Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVI DETALJI O SUMNJIVOM POSLOVANJU UNIVERZAL BANKE

Tomić poklanjao državne milione!

Autor: S. Đorđević | 08.02.2014 - 20:00:00h | Komentara: 14

Umesto da naplati dug „Zastava prometu” od dva miliona evra, rukovodstvo univerzal banke napravilo duplo veći trošak

tomić

Bio predsednik IO Univerzal banke: Dragan Tomić

Pored deljenja kredita bez adekvatnog pokrića, Univerzal banku su u stečaj oterale sumanute odluke njenog poslovodstva i kada je reč o načinu naplate potraživanja. Tako, umesto da naplati potraživanje od skoro dva miliona evra od stečajnog dužnika „Zastava promet - Arena Motors” iz Kragujevca, Univerzal banka je kroz odluke Izvršnog odbora kojim je predsedavao

Hipotekarna muljaža
U izveštaju NBS navodi se i da je Univerzal banka potraživala 3,26 miliona evra od preduzeća „Grad-ing”, koje je u blokadi još od decembra 2012. godine, a koje je prethodno sredstvima banke od tri miliona evra otkupilo deo potraživanja Univerzal banke od stečajnog dužnika „Zastava promet - Arena Motors”, obezbeđenih hipotekom na nepokretnostima u Kragujevcu. Zanimljivo je i da je kao sredstvo obezbeđenja za podignuti kredit, „Grad-ing” uložio hipoteku nad nepokretnostima u vlasništvu povezane firme „Novograp”. Kolika je vrednost ovih nekretnina u izveštaju NBS nije precizirano, ali je navedeno da je Univerzal banka naplatila protraživanja od „Grad-ing” od 3,3 miliona evra, po dogovoru o sticanju svojine nad nepokretnostima u vlasništvu „Novograpa”.

Dragan Tomić, poslanik Srpske napredne stranke, napravila akcionarima još veći trošak od skoro 3,5 miliona evra!
Naime, izveštaj Narodne banke Srbije o kontroli poslovanja Univerzal banke, u koji je „Alo!” imao uvid, pokazuje da je na kraju septembra prošle godine Univerzal banka od stečajnog dužnika „Zastava promet-Arena Motors” iz Kragujevca potraživala 227,335 miliona dinara. Početkom istog meseca je Izvršni odbor banke, čiji je predsednik bio Dragan Tomić, doneo odluku o naplati ovog potraživanja, ali tako što bi banka sama podnela ponudu od 400 miliona dinara za kupovinu nepokretnosti i opreme od stečajnog dužnika(?!), a što je Upravni odbor banke na telefonskoj sednici i odobrio. U postupku prodaje ispostavilo se da je baš ponuda Univerzal banke najbolja, te je ugovor o kupoprodaji pokretne i nepokretne imovine sa stečajnim dužnikom „Zastava promet - Arena Motors” zaključen 30. septembra i do 16. oktobra banka isplatila u potpunosti kuporodajnu cenu.
U međuvremenu, Univerzal banka se sa preduzećem „Novograp” dogovorila da toj firmi proda polovinu imovine koju kupi u Kragujevcu za 200 miliona dinara, te da zajedno, kao novi vlasnici nad tom imovinom, pronađu nove zakupce, kako bi se ceo prostor izdao u zakup pre prodaje trećem kupcu koji bi bio spreman da plati najmanje 6,8 miliona evra.
Međutim, pet dana, pošto je Univerzal banka isplatila kupljene nekretnine u Kragujevcu, Privredni sud u Kragujevcu je rešenjem odobrio isplatu razlučnih poverilaca stečajnog dužnika „Zastava promet”(po osnovu priliva sredstava od prodaje imovine stečajnog dužnika), ali tako da je Univerzal banci odobrena isplata od samo 19,049 miliona dinara, dok je ova banka računala na naplatu 385,415 miliona dinara.
Na osnovu navedenog, u izveštaju Centralne banke je zaključeno da „konačni efekat transakcije, u kojoj je Univerzal banka ušla sa namerom naplate potraživanja od stečajnog dužnika i dalje nenaplaćeni iznos koji banka potražuje od stečajnog dužnika ‘Zastava promet - Arena Motors’ od 227,335 miliona dinara i trošak od 400 miliona dinara za kupovinu nepokretnosti”.
Zbog nepravilnosti u poslovanju, NBS je, podsetimo, Univerzal banci oduzela dozvolu za rad krajem januara ove godine, s tim da će država isplatiti depozite do 50.000 evra deponentima, usled čega će trošak za državu iznositi 85 miliona evra, o čemu je „Alo!” juče pisao.
 
Poslednji komentari
  • milan Vreme: 08.02.2014 20:07h

    Samo napredno!

  • sima Vreme: 08.02.2014 21:00h

    Pa ovo je najlepsa vest koju sam mogao procitati!! Svaka cast UPRAVNOM ODBORU na potezu,i naravno njihovim poslovnim partnerima,bravo!!! Tako se radi... EEEEEE MOJ VUCICU!!!!!! C,C,C,C,C,C,C,

  • Pera Vreme: 08.02.2014 22:09h

    Provizije od ovih "kvarnih" poslova su išle za formiranje stranke i njegovo pozicioniranje u politici !!!! To smo znali i pre četiri godine !!!

  • voja Vreme: 09.02.2014 00:23h

    provizija je isla direktoru zastava prometa g.s. i njegovim uvlakacima, prepoznace se sami oni koju su preko noci uleteli u dzipove, stanove itd..i naravno po nekome politicaru i ovima iz bakne... g.s. je zreo za hapsenje..samo se ceka dan ...gotov si...

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 09.02.2014 01:30h

    Ako se ovo klupko odmota do kraja trebaće i za bivše socijaliste i bivše radikale a današnje SNS zidati novi zatvor sa grejanjem na gas iz srbija gasa,a stanarima u paviljonima će se služiti proizvodi mlakare šabac.dok će rezervni izvori struje biti akumulatori iz Sombora.U sve ovo pošteni bankari kao što je dotični imaju uprljane ruke do lakata.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP