanosti ocenio da su poslednje izjave državnih zvaničnika Srbije opasne po interese građana.

- Ovo su trenuci u kojima je neophodno upozoriti naše zvaničnike da ne daju neodgovorne izjave. Imamo seriju takvih izjava poslednjih nekoliko meseci, počev od relativizacije zločina u Srebrenici i Vukovaru, pa do ovih poslednjih koje su neshvatljive i koje idu prema optužbama najvećih naroda na evropskom tlu, a za takve vrste izjava nema ni argumentacije - kazao je Tadić.

Poslednji komentari
  • Acika šacika Vreme: 16.10.2012 20:32h

    Gle molite toleanciju.Pa koga su tolerisali jedan drugog. Jel to priča o psu i mački na snegu? :-)

  • alexei Vreme: 16.10.2012 21:11h

    Pa koliko je Tadic izvinjavao trebalo je da dobije dve medalje a ne samo jednu.

  • Bozejko Vreme: 16.10.2012 21:34h

    kako se dobija nagrada za toleranciju? Jednostavno: 1. radite protiv Srbije 2. idete po svetu i izvinjavate se za sve i svašta.

  • Hera Vreme: 16.10.2012 21:44h

    Mislim da je Boris tadić bio najgori predsednik u istoriji Srbije. Videli smo koliko je Srbija pala na kolena i koliko se izvinjavao za to je mogao da dobije i zlatnog medveda. Verujem da Boris tadić namerno uništavao našu državu, a narod doveo do ivice egzistencije. Verujem da će se DS potpuno urušiti pre nego što dođe do izborne skupštine.

  • Seele Vreme: 16.10.2012 22:04h

    Medalja za toleranciju? Zar se tako sad zove neograničeno klanjanje i izvinjavanje? Ako je tako, onda je tu nagradu Tadić zaista zaslužio.Tačno je da bez pomirenja nema razvoja. Međutim, gestove pomirenja treba da pokažu obe strane.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP