Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POJASNIO OTKUD ON U DAČIĆEVOJ VLADI

Tasovac: Kultura ne bira strane!

Autor: Tanjug | 05.09.2013 - 14:09:00h | Komentara: 1

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da se zalaže za sistemsku podršku kulturi, kao i da je za ostvarenje njegovih ambicija potrebna podrška i vladajućih ljudi i široke javnosti.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac | Foto: Beta

Tasovac je to izjavio za magazin "Nedeljnik", koji piše da je novi ministar odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom.


"Kultura ne bira strane, ona je obostrana", kaže Tasovac povodom pitanja zbog čega je prihvatio da bude ministar u vladi koju predvode lideri SPS i SNS - Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi, ali je za "Nedeljnik" otkrio nezvanični program u kojem se zalaže za sistemsku podršku kulturi, jačanje institucija kulture, kroz privatne ili državne fondove i shvatanje kulture kao nezamenljivog motora razvoja.

"Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom. Prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha: ono što je prolazno ne može se ostaviti u nasledje", ističe on.

"Iako uvek može da se računa na pobudjivanje autoimunog sistema u kulturi, pravilna strategija kulturi olakšava put u pronalaženju sopstvene moći i snage. Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši", ocenjuje Tasovac.

Podsećajući da je svet suočen s ekonomskom megakrizom, dodaje da su "samo one institucije kulture koje sebi omoguće finansijski opstanak, slobodne da usmere svoje strategije ka svom izvornom cilju, prezentaciji umetnosti i duhovnog nasledja. To je njihovo pravo, koje je usko povezano i s obavezom da se rasterete sopstvenih predrasuda".

Tasovac smatra da "šifrovani jezik umetnosti sadrži kod koji briše nerazumevanje, podozrivost i netoleranciju" i da se "kroz razumevanje i prihvatanje potiskuju neznanje i nerazumevanje".

"Kultura sa svom svojom raznolikošću doprinosi pomirenju, i tako stvara ambijent za obnavljanje odnosa koji su odavno obamrli ili postali neproduktivni. A razvoj partnerstava je siguran put ka održivom razvoju ekonomske saradnje.

Kultura ne bira strane, ona je obostrana. Ona je pouzdana partnerka u službi humanizacije i relaksiranja odnosa koji su prenaglašeno otežani sukobima i nepoverenjem. Ona prožima sve odnose i kao takva je saradnik bez koga se ne može", naglašava ministar.

Napominjući da je kultura jedinstvena konstanta koja pojedinca osnažuje i neprekidno menja, oslobadja ga straha, stida i podozrivosti, Tasovac ističe da takav pojedinac menja svoje okruženje i čitavu zajednicu.

"Tada je razvoj na sigurnom putu progresa, što i jeste jedan od milenijumskih ciljeva razvoja. Kultura u tom procesu postaje cilj, nezamenljiv motor razvoja, postaje tekovina civilizacije iz koje se napaja cela planeta, kultura postaje isto što i sam život, ali bez granica u prostoru i vremenu, postaje vlasništvo svih ne pripadajući nikome", zaključuje Tasovac.
Poslednji komentari
  • lola Vreme: 06.09.2013 06:28h

    dobro je sto je tasovac u vladi , do sada su svi u vladi izgledali kao da su normalni !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP