Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BITKA ZA BEOGRAD ULAZI U ZAVRŠNU FAZU

Traži se čovek koji će srušiti Đilasa!

Autor: Svetlana Vojinović | 23.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 15

Iako su se naprednjaci i socijalisti dogovorili da sruše Dragana Đilasa, njima je potreban još jedan glas kako bi smenili aktuelnog gradonačelnika Beograda. Ukoliko uspeju da namaknu još jednog odbornika iz redova PUPS-a ili SDPS-a, u Beogradu će najverovatnije biti prekomponovana vlast! Do izbora u martu novi gradonačelik bio bi iz redova naprednjaka, a predsednik Skupštine iz SPS-a, saznaje „Alo!”.

Hod po ivici: Dragan Đilas

Hod po ivici: Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

Odbornici SNS i DSS predali su danas u Skupštini grada Beograda zahtev za smenu gradonačelnika Dragana Ðilasa.

Zahtev za razrešenje gradonačlnika predali su šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić i odborničke grupe DSS Andreja Mladenović.

Kako je Tanjugu rekao šef odborničke grupe SNS u beogradskom parlamentu Aleksandar Jovičić, Predlog za razrešenje je u skladu sa Statutom grada, a argumenti za njega su potpuno jasni - neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps.

Sednica Predsedništva SNS zakazana je za 15 sati, na njoj će naprednjaci doneti odluku o Beogradu, i o njoj obavestiti javnost, najavljeno je ranije danas iz SNS.

Predstavnici SPS i SNS najavili da će tokom vikenda razgovarati i doneti konačnu odluku o promeni vlasti u prestonici.
 

Hm, ko bi mogao  da bude 56. glas  za smenu Đilasa?:  Ivica Dačić i  Aleksandar Vučić

Hm, ko bi mogao da bude 56. glas za smenu Đilasa?: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Beogradu preti uvođenje prinudne uprave!
 

Zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić za sutra je zakazao sednicu gradskog parlamenta, a ukoliko SPS najkasnije do prekosutra ne predloži svog kandidata za predsednika Skupštine grada, Beogradu preti prinudna uprava jer tada ističe zakonski rok za održavanje sednice Skupštine grada. Nakon toga bi u skladu sa zakonom bili raspisani izbori, i to najkasnije za početak februara, a do tada bi prestonicom upravljao privremeni organ koji bi imenovala Vlada Srbije.

- Pokušava se da se najkasnije do srede pronađe još jedan glas, koji je neophodan za smenu Đilasa. SNS i SPS sa DSS-om za sada imaju 55 sigurnih odbornika, dok je protiv 46.

Međutim, kako Skupština Beograda broji 110 odbornika, neophodan im je još jedan glas. S druge strane, ostaje osam odbornika iz redova PUPS-a i Ljajićevog SDPS-a, a SNS i SPS računaju da će među njima pronaći nekoga ko će podržati Đilasovu smenu, jer su mnogo manje šanse da jedan odbornik DSS-a koji je istupio iz te odborničke grupe i sada je samostalan glasa protiv Đilasa. Istovremeno, razgovaralo se i sa Mladenovićem i Krkobabićem, a videćemo i stav Rasima Ljajića - objašnjava naš sagovornik blizak pregovaračima.


On kaže da se istovremeno vodi računa da se sve ovo ne odrazi negativno na funkcionisanje grada.


- Još nije definitivno odlučeno, ali se bojimo da bi uvođenje prinudne uprave moglo da šteti više nego da se vlast u Beogradu prekomponuje. Ukoliko Đilas bude smenjen, u ovom trenutku bliži smo opciji da u zakonskom roku od mesec dana izaberemo novo rukovodstvo. U tom slučaju, budući gradonačelnik najverovatnije bi bio iz redova SNS-a, a predsednik Skupštine iz SPS-a - kaže naš sagovornik.

DS: Odgovorićemo adekvatnom akcijom!


- Prvo da vidimo dokle su sve spremni da idu u anuliranju pozitivnih rezultata Dragana Đilasa. Oni (SNS) nisu vladali Beogradom još od devedesetih godina. U svakom slučaju, čekamo njihovu odluku, a ja vam obećavam da ćemo na nju adekvatno odgovoriti raznim aktivnostima - kaže za „Alo!” šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Borislav Stefanović.
Na pitanje da li se to odnosi na protestni skup koji su najavili za sutra i da li će on uopšte biti održan, Stefanović odgovora:
- Najava skupa za sutra je bila samo jedna opcija. Odluku da li će on biti održan sutra ili neki dan doneće organi stranke - poručio je Stefanović.

Poslednji komentari
  • Beogradjanin Vreme: 23.09.2013 07:44h

    Beogradu su potrebne promene i dobro je sto, ipak, ne zavisi sve od PUPS-a jer su oni ucenjivacka stranka.

  • V for vendetta Vreme: 23.09.2013 07:54h

    Samo kažite kol'ko plaćate, začas će da se nađe...:D

  • DaDa Vreme: 23.09.2013 07:55h

    I Djilas je 2008.g. dosao na vlast prekomponovanjem, nista sporno da ga sada skinu na isti nacin kao sto je i dosao na vlast.

  • MilanCh Vreme: 23.09.2013 08:25h

    Ako posle godinu dana i svih afera, namestaljki i slicnog, Djilasa nema ko da smeni nego samostalni odbornik, onda je vise nego jasno da ne funkcionise ni politika u skladu sa scenarijima koje citamo sve vreme.

  • Sladjana Vreme: 23.09.2013 08:32h

    U DS ne postoje organi stranke, to je na svojoj kozi oseti Vuk Jeremic, vec samovolja D. Djilasa. Djilas i unutar DS svakodnevno gubi podrsku, a secamo se kako je dosao na mesto predsednika.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP