Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SKUPŠTINA SRBIJE

Tamarin zakon konačno usvojen!

Autor: Alo/Agencije | 20.02.2015 - 17:38:00h | Komentara: 1

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, u javnosti poznat kao "Tamarin zakon", i Zakon o oružju i municiji

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, u javnosti poznat kao "Tamarin zakon", i Zakon o oružju i municiji, kao i sedam međunarodnih sporazuma.
Novi Zakon o oružju i municiji će omogućiti efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja u Srbiji, čime će se sprečiti njegove zloupotrebe i poboljšati bezbednost građana.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je tokom rasprave o tom zakonskom predlogu vlade da on pooštrava norme nabavke oružja, a omogućiće i da deca od 16 godina mogu da nose gasno oružje- sprej za samoodbranu.
On je najavio da odmah, po stupanju na snagu zakona, počinje legalizacija oružja u Srbiji.
Stefanović je istakao da novi zakon donosi "dobre izmene" koje predviđaju teže dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja i to kroz elektronske provere svakih pet godina.
Prema rečima Stefanovića, zakon precizira način sticanja oružja i ko ima pravo da ga ima.
Ovim zakonom ćemo da zaštitimo normalne ljude, koji drže oružje u skladu sa zakonom, i ne zloupotrebljavaju ga, a onemogućava one koji su do sad to činili, iako, je manje od osam odsto krivičnih dela, počinjeno legalnim oružjem, rekao je on novinarima u parlamentu tokom rasprave.
Primena Zakona o oružju i municiji počinje za godinu dana, a osam dana po objaviljivanju u Službenom glasniku, počeće proces legalizacije oružja u Srbiji, koji će trajati tri meseca.
Zakon definiše ko može da ima dozvolu za držanje oružja, kao i da će za posedovanje oružja za ličnu bezbednost, morati da se dokaže da je nečija bezbednost ugrožena.
Dozvole za lovačko i za oružje za sportsko streljašvo dobijaće se na osnovu članstva u tim organizacijama i društvima.
Pored postojećih, kao uslov za nošenje i držanje oružja Zakon predviđa i zdravstvenu sposobnost lica za koja se dokazuje prilikom podnošenja zahteva za nabavku oružja, a obavezno se proverava na svakih pet godina.
Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara olakšava se procedura pribavljanja saglasnosti o merama zaštite od požara tako što se definišu osnovni standardi prilikom projektovanja izgradnje objekata, a subjektima, koji su u obavezi da postupaju u skladu sa odredbama zakona kako bi pribavili saglasnost, daju se šire mogućnosti u načinu projektovanja i izgradnje.
Zakon o zaštiti od požara- Tamarin zakon, koji su inicirali roditelji šestoro mladih ljudi, stradalih 2012. u požaru u novosadskoj diskoteci Kontrast, uvodi obavezu ažuriranja i usklađivanja planova zaštite od požara sa u međuvremenu nastalim promenama.
Zakon propisuje izričite obaveze subjekta zaštite od požara da primenjuje propisane mere zaštite od požara i eksplozije, uvodi edukaciju dece i učenika u toj oblasti i druge izmene za stvaranje bezbednijeg okruženja u zaštiti od požara za sve ljude.
Otac Tamare Miladinović koja je stradala u požaru u "Kontrastu" Branko Miladinović je rekao da je glavno težište Zakona na odgovornosti i on predviđa odgovornost inspektora koji obavljaju nadzor i kontrolu objekata u izgradnji i objekata koji rade, što do sada nije bio slučaj.
Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o readmisiji i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Belorusije o saradnji u borbi protiv kriminala.
Usvojeni su i Zakon o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o institucionalnom okviru Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope (2013) i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa.
Skupština Srbija usvojila je i tri zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o otvaranju međunarodnih graničnih prelaza : Jaša Tomić - Fenj, Vrbica - Valkanj i Nakovo - Lunga na srpsko-rumunskoj državnoj granici.
Poslednji komentari
  • bojann Vreme: 21.02.2015 13:03h

    Drago mi je sto su ovako efikasni i sto su bili slozni,pogoto tamarin zakon.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP