Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAPOSLENI VEĆ DVA MESECA NE PRIMAJU PLATU

Tihi štrajk u DS!

Autor: I. K. - M. D. | 25.04.2013 - 00:02:00h | Komentara: 4

Većina zaposlenih u Demokratskoj stranci, koji zbog blokade računa čak dva meseca ne primaju plate, već su na ivici izdržljivosti!

Stranka na ivici  bankrota: Sedište  DS-a u Krunskoj

Stranka na ivici bankrota: Sedište DS-a u Krunskoj | Foto: N. Marković

Fali im 12 miliona samo za plate!


Blokada računa DS-a nastupila je 4. marta zbog neizmirenog kredita od 360 miliona dinara koji su od Razvojne banke Vojvodine podigli za finansiranje majskih izbora. Trenutno 139 zaposlenih nema primanja u stranci, a među njima je i bivši lider demokrata, a danas počasni predsednik Boris Tadić, koji ujedno ima i najveću platu u stranci od 140.000 dinara, dok je prosečna oko 41.000. Za plate stalno zaposlenih u centrali i po opštinskim odborima mesečno je potrebno oko šest miliona dinara, što znači da su za zaostale zarade dužni 12 miliona dinara.

Kako „Alo!“ saznaje, ova finansijska kriza najviše je pogodila administratitvno i tehničko osoblje, kojem je poslednjih nedelja znatno opao radni elan, pa mnogi od njih bukvalno otaljavaju posao.


Naš izvor iz redova demokrata kaže da se sitiuacija bukvalno može opisati kao tihi štrajk zaposlenih!


- U stranci je zavladalo pravo rasulo... Zbog kašnjenja plata radno vreme gotovo niko više ne poštuje. Dolazi se na posao kad se hoće i odlazi se kući po svom nahođenju.
Ljudi su prvih mesec dana imali strpljenja i razumevanja, ali sad je već sve prelilo čašu, a svesni su da njihovo ponašanje niko i ne može da im uzme za zlo. Nisu oni krivi što je stranka došla do ivice bankrota, a na njima se sve prelomilo - priča izvor „Alo!2 i dodaje da funkcioneri nisu u nevolji.

- Lako je funkcionerima, koji primaju plate što u Skupštini, što iz gradske kase ili kao bivši ministri, oni sigurno neće ostati gladni.
Sekretarice, pravna služba, računovodstvo na svim nivoima, od centrale do lokalnih odbora, u veoma su teškoj situaciji. Plata u stranci im je jedini izvor prihoda, a mnogi od njih imaju kredite i minuse koje sad ne mogu da pokriju - opisuje stanje u Demokratskoj stranci izvor „Alo!“.

Aleksandra Jerkov

Aleksandra Jerkov | Foto: RAS


Da situacija nije nimalo idilična potvrdila nam je u razgovoru za „Alo!“ i Aleksandra Jerkov, portparol DS-a.

- Naravno da je teška situacija u kojoj našim zaposlenima dva meseca kasne plate. Teško se snalaze, ima i onih kojima su to jedina primanja u porodici. Veoma je nezgodno kada ništa više ne zavisi od vas. Svakodnevno razgovaramo sa zaposlenima...
Moram priznati da imaju razumevanja, pošto su i sami bili svedoci kako je došlo do ove finansijske krize u stranci. Međutim, stranka funkcioniše, redovne aktivnosti se završavaju, ali jedva čekamo da nam se odmrznu finansije - kaže naša sagovornica. Ona napominje da su demokrate u stalnom kontaktu sa stečajnim upravnikom banke.

- Očekujemo odluku o deblokadi računa, pošto smo već predali garancije za preostali dug u proporciji u kojoj je banka i tražila. Sada je sve na njima - dodaje Aleksandra Jerkov.

Kritikuje:  Đukanović

Kritikuje: Đukanović | Foto: Oliver Bunić

Đukanović isprozivao Tadića!


Premijer Crne Gore Milo Đukanović kritikovao je bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da politika nije samo marketing, već i rešavanje realnih problema, opisuju crnogorske „Vijesti“ dešavanja tokom prekjučerašnje Balkanske konferencije evropskih socijalista u Budvi. Portal navodi da su dvojica lidera i dalje u izuzetno lošim odnosima, što je posebno došlo do izražaja na svečanoj večeri u hotelu „Splendid“. Između njih navodno je vladala primetna netrpeljivost, sedeli su na najudaljenijim krajevima stola. Tadić, vidno napet, bio je u društvu aktuelnog lidera demokrata Dragana Đilasa, koji je prema rečima izvora ovog medija bio više nego opušten.

Poslednji komentari
  • milana Vreme: 25.04.2013 05:51h

    ti što su zaposleni u stranci su isto tako članovi stranke, neće me niko ubediti u suprotno. dakle, ne samo da znaju zbog čega je sada ovako i šta se desilo, nego i ko je zapravo odgovoran - nije džabe ova vest o tome kako milo kritikuje....

  • nina Vreme: 25.04.2013 07:31h

    sad ce bar znati kako je narodu koji su upravo oni doveli do propasti i vratili ove iz 90_ih na vlast.to sto su oni uradili je zlocin protiv naroda,ali nazalost nema ko da ih adekvatno kazni kad su ovi na vlasti jos gori ,ostalo je jedino bog da im sudi ,a ko u boga veruje pored ovakve spc!

  • Jelena Vreme: 25.04.2013 07:50h

    Neverovatno je da jedna onakva stranka dođe do ovde. I onda kad je Đilas počeo da zavodi red, nazvali ga svakakvim imenima, a da je ranije preuzeo stranku možda do svega ovoga ne bi ni došlo.

  • Rada Vreme: 25.04.2013 08:39h

    Iskreno verujem da će ipak proraditi svest svih koji su sada u mogućnosti da raznim manipulacijama što više otežavaju okončanju ove teške situacije i da će uskoro svi zaposleni moći da dobiju svoje plate. Nije korektno, a ni ljudski da bilo ko trpi posledice samo zato što pripada drugoj političkoj opciji. Garancije koje važe za jednu stranku treba da važe i za drugu i vlast ne sme da se koristi ovakvim sredstvima kako bi što više oslabile opozicione stranke. Ovo što se sada radi, nikada se nije radilo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP